Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
大43 50微係真正鏡王又平又靚

[偏見]我硬係覺得大43鏡同M43鏡既分別唔止tuning 唔同
直情係coating 條formula唔同左
大43鏡(尤其第一代鏡)要配合Kodak CCD
啲色水特別一格
到之後E3 / E5 時代
鏡頭水色走向更彩但感覺輕薄左
到現在M43時代
鏡頭只睇指標夠硬夠sharp就得
係,大43就連HG同SHG都有明顯色彩分別,m43最多只有大43時既standard grade。
50mm f2 叫做有SHG既質素,耐唔耐拎支150mm f2 300mm f2.8出來影幾張,唔話你知係43影,個種色彩過遮和bokeh,人地以為係full-frame 328/684影出來
第一代formula就全部都係SHG行頭配E1/E300,50m f2都係同期,好懷念。話就話,鏡頭設計比5MP像素既機身,但解像力已經係可以支持到20MP。
果陣sell 直射入光, m43之後已經冇咗依回事.

頭幾支HG 14-54 / 11-22 都已經好正, 但真係同APS-C 既大Kit (16-85 / 18-105) 差唔多大細
佢果陣死都唔出細過50mm 又光圈唔細既定焦都唔知想點, 之後到Pan記出25奶, 根本大勝APS-C 堆定焦...
機身細已經比人KO 咗.
鏡細可以數碼修正, 其實人地都可以修.

玩就想收返部大43鏡玩, 但CCD 幾部個AF 真係慢, 同唔係SWD鏡得focus by wire...
當年都已經開始谷玩zoom鏡,定焦唔多,問題係zoom鏡唔夠細支,再加上個AF系統太爛。如果當年E5有EM1X既AF能力,結果會好唔同。

我相信m43 mount已經有物理限制,43 mount 咁大,m43 要做到一樣直射入光,一去到大光圈長炮,鏡屁股可能唔多夠力。
入坑就快1年
想問下家陣先買12100天涯鏡/ f1.2戰隊會唔會太遲?
講緊上面呢堆鏡都出左幾年,但除左減重量之外都好似冇乜地方需要出第二代upgrade(?)
OM有冇錢開發都係個問題
冇錯,一開數碼修正,FF整體都唔會太大部,除左長焦鏡。最屈機係有EVF之後,apsc-crop mode,用落真係同m43差不多感受。
呢幾年最大進步,係OM workspace,數碼移軸鏡,魚眼變廣角,AI denoise。不過咁.......現實,有幾多人會欣賞?
OMDS不思進取,ching睇定d先。
呢幾年OM最有感覺提昇其實係強如腳架既防震級別, 真係為左佢升級EM-1 MARK2轉3, 然後就係 手持合成50MP魔法, , OM-1 就係個 120/50FPS 個超速連拍
咁多年要擔心既都要擔心左啦, 本身12-100係值, 有最強性價比, 仲要係唯一一支廣角IS鏡, 可以享受OM最強防震. 早買早享受啦
本身都有諗過雙修/轉FF
但一來去旅行唔想帶兩部機,二來唔捨得支300F4神鏡,三來Oly防塵防水防震相信真係業界最強
唯有繼續屌住黎用
講完已經落手訂左12-100
近排OM日本做cashback做得好密
舊年夏天一次,年末年始一次、家陣OM1 II發售又一次,睇黎OM真係好趕住清哂市面上仲寫有Olympus既鏡(支90 macro唔係cashback對象)
最後,屌你老母支50-200長焦幾撚時出
12100係值得買
好過乜柒都冇
秋季
remap個制都要等半年
原本真係當你condom
睇嚟preorder好差
秋季先有
90mm macro好撚貴,60mm依家二千幾就有
都叫反應快, 百屌成材
小弟成set賣晒了,止蝕轉玩返富士。到時penf或者gx9 二代,唔再用萬年sensor再入返m43。
叫快㗎啦
戥你高興,仲開心過見人開箱新機
有咩輕便ultrawide推介?

哩幾支點評?
O 9-18mm
P 9mm
老蛙 7.5mm (哩支最sharp??)
之前youtube 官方comment又話唔會有firmware update,依家可能驚。
證明佢行政好亂,沒有長遠方向為自已品牌生存著想。啱啱出OM-1時講到點樣長期支持呢一部旗艦機,而班loyalty user用腳支持你,課金入OM-1。好啦到舊olympus使用權註冊名到期改機加dd 嘢又小家,反口唔再更新大。以為個個會,跟住追你買小改款,點知激嬲用家,輿論壓力大先至又再放風。希望啲用家過咗一段時間過分分鐘又反口。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞