Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上10-25啦
其實支鏡係好用既 ,未入om17之前 ,我都用左好幾年 , 拍片對焦好順滑,阻力感好。 收少少光圈啲星芒都幾靚。

大光圈鏡係咪真係追求高銳利呢,可以自己諗下。

二手2k 抵用啦。
本身有支Panasonic 8-18
但影番工相多
拎出街又厭佢重
12-40 唔聞相,其實係咪同iPhone 好大差距呢…小朋友普通iPhone 影算啦
其實我有d因為佢既外貌而買,加上淨係可以用手動又幾有趣味。

光圈夠唔夠,其實17 1.2或者20 1.4對我黎講已經足夠

試左個新野
Lidar auro focus motor, 有D 情況都幾實用
好感動,可以再買多D 手動鏡
等緊出新機

幾時有em1 後繼
我想有Om-5 advanced版,依部唔係好掂
所以要em1
我原本都用em5 真係唔想買返同一部

Om1 又用唔晒
你究竟講梗咩
超正parfocal人像鏡
加部副機配15 1.7就做到大部份構圖
OM1 咪EM1後繼
定想講EM1X
邊度有得買
佢意思係OM唔係OLYMPUS
EM1X 幾時出Mark II.....大電...現場感應器系統等好方便
閒魚 1700 人仔,不過只有4m range 大半身內
不過佢係 wireless focus 唔會只有 auto focus 用途
我想佢地出 Pen F 二代或者 GX9 二代
OM1 個人認為係新line

命名都唔同 spec都明顯高em1一級

所以想佢出返em1新機

Btw 道歉要貼相是常識吧

尋日試左實戰
Pen F 唔好啦,過哂氣,外貌協會,壞又無parts,皮又易甩,EV+-dial難用到嘔,部機個反應又慢….我由持有1黑1銀都賣哂
2023年最後一次到東京

12-40f2.8 同40-150f2.8

O記轉名後就用OM- 命名
E-M1>OM1
E-M5>OM5

除非佢開多條新line (1,5,10以外)
如果唔係你都唔會見到你所謂既EM1後繼機
唉O記 rangefiner 類既機又係得Pen-F 有齊反mon同EVF
望就望佢生性EP8可以有齊呢兩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞