Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
撚狗價
講G9ii粒電同S5ii粒電係互通

同感

市場營銷手段:
推出低成本產品,標高價,然後隨時間market skimming咁降價撈客。保留原有生產線,換少少嘢就有可觀利潤。OM5同G100D都係咁嘅利潤模式
有冇人既用過50-200mm f2.8-4,又用過200mm f2.8 想知後者用途少,係咪真係值得買。長焦鏡相差1級係咪差好遠
p 記d 野好似black friday 咁, 平時mark 高價
突然快閃平價咁 , 好似之前g9ii 都好q 平
如果只係換OLED螢幕同Type C port,仲屌唔屌
多修我覺得會浪費好多錢
出去又多數只帶一部機
鏡又要買過曬,除非用EF mount
我有用呀
差一級光我覺得都差幾遠
不過F4 ,咁你重有快門同Iso 較
加上支鏡算幾輕便
希望舊客走時平賣D 鏡
可以大家有平鏡用
以定焦鏡黎講係有D 失望, 9mm 做工似 25 1.7 個 lvl
唔期望係12 1.4 個 lvl, 但應該接近15 1.7 先合理
又或者支10-25真係太恐怖, 無比較無傷害

不過價錢都反映左既, 同埋130g 重量 size 咁袖珍普通出行用又無得輸
其實二手已經好平下
1.2pro五千買番黎,四千都唔一定放得出
上網睇個個都話 200mm f2.8 好野黎
不過用途太窄真係睇自己岩唔岩用
如果鐘意打雀必入, 雀好多時向樹蔭, 多一級已經差好遠
200打城市雀都ok,但去郊外應該太短
睇A7C 同ZF 既反應
希望O,P 呢兩家肯認真開發返GX-9, EP-7/PEN-F, OM-5 呢幾條線啦
其實好難做, 出新機可以賣幾錢?賣得平就性能一定差, 賣得貴又直接要同FF比。。。舊機改少少又冇人想買。。。
大家去旅行日間既話我諗大家都會推薦12-100.4
但影夜景(風景、建築物、彩燈展)既話想問下大家會帶邊支鏡?
1. Leica 9.7
2. Leica12.4
3. Leica15.7
4. Oly 17.2
利申O機
o記就17.2啦,起碼你想要少少散景都可以。
價錢反映一切
8-25 +40-150
Premium line:
8mm f1.8
12mm f1.8 (轉埋圖形/花瓣形遮光罩)
45mm f1.8 ii (縮短最短對焦距離,改善遮光罩接駁位,唔要裝飾環)

Pro:
20mm f1.4 pro出師不利,一係出個75mm f1.4 pro或者7mm f1.4 pro,或者放棄依個類似iPad Air嘅1.4系列
唔講價錢會揀2>4>3=1
唔屌
雙修中。。。
現實就係咁殘酷
你個次序同價錢一樣,由貴至平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞