Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
抵玩
不過我都仲係諗緊ep5定ep7既
ep5有1/8000快門 5級防震 仲有得落evf
ep7就有20mp sensor同埋color/b&w mode
但暫時就傾向ep7多少少
color filter冇想像中咁實用,有心都直接擺上lightroom。

ep7 20mp sensor唔係好夠(雖然我唔知道同其他型號既20mp sensor係咪一樣)

btw,我建議上em5 iii
之前用緊om5
不過都係中意penf/xpro樣既機
然後換左xpro2
但係就覺得太大部,所以就準備入返ep5/7/penf
平時都係影jpg就算,最多再vsco套多個filter
已經冇左影raw再慢慢執嗰種動力,除非影銀河
我覺得olympus直出d色都幾靚。
直出先有原始影相同機身的味
但影人d膚色就幾難搞
依家買om5係咪不智
想買部二手玩下
迷你版em1x
唔失禮啦
ep5我諗而家收到嘅
100部90部壞轉盤
仲有10部就黎壞
都係得番星際搵到1,2部
但都標得幾貴
壞轉盤賣得平都ok
壞轉盤點用

當年有部899係我面前都廢事買
咁都係等買到平ep7算
廢事一陣買完ep5就壞轉盤
我早幾日都買左OM 5 玩,即刻放晒canon D舊FF 機同鏡,
真係想要輕便+經濟性

大家多多指教!
OM5係好嘢
買咗黑色定銀色?
早兩日由 EM10 IV 上左 OM1
銀色啊,
其實好耐之前買左部OMD 比老婆,一枝假奶
借左比人整唔見左,佢買返部EM5ii 比我
玩左兩個禮拜幾好玩,索性放晒5D2 + 鏡
買部OM 5 玩
EM 5ii ISO 低D, 想要部3209,6400 都接受到既機
升咗10級
可以配原裝grip
輕便又得,加grip 配Pro 鏡頭又得
OM-5 最佳玩法
EM-5iii /om-5最大問題係轉左膠成份多咗,尤其是個底部,如果上螺絲位要小心唔好咁大力網上有人爆曬。以前我用過em5ii 部機金屬感好啲。EMI佢用過兩代 em5 i同ii,我最鍾意都係二代個樣, OM5遲啲睇吓有冇二手先做副機。
有冇人用緊呢款 grip ?
平過原裝,唔會遮電池蓋,又可以反出嚟再延伸個手柄

https://www.stcoptics.com/products/folding-grip-for-olympus-om-d-em5-mark-iii-om-5?variant=41044940259481

咁又係,唔好咁大力囉
幾時出GX10
唔會出
Pana 放棄咗m43中低階市場
只會出G, GH系列
用過類似,覺得無原裝舒服
而家OM-5可以 usb charge
一粒電都夠玩半日
有用緊係OM1,最主要手指尾有地方放,同上腳架可以好快就上到,其實幾好用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞