Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
香港社會教育問題, 由細到都大都只教你留意邊啲係錯, 唔會欣賞邊啲係啱。
我唔知係咪香港嘅問題,我只係知出到好相就冇人會理你係咪底細。出唔到你口講到部機識飛都冇用。
而家個個都直接上ff 吧, ff 都係萬幾
sony 2010 nex5到而家係apsc 算係咁重肯出新機新鏡
https://www.dpreview.com/forums/thread/4741834#forum-post-67446841
如果post係連登
頭3個回覆一定有人問"用咩機/鏡"
之後3個回覆一定有人話D色有問題
再之後3個回覆一定有人話你影得柒 然後貼自己D大作出黎踩底你
我好鍾意睇dpreview forum
果邊好多人都唔太理器材
同埋無論係買咩機/鏡定純粹分享下影左既相 D人既comment多數都有建設性既
係連登好似咩都要拗咁
你睇下D人開post問買咩相機就知
連登/香港D fb group會同你講買幾千蚊既機不如唔好買 用返iphone啦
但dpreview好多人會特登搵返D舊機款黎影下相
早幾日先睇到果邊有人post
有fuji機唔用 帶部GM5去旅行
香港社會教育問題, 由細到都大都只教你留意邊啲係錯, 唔會欣賞邊啲係啱。
我唔知係咪香港嘅問題,我只係知出到好相就冇人會理你係咪底細。出唔到你口講到部機識飛都冇用。
https://www.dpreview.com/forums/thread/4741834#forum-post-67446841
如果post係連登
再之後3個回覆一定有人話你影得柒 然後貼自己D大作出黎踩底你

然後貼自己D大作出黎踩底你

咁又好少喎,印象中係某個以偷拍著名嘅會員先咁做
香港人行頭行先

btw香港人相對而家介心高左
所以都唔想貼太多嘢上黎啦
哩個真
你之前有個post貼左張富士山既相 咪係咁
你唔識我都差啲唔記得,果個唔係富士山嚟,我專陰鳩啲串柒柒嘅風化犯傻閪
如果post係連登

然後貼自己D大作出黎踩底你

咁又好少喎,印象中係某個以偷拍著名嘅會員先咁做
你之前有個post貼左張富士山既相 咪係咁
你唔我都差啲唔記得,果個唔係富士山嚟,我專陰鳩啲串柒柒嘅風化犯傻閪
想屌枝 17mm f1.2,唔知4千下收唔收到枝
笑撚咗,咁普通嘅相都放上嚟
我用iPhone都影得好過你
其實一般影下靚態嘢電話有乜影唔到?
正價行貨全新5k已經買倒

我寧願破處
唔知有冇睇錯
數碼城見日本製25.2
可能遲啲17.2都有日本製
顏色及對比度較自然少味精嘅相
全新45.2長缺貨係咩玩法

另外想問45 f1.2係咪比42.5 f1.2更偏綠,如果係嘅話45.2用嚟影人像好似唔適合,但偏偏得佢有weather seal。但又冇Lumix嘅dual I.S.,但又偏偏平啲(如果有貨)。另外有冇人知42.5 f1.2係日本製定中國製?

記得之前有人討論過,想知佢哋最後買咗邊隻同有冇後悔
25.2 同45.2 係日本製
係得17.2 越南製
42.5 f1.2 係 MIJ
25.2 係Sigma 代工
同20.4 一樣
M43夠輕夠細,拍vlogs推薦OM5配8-25mm f4 Pro

想再輕啲推薦E-P7 (contrast detection AF) 配9-18mm f4-5.6 (2009年神鏡)

張圖同你打篇野既關係??

重要支16-35係舊版
有比較先能夠突出M43嘅優勢
但sony新果支1635pz輕過8-25f4pro...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞