Olympus/Panasonic M43用家討論區(25)G9ii 面世

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
就算civil war 都真係講
影相唔係影像素,係講構圖,氣氛,story telling
如果你真係要高像素,OM-1 都有HHHR
而家已經有 subject recognition,已經自動搵飛機汽車昆蟲雀鳥,仲要咩 AI learning ?
其實係用影相技術搭夠,定係想部機全自動?
m43成個概念就係用最Compact嘅相機同鏡頭,攜帶出門,影有一定質素嘅相片。
追求最高成像質素,唔係m43最大目標
1. 當然你可以話構圖係最重要,但crop係二次構圖,高像素就有更多可以crop嘅空間。當你影快嘢,運動/生態等,cropping 係非常重要。

2. 個high res mode有artificial effect架,仲要唔可以影郁嘅嘢。
如果追求高像素就唔會用OM,呢樣我好清楚。OM不停利用所謂運算攝影去同其他廠分開,但跟本冇真係做好。

大家覺得咩叫基本運算攝影?
-好似用部iPhone仲好,簡簡單單,一掃全境,OM仲未得
-GPS等數據sensor應該係標準,但OM1M2變相加價都唔加返,仲要連去電話APP仲乜呢?
- Subject recognition係應該要有custom AI learning,我要求部機只追蹤某人某事物。
-Hi-RES Mode就好明顯比人感覺係谷像素,矛盾位就係呢到(追求高像素就唔會用OM) 學下Pentax/Fujifilm既pixel-shifting,去做返有三原色既相片合成

OM最重要係問下自己,點解仲會有人玩相機而唔用iphone。OM自己本份係光學起家,唔係唔知鏡頭重要性吧。用家係想要OM獨家為43設計既大光圈而輕巧鏡頭。最近Sony 出既300mm f2.8,咪就係輕巧囉。
資源問題
始終係倚賴Sony 供應sensor
我覺得OM最令人垢病嘅係:
1,主力wildlife, hiking , 放棄鍾意m43輕巧Oly fans
2, OM-1 作為旗艦機金咁快就冇firmware update
冇得update真係屌鬼
有得up既 support支150-600
主力wildlife/hiking冇問題喎,前提有好既對焦和應用。OM1係呢部分做得唔錯。之後下放技術去pen-f 就得,olyfans來講,zoom鏡多到唔洗咁多啦,最重要係有一堆平價定焦。唔洗咁多玩乳毛個D 天花板野,簡簡單單f1.4,賣3千樓下,邊角矇矇地都冇咩問題。

OM夠實力咪出支同Sony一樣重既300mm f2.8等效600mm f2.8,個D咩高ISO唔得就唔再係問題了。

現在最矇係OM1M2比人感覺係冇哂未來咁,新公司冇哂力咁,因為OM1係前朝藍圖定落的。
支M43 300F4仲重過人支FF 2.8............
即係話M43 300F4己經冇咩優越性,除左落價。OM唔再更新支鏡,遲下到C/S出返同價又輕D既300mm f4,50Mp sensor,apsc- crop mode,OM真係唔洗玩落去。Nikon ZF 支400mm f4.5都已經打死OM...仲有PF系列
對我嚟講,而家值得入手嘅長焦只有40-150 F4
我仲用緊支50-200SWD F2.8-3.5,唔拍片,純影相真係夠做。我估OM出返部EM1XM2,我先有興趣upgrade。一日唔出新既大光圈鏡,20MP sensor 下,批43鏡完全夠做有突。鏡就真係玩足20年
所以咪冇錢囉om
一支鏡用足廿年
係一個AI時代,成張圖 成段都係可以係假既時代。 再去討論artificial effect 都只係會係學術討論 。

而站係呢一刻數碼時代來講如果以更精準來說, a9III既全域快門亦可豪言除自己以外既相機都係有掃描快門既artificial effect 。

退後回到數碼相機之始, 菲林時代之末。 其實亦有相似的artificial effect討論, 當時菲林一派係認為捕捉光子係最為直接最冇失真。 最後結論係點已經不可考,始終大家今日都接受左數碼。
我指嘅artificial effect係好似ps4 用checkerboard upscale咁起鋸齒咁
我都有過…50-200SWD的確係勁係傳奇,但係40-150 f2.8 面前,都係放左前者算, 因為真係快好很多又內變焦
OM成套機鏡價錢平咁多都唔夠優越性? 仲要FF 遲下大廠出支平定焦炮俾你? 會唔會踩得過分左
如果新機鏡咁計,真係唔算平。唔玩長焦直頭係貴貴地。我個時買支新出既714 都要成萬喎。
係叫做長焦平D,但個對焦又唔夠人好。
我都係咁諗
要快我用40150F2.8
要靚我用35100F2
50200SWD喺櫃瞓左覺好多年
係OM個marketing 廢 。 完全講唔出個產品既「夢」 係邊度 個將來係邊度。

人地就講到啦, 講到就算你係場外龍友免費幫人影校運動會都要返部奧運會專用A9咁。 100張有10張miss 唔得,要100%中先得。 呢啲就係夢啦呢啲就係marking 啦
支鏡推盡200mm係會變慢,收少少又會快返。最重要係,43鏡個色彩/散景過渡得好D,冇新鏡咁推高硬哂。
快狠準呀嘛,以今日相機既效能,富士中幅都夠快影校運會
M43而家對比ff都唔係特別compact
係鏡頭compact好多

我之前去日本
為左影演唱會 (需要tele 同連拍, 咁呢個一定要一部carry到高速連拍+操控性好既大機)
平時街snapshot (我諗街拍應該都好少有人拎部旗艦級機影吧? 多數電話或者細機)
我帶一個背囊袋住2部機(OM-1+PENF) +4支鏡頭+其他雜物上機都唔過重 (7kg)同oversize
果4支鏡夾埋可以影到12-300mm (假設m43 係x2 就24-600)

換轉係FF機+鏡就搞唔掂啦
同埋你都唔會想一次帶4支FF鏡出街 / 旅行
一係就一兩支副廠鏡/ 天涯鏡

所以m43系統除左輸畫質
但俾到我想要既相/ 構圖
呢個就係我當初揀用m43既原因
平係講緊一開始開個價定市價
sor,冇睇番意啲器材價好耐,剛剛睇返全新機, a92 +200-600 / T150-600 其實都唔算貴可以入門,只係大啲又重啲亦唔防水。 而且200-600最近對焦係2.4米 放大率得0.2影唔到蟲蟲蝴蝶。 想去影生態又要預買多支鏡。當然多支鏡又重少少了。

將來唔知係點發展啦,但暫時來講 OM1 +300mmF4 又防水防凍,加支2X直迫一倍放大率, 係生態旅行上優勢仲係好巨大。 有時去睇生態去行山就會乜都睇下,睇吓雀睇吓蟲睇下花,都冇話固定你想睇雀就只係睇雀,始終野生動物都唔係你想見就見到, 普通1X放大率啲蟲係EVF已經大到你驚, 好處係1200mm都企係成1.4米遠, 大約係企係度影地下就剛剛好的距離。 長焦影爬蟲亦唔會嚇走佢。

OM應該出多支輕巧版300mm F4 II 咁就好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞