我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
驅風煲老藕嗒得過
七張幾處女啅得過
周芷若
阿嫲咪滅絕師太
有下文wor
哩啲驅風呀
余蛇識食
皇上你慢用啦...!
熙哥成功示範如何用一堂時間令兩嫲女同一時間愛上自己
學生妹如果測驗唔合格 熙哥會唔會體罰佢
Push
熙哥:今堂教圓
有文Push
孫都有埋仲處?
祖孫丼
教圓周
痴線
全部都M底
綠茶巴
大癲
推山區
五百四十九

「你既情況又真係好少見……」秋兒姐姐響電話另一端聽完我講左周芷若既情況之後答道:「我幫人補習左幾年都未試過。」

「秋兒姐姐妳都未試過?」

「唔認真既學生都有既,但係將秦始皇個名寫左做林峯就真係未試過。」秋兒姐姐講完之後都忍唔住笑左一笑。

「我覺得佢對我有興趣多啲……」我無奈地道:「邊有女學生第一堂就問補習老師有冇女朋友架?」

「哈,其實我都試過有架。」

「下?真架?」秋兒姐姐都冇同我提起過添。

我知佢讀大學既時候有一班狂蜂浪蝶諗住追佢,但原來包括埋學生架?

「其實佢地都係問下,八卦啫。」秋兒姐姐柔聲笑道:「果個學生最後都有老實咁上堂,其實同其他學冇乜分別。」

我第一日同左三個唔同學生上堂,我覺得周芷若同其他兩個好大分別喎……

不過周芷若真係一個麻煩既學生,真係想唔教。

「其實對住某啲學生,妳有冇諗過放棄佢地架?」老實講,我真係唔多想對住周芷若。

「冇啊。」秋兒姐姐即刻答得出:「雖然只係私人補習,但都係我始終係佢地既老師黎,如果我都放棄佢地既話,仲邊有人會理佢地?」

真係好個好老師。

有咁既心腸,秋兒姐姐果然天生就食老師呢一行飯。

「可能係佢地學校既老師喇……」我聳聳肩:「唔知呢?」

「佢地啲老師好多都唔負責任架。」秋兒姐姐嘆左口氣道。

咁秋兒姐姐講既都係事實。

我中學果陣啲老師咪一樣。

「熙熙……」秋兒姐姐既語氣突然變得有啲狡猾:「你唔係諗住第一堂就放棄呢個問題學生下嘛?」

啊。

不愧係秋兒姐姐。

隔住個電話都比佢一眼睇穿左添。

「唔係,梗係唔係喇!」但作為一個要配得上秋兒姐姐既男人,我又點可以承認我真係想唔再教佢呢?

「唔……不過呢個學生都真係唔易搞……」不過我都係忍唔住歎左口氣。

「做老師係唔易架,我都驚你應付唔到咁多學生,而且而家仲要有個比較難搞既學生……」秋兒姐姐聽落有啲擔心我。

秋兒姐姐已經夠多野煩,我仲點可以要佢擔心架?我即時擺住一種自信滿滿既語氣:「放心!我搞得掂既!」

「唔緊要架,你有咩問題都可以問我。」秋兒姐姐把聲好溫柔:「你冇乜補習經驗,又要一次過應付咁多學生,係辛苦架。所以如果有需要,我好樂意分享自己既經驗比你聽。」

「多謝妳。」我感激地答道。

我諗秋兒姐姐應該真係冇諗過我一次過接咁多個學生。

冇計喇,為左未來外母,我一定要幫秋兒姐姐分擔佢肩上既重擔。

希望我可以搵到多啲錢,等秋兒姐姐唔駛咁辛苦接咁多私補,可以專心正職同讀教學文憑喇。

係喎,掛住講自己野,唔知未來外母既病情點呢?

「係呢,未來外母點樣啊?」我問。

「總算說服到佢睇私家,之後應該會做化療,希望可以清除到啲癌細胞喇。」秋兒姐姐語氣又擔心起黎。

「放心,冇事既。」我安慰秋兒姐姐道:「未來外母既癌症發現得及時,而且又去私家醫院做化療,一定好得返既。」

「嗯,希望係喇。」秋兒姐姐都係唔放心。

不過你地問我,正如我啱啱比出黎既原因,我又好樂觀覺得未來外母一定可以化險為夷既。

只係唔駛問,私家醫院做化療一定係好貴。

我冇問幾錢,都唔想勾起秋兒姐姐既煩惱,我要做既只係將我大部份搵到既錢比晒秋兒姐姐就得喇。

今日上左三個學生,其中個小學生既媽媽係即場比現金,而其餘兩個就係每個月先出一次糧。

冇所謂喇,有錢收就OK。

之後我地傾多左一陣就收線。

我就冇野做行緊返hall啫,但秋兒姐姐又要備課又要準備自己文憑課程啲功課,真係好忙好忙。

有得好似啱啱咁樣到一陣計已經好好架喇。

幫完三個學生補習之後,其實都有啲攰,我拖住疲累既身軀返到房,見到個三唔識七既人入左黎同阿威用阿威部電腦打緊機。

係隻足球遊戲。

啊,仆佢個街,仲要坐埋我張凳。

(待續)
Push
大大力推
應該淇淇同秋兒唔係掛
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞