Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
師兄,小弟有興趣。
t.me/TimesTear
師兄遲咗啦
喺其他地方送咗出去了
G100無防震
但Pana 支支zoom都係有防震
roadmap嗰支50-200/50-250睇嚟都係走數多
我一路等緊支50-200
咁我就可以放走支75-300.......
小弟又入左枝zoom了,中毒開始深
唔緊要,小事
貪佢細部想買黎影下相

睇睇下家電發現,入埋discount code

12000 S5ii Kit Set,仲要送128GB SD Card
平到咁仲要行貨,信興轉死性
Enter 23XMAS800

支1445pro原來縮光圈都有星芒
好想買 10-25mm f1.7,但係幫襯sofa佬都要7千幾,全新成皮,咁貴頂唔緊。
屌好撚抵
g9ii 幾時減
最後 9號果時向池袋 Bic 買左 G9II + 1260 set
加左塊 kenko protector, screen 貼, 同一舊電
埋單 287494 JPY (卡月結單見 $16069.56 @0.05589) - d yen 近排升返

機鏡 set 無得用 BIC D discount coupon, 只可以退稅
話係 Panasonic 果邊決定, 不過急住用都無計

用過12-60 返唔到轉頭, 真係旅行 perfect balance.
支10-25 真係留返會自駕/要影夜晚野用先帶
或者直接入多支9mm f1.7 跟本身支15 f1.7 同 12-60旅行用算
機鏡kit - 303930 JPY (税込)
退左税 = 276300 JPY (~$15442)
1260 點好用法? 唔會唔夠 tele?
我係嫌1260光圈跌得太快
得12mm係F2.8
用1245pro全程F4但又細支啲
我有1245同新1240,都like1245多d
支1260 叫夠我用, 我睇返我以前d 相都好少 tele end
如果真係要影遠野我會帶100-300, 今次買G9II 果時都有諗不如整埋支50-200, 不過諗落我真好少用到果D 焦段所以放棄左

1260 都算係半日頭旅遊鏡黎, 所以光圈跌得快都唔算太大影響
夜晚唔 zoom 都叫用到下, 所以我先諗配埋兩支細 fast prime 夜晚用
咁樣出trip 就真係好方便

唉 有時我都諗, 如果O鏡配P機或者O機配P鏡係用得曬 d function (光圈環/dual IS...etc) 咁樣先係對成個M43 系統最健康既玩法.

我之前想轉O機又要顧慮我d P 鏡, 想入支12-100 又怕左無防震, 其實真係好撚 shit, 成件事兩間廠都係 lose lose
齋鏡有無多啲discount呀ching?
24-120等效其實真係夠哂用,機動性又大d,如果O同P完全協同到,我都會買呢枝用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞