我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
五百七十四

講返校園生活。

要講呢幾個星期有最明顯感覺到有咩唔同既,我諗應該係Cathy。

我之前咪話過會成日落堂既時候成日會撞到Cathy,然後大家會吹幾句水既?但係自從海洋公園Halloween果次re u之後,我響campus撞到佢既次數大大減少。

咁當然,次數減少啫,但我都有撞過佢既,而撞到佢既時候佢都係同平時一樣咁同我傾計,內容好正常既,但傾計既時間就短左,傾幾句就走左。

當然,之前撞到既時候,都唔算係講好多野既。

但簡單啲講,而家我既感覺就係佢表面上想扮到同以前對待我既時候冇分別,但實際上佢其實係避緊我。

係咪我做過啲咩?響哈囉喂既時候笑佢撟住我隻手?佢唔係咁小器吓嘛?

當然喇,呢個只係我既感覺,始終我同Cathy又唔會特別約出黎去玩又或者傾電話互send短訊,只係算一個叫做都傾得埋既朋友。

由於我唔敢肯定,現實亦都好多野要我煩惱,所以我都唔打算亦都冇能力去尋根究底。

好快到左Social Sciences annual dinner 既日子,為左去參加呢個晚宴,我仲特登去搵柏彼得借左件西裝。

佢而家踢緊果間球會有贊助西裝,要借一套比我唔難。

我落堂之後就join埋自己既組mates,然後見到阿威同阿冰兩個出雙入對咁。

唔……

至於組媽Cathy睇落好似同平時差唔多,但我硬係覺得佢有啲野,有啲唔開心,同我既交流都冇乜。

算...就算佢真係唔開心,我都理唔到佢咁撚多。

題外話,我地系啲女個個都著晒晚裝又化晒裝咁,雖然佢地大部分都唔算靚,但打扮完之後都叫做比平時養眼既。

我以前中學時聽過下謝師宴啲女同學都係咁著,但我中五同中七兩次都冇去過,所以都未親眼見過啲女著晚裝。

之後我地就成組人一齊上左由social現莊book既其中一架巴士,出發去舉行annual dinner果間酒店。

沿途成班人嘈嘈鬧鬧咁好撚熱鬧,有一刻我真係擔心會唔會嘈到巴士司機搞到炒車,不過好彩最後架巴士都平安到達尖沙咀果間酒店。

「其實個重點係一陣間完左個晚宴之後通常會有人拉隊去附近既酒吧劈酒,我上年都有去過,最後飲到自己都唔知點樣返左Hall,哈哈。」奶爸Alan響入場之前響lobby同大家影相果陣講。

「真係睇唔出原來你會飲酒...」我直話直說。

Alan望落只係一個隨街見得到既普通眼鏡男,估唔到佢都好飲酒。

「啊,其實唔係既,我都唔識飲,我諗住跟埋去一齊玩下架咋。」Alan有啲唔係幾好意思地笑住回答:「所以我咪飲醉左囉...」

「正啊!一陣間會唔會有架?」肥仔賢問。

「冇咪你搞囉!」講野呢條友我唔撚記得佢叫做乜野名...

我淨係熟果幾個先記得...

肥仔賢興致好好,答道:「好,冇人搞就等我黎搞!大家會去架係唔係?」

「好!」幾條友答道。

我望一望阿威,佢掛住同阿冰仲有Cathy影緊相,好似冇聽到肥仔賢既搞手宣言。

佢同阿冰...希望佢冇唔記得我講既野。

「喂,你都會去架,係咪?」肥仔賢走埋過黎拍我膊頭。

「一陣先算喇。」

「嘿嘿,我當你默認...」肥仔賢奸笑道。

我冇再理佢,都係果句,我唔想去既冇人逼到我去。

不過...其實呢個機會咁難得,我都想去見識下,哈哈。

後尾大家影多左陣相(我當然冇相機,但人地話會比擺上Facebook ,叫我開個Facebook account tag返我),就陸陸續續走入宴會廳就座。

我係第一次參加呢種宴會,正如之前所講,中五同中七既謝師宴,我都冇去過,所以入去坐低果陣覺得樣樣野都有啲新奇。

啲野食又靚又好食,中間大會邀請左有啲教授上去演講,最後仲有大抽獎,我都好少參加呢啲抽獎,可惜我今次冇乜抽獎運乜鳩都抽唔撚到。

老實講,我中學都冇乜試過出席呢啲活動,所以覺得餐飯真係幾OK,不過報名費要成三舊水都真係幾肉痛...

完左大抽獎之後,大家都差唔多散Band,之後就係影相時間。

又影?

不過嚴格黎講,而家先係正式既影相時間。

但都係果句,我又冇相機,影閪咩?

(待續)
睇嚟要酒後亂性
唔敢睇
唯有希望淇淇出現下
課金嗰班寄咗幾多刀片畀你?
嘩屌,搞咁多嘢都分
真係人生無希望,遺憾由此創
有文推一推
lm
記憶中熙哥係酒後亂性
最後結果點樣
搖滾準備
奇蹟出現咗成功碌入暴大
Push
push
綠茶巴
恭喜晒!
慢慢享受4年大學生活喇
寄埋炭疽
有機會既
五百七十五

最後我都有同唔同既人影下相,主要係我組mates,但都有啲三唔識七又或者淨係認得出個樣既同學(女仔為主)過黎搵我影相。

呢點同我中學好唔同,我中學既時候真係好多狂蜂浪蝶,不過上左大學之後我就唔再係咩風頭躉,而係1000%既摺友。我地大學唔太注重體育既成績,所以就算係校隊成員,其實都唔會引人注目,普通既同學甚至連校隊幾時比賽,咩成績都唔知。

淫龍盃因為係我地學校舉辦,都會有啲學生義工,但足球黎講觀眾都唔算太多,更加唔好話大專盃會有人黎睇,真係連幾時踢都唔會太多人知。

響大學,啲風頭躉好多都係果啲好玩得同社交能力好強既人,又或者係啲系會、hall莊,或者係學生會既活躍成員,就算個樣好樣衰都一樣可以做風頭躉。

就好似而家有條友周圍問人去唔去飲野咁,果條友我記得響O Camp既時候已經係好出位好玩得既男仔。

「我地一陣會一大班人去飲野,當大家識下朋友咁,你地join唔join?」呢條友問。

哈,肥仔賢甩難喇,唔駛佢做搞手。

不過以佢性格,要佢做搞手都樂意既。

「我唔去喇。」咦?肥仔賢竟然話唔去?

不過佢既表情好似有啲失望咁。

我諗起啱啱有個老鬼同佢仲有Amanda講左啲野,之後肥仔賢就一副無精打采既表情...

我諗...

個老鬼應該係現莊,佢叫佢地兩個準下莊唔好去,要去準備上莊啲野,所以令到原本想去既肥仔賢好失望啩?

哎呀,搞到我都有啲失望添。

因為我都想多啲識既朋友一齊去,而家咁搞法我既興致會下降。

我都未見識過呢啲飲野既場面,想見識下...

不過至少Cathy同Alan兩個,仲有Yuki同埋啲唔記得名既組mates都話去。阿威個撚樣咁外向,佢應該都會去。

點知...佢做左樣野...而冇去飲野...

唉,總之我就提醒過佢架喇...

至於我……

……

……

……

我都係決定去。

哈哈。

見識一下,甚至識下朋友都好吖。

講起黎,拜阿威所賜,我跟住佢好似都識多左好多人係可以稱得上係朋友既,好似肥仔賢、Amanda、Alan,同層既司徒等等。

如果冇阿威間中邀請埋我出席佢地既飯局或者一齊tea,我最多都係識到佢地,而唔會同到佢地做到朋友。

今晚阿威唔去,我好似冇左個依靠咁(非基),唔知我識唔識到新朋友呢?

嘿,講到自己好似好稀罕識到新朋友咁,我先唔係啊,去見識下咋。

不過今晚辛苦左我荷包入面啲錢,阿威提過我去飲酒唔平架。

但最多都係少少錢啫,係咪?

響Annual dinner完左之後,啲想返大學既同學,就搭系莊所安排既巴士返去。至於有下場既,就一大班人咁行去唔知邊度。

因為阿威、肥仔賢佢地唔響度,我最熟既得返Cathy同Alan,我好自然就行響佢地附近。

「我地去緊邊啊?」我問。

「我都唔知啊,跟跟下大隊就會到架喇啩,上年都係咁。」Alan傻頭傻腦咁答。

「嗯。」Cathy好似有啲唔係好精神咁。

「話時話喎,你地話Simon發生咩事呢?好似好耐冇見過佢喇喎。」Alan突然提起。

係喎,唔係Alan提起我都唔撚記得左獸父Simon添。

不過我都係摺友,摺友vs摺友,我見唔到佢都好正常。

「唔知呢?」我聳聳肩,然後拎出部電話,準備send個短訊比秋兒姐姐,話比佢知我而家去飲野。

Alan見狀,問我:「搵女朋友?」

我點點頭,然後無意中見到Cathy好似震在一震咁,但當我望真啲既時候佢又好似冇乜事同平時咁。

「Cathy媽?」呢排見Cathy有啲怪怪地,加埋啱啱唔知係咪我眼花見到佢身震,我終於都忍唔住叫左佢一聲:「妳冇事吖嘛?」

我問得都幾突然又有啲奇怪又好odd,Cathy微一愕然,然後微笑道:「冇事啊…?點會無端端有事…?」

啊,咁其實Cathy睇落真係唔似有事既,都係果句,佢望落都正常,係我覺得佢有事啫。

所以我都冇追究落去,只係聳聳肩,然後繼續跟住大隊行。

我跟住大隊入左一間位於地庫既酒吧,可能因為係閒日既關係,入面既人並唔算多,我地分開左幾枱坐,然後自自然然我地果組既都坐埋一齊,當然同枱都仲有幾個三唔識七既,佢地好似好熟酒吧文化咁,係咁同我地吹水炒熱氣氛,仲好快就叫左啲唔知咩酒,仲有啲唔知咩野,我就戇鳩鳩咁睇住佢地亂鳩咁溝埋啲酒飲。

老實講,飲酒都係咪撚搞我,我仲記得之前中二既時響Jessica屋企飲醉酒同佢扑嘢件事,與其飲酒,我不如睇下有冇靚女望下仲好。

...

...

...

我都係望返組媽算。

(待續)
準備亂性
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞