Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
去旅行, 我都會7-14 ,12-100, 40-150, 300 , 2X 手提行李都唔會過重 涵蓋14-1200mm
變收藏又浪費左佢嘅
追畫質就冇得講, 就好似14-35 F2 一樣
二手個價太賤無人要
得嗰千零二千蚊
巴打去旅行嘅目的原來係為咗打雀同影蟲蟲
我覺得去旅行嚟講要換鏡已經輸咗,如果om有支35150F2-2.8就好
去旅行為左打雀影蟲蟲有乜問題
之前就試過冬天去北海道影丹頂鶴/蒸氣火車
下個月大把巴絲去日本影櫻花

OM已經有12100 / 12200 呢兩支超級天涯鏡

就係因為M43鏡細
帶齊廣/標/長焦一個袋搞掂
我見識少啫
見好多人旅行諗揀咩鏡好少會煩個放大率
同埋F2呢家嘢夜拍有用
OM EM1X + 40-150 F2.8 Pro + Bird Tracking CAF

總有取捨
我都想帶部645去旅行
FF天涯鏡都無乜大光圈

夜拍都係帶多支917 / 12F2 / 12F1.4好
不過我自己經驗
城市夜景就算F4鏡仔配合OM個機防
iso800下都OK夠用

放大率我都唔識計
去旅行90%以上用wide鏡
一支818搞掂
生態旅行,係香港普通行下山都可以算係既
調返轉講,唔影生態嘢係咪可以唔使諗om
OM如果出返SHG同級既鏡,再用新物料減重就最好。不過,都係發下夢先。就算個幾支f1.2,硬支標好高,384係OM最sharp,都去唔返SHG個種味。
冇講唔代表冇既, 一般旅行走走影影, 單講獨門超強腳架級防震,for 一般唔帶腳架輕攝影人士已經係好大優勢。 晚上普通路過有feel snap shot 手持 已經拍到慢快門車軌 , 日光又有內置ND玩流水。 成個旅程啲snap 既多樣性即刻大幅提升。 普通人但求襟用,OM1啲機有IP級防水落雨照影可也, 因為夠平壞咗都可輕鬆claim足。 初心者長焦少用唔洗上盡300F4 , 普通75-300 2千幾蚊拎埋600mm長焦風景段搞掂, 平鏡高noise 都冇所謂,事後load下AI即刻變神鏡啦。。。

仲有你咪成日見人換鏡吹CMOS, 你估好好玩嗎?其實係吹塵, Panasonic 機我都成日吹下先安落, 唔吹一陣返去一路執相就愈執愈愈燥愈後悔點解唔L吹 ,OM 機啲超聲聲波除塵唔係講笑, 用咁多年CMOS從來冇係街吹過,用咁多年我見過有塵既相可能一隻手都數得哂。 試問呢啲咁L惱人心煩既問題其實用OM機已經搞掂,普通用家又因咩事玩L自己呢?

都係嗰句普通攝影用家根本冇需要追CNS專業器材, 專業器材有佢專業用途。 OM野平平地其實學識影到之餘仲方便好使又襟用,點解唔諗?
長蕉 有支pana 100-300 平平地用下都正
重點真係好很平 二手 千幾蚊
係,樓上講既放大率,你唔係要求勁高,裁相都可以。
nikon zf + 40mm f2
呢一個組合,我係OM都唔知推咩比你用。可以比得上既都係OM1M2 + 20mm f1.4
OM問題係,機鏡都貴,一係你就搵支25mm f1.8,但質素比唔上FF
OM除塵世一,用左咁多年,未試過清sensor
呢啲可以炒冷飯既43鏡就唔做/, 返炒50 F2 已經夠做.
唔知你執過塵相未啦, 一開始唔係好覺, 但啲仆街塵會係同一個位, 所以當你搵到第一次就會好容易發現張張都有, 仲會愈來愈多. 所以由OM機轉用其他機要轉一轉心情, 雖然係可換鏡FF鏡, 但..其實冇必要就盡量唔好換, 一唔小心全部相都係塵就仆街
nikon zf + 40mm f2 係好野喎, 唔洗係OM推啲咩, 其實直接入多套FF機仔就得, 咁就相得益彰啦
所以我都係OM1 拍 A7C2
OM-5 + Pana 20mm F1.7
最近
平,輕,但CAF focus 慢
由Fuji SCCD 開始去到Nikon D3 都執到仆街,另外仲有部Sigma,F8就出現,點樣都清唔去,好多時係shutter curtain既dirts來。
OM就真係正常換鏡情況下換鏡都冇事。
50mm f2,換過個靜音馬達,平平地已經可能取代支60 macro/45mm f1.2
有冇人更新左macos 14.3.1 ,OM workspace editing不停自炒,完全用唔到
二手OM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞