我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
PUSH
Push
綠茶巴
推山區巴
襟兄弟咩
而家都好錫
五百四十六

大O camp好悶,淨係聽Talksssssssssss,我唔理啲工作人員,直接響張凳上面大覺訓。

估唔到又冇人嘈醒我喎,不過我啲組mates好似話放break果陣我既訓覺樣比人post左上演講台上面個大屏幕度。

屌。

是撚柒旦喇。

WFC?

大o camp完左之後就到左hall camp。

其實都唔錯,但有比較既時候好似都係覺soc camp好玩啲。

玩完ocamp之後,隨即展開既,就係我正式既大學生活。

仲有……

私補生活。

基本上我將自己所有唔駛上堂既時間全拎晒出去私補,由小學生至初中,甚至準備遲啲考新制DSE既考生都有。

個網站有咩job彈出黎我都有去應徵,有啲job要去面試,但有啲家長就直接請左我。

人工由150蚊一個鐘至300蚊一個鐘都有,但我基本上唔睇人工,有人出Po我就應徵。

於是我由開學開始就身兼學生同補習老師兩個身份。

由於補習既時間多數都係安排響閒日下晝至夜晚,仲有星期六日同公眾假期,所以我同秋兒姐姐見面既機會就更加少了。

而事實上我地都真係各有各忙,唔好話見面,連電話同短訊都唔多。

終於有一晚,我地可以傾一陣電話了。

「嘩,你頂唔頂得順啊熙熙?」秋兒姐姐擔心地問:「一開始就十個學生,好辛苦架。」

我拍晒心口:「冇問題吖!反正全部都係響屯門、元朗國入面,ok既。」

「你要比心機教啊,唔好求求其其咁諗住賺錢交差就算啊。」秋兒姐姐叮囑我:「佢地係將自己既成績押注響你身上架。」

秋兒姐姐已經成為左老師,佢自然知道一個好老師應該係點。

有啲慚愧,我本來真係諗住搵錢至上,至於我啲學生既成績真係WFC。

不過秋兒姐姐既然咁樣提醒我,我就要做到佢心目中最好既要求。

雖然佢唔會知道我上堂果陣係點,但我都會比心機教既。

好正氣啊呵?

但其實我係啱啱比佢咁講完先有咁既諗法。

「冇問題,我應承妳一定會做到最好既!」於是我答道。

「我唔係驚你既心態,但你都係第一次做人老師,以前只係學生,仲要一開始就補咁多個學生,好多野其實都唔易做架。」秋兒姐姐道。

「我學妳果陣同我補習既方法咁咪得囉!」我笑道。

「都唔係咁易架。」

「咁妳有冇貼士比我吖?」

「有啊。」秋兒姐姐答道:「我本身都諗住分享一啲呢幾年既心得比你。」

聽完之後我都幾開心,秋兒姐姐連呢啲都為我準備埋。

得妻如此,夫復何求~

講完啲點做補習名師貼士,秋兒姐姐就話要收線,要準備文憑課程啲野,仲要備課。

「妳唔好咁夜訓啊。」我關心地道:「驚妳攰。」

「知道。」聽得出秋兒姐姐對我既問候係有啲高興既。

「啊,最後一樣野。」

「係?」其實我覺得秋兒姐姐把聲真係有啲攰。

「做老師辛唔辛苦啊?」我問。

要關心下女朋友開學之後係點既。

新手老師需要年青男人(我)的關心~

「都攰架,好彩暫時啲學生都算聽話。」秋兒姐姐答道。

不過本來我打算再問多啲佢做新手老師既情況,關心下佢咁,但我知佢仲有野做,所以唯有好唔捨得咁同佢道別。

收左線之後有陣空虛寂寞既感覺。

唉,唔知下次我地講電口話會係幾時呢?

*

開學冇幾耐之後,有一日落堂趕去同我人生第一個學生補習既時候,我突然聽到有把女仔聲叫我。

「熙仔!」

咁熟既?

但我一時醒唔起係邊個。

我望向聲音既來源望過去,原來係組媽Cathy。

啊,唔怪得把聲有啲熟。

「Hi。」我向Cathy打招呼。

「熙仔,我地聽日諗住響中菜廳食開sem飯兼re u啊,十二點開始。」Cathy帶點笑意問我:「你果陣有冇堂上啊?」

老實講,有人約我出去聚餐其實我幾開心。

自從中四之後都好少喇。

係有時同啲球會或港青舊隊友出去大排檔食下咁喇。

聽日我果段時間有冇堂呢?

唔...

應該冇?

「冇。」其實我都係求其鳩答。

「咁就好喇,咁我地聽日準時中菜廳見喇!」Cathy講完之後就行出學校大門口。

咁啱我又係。

「咦,熙仔?你要出去?」Cathy問。

(待續)
屌姐媽好似冇咁快 儲下故先
推推
可能 Cathy 媽已經濕晒
睇定尼食
食補習學生老母
想嚟個cathy視覺
Ocamp故有
Push
綠茶巴
係有
應該都就架喇
推山區巴
五百四十七

「係啊,我去屯門果面幫人補習。」我邊行邊答。

Cathy走過黎同我並肩而行,笑道:「咁啱既,我都諗住去屯市(屯門市中心)買啲野,你搭鐵?」

我點點頭。

「咁一齊行?」Cathy問。

「好。」我冇乜所謂。

於是我地兩個就一齊行去搭鐵,中途Cathy主動同我傾計,意外地,似乎佢都算係個幾多野講既人黎。

不過佢又唔算八卦,問既都只係啲門面野既問候,例如慣唔慣大學生活之類果啲。

「係呢,你幾點補完習啊?」響屯門站我地準備分別既時候Cathy問我:「你想唔想一齊食晚餐?」

「我十一點先補完喎。」我道:「唔駛喇,等得黎妳都餓死嘞。」然後向佢無奈地道:「妳自己食喇。」

我今日有成三個學生要補,真係冇十一點都唔走得。

話時話,一陣上去補習之前我都要買定個包食,唔係唔知幾時有野落肚。

「嘩,成十一點先補完?咁你點食野啊?」Cathy關心地問。

我聽得出Cathy既語氣入面有種關心,不自覺有小小高興。

以前淇淇同阿必甚至忍者欣間中都會關心我,不過自從中四學年尾同淇淇分左手之後就冇同學朋友咁對我喇。

港青同球會啲前隊友係唔會突然打黎同你談心,最多食飯既時候互道近況。

「放心喇,我買兩個包食就夠架喇。」我向Cathy感激一笑。

「夠唔夠架?」Cathy擔心地問。

「妳同我定喇。」我督眼間見到有架輕鐵埋緊站,即刻急住咁同Cathy道別:「喂,我有車啊,係咁先,聽日見!」

講完就急急腳咁跑過去輕鐵站果個方向,心諗果兩個麵包唯有陣間落車之後先買喇。

「熙仔...」我都未仲未聽完晒Cathy講咩,就已經衝左上架輕鐵入面,再同佢離遠揮手道別。

今日補習頭兩個學生都算正常,一個係小學生,一個係初中生,都叫做易應付。

第三個學生約左夜晚9點上去佢屋企,我求其將個空心包塞鳩左落肚就上去。

叮噹!

一個老太太黎開門。

「妳好,我叫余正熙,約左幫Sindy補習架。」我向眼前呢個阿婆打招呼。

「哦,你好啊余老師,我係阿豬女既嫲嫲啊。」阿嫲自我介紹。

豬女?個名咁撚柒既?

阿婆上下咁打量左我一眼:「你好後生喎,入黎坐下先吖。」

屌吖。

阿婆妳咁講即係話我個樣似小朋友啫!

算鳩數,我係唔會發老皮既,我要成熟!

於是我面露住微笑,道:「好啊。」

阿婆帶左我入屋,叫我響梳化坐一坐先,佢走入去廚房,問:「余老師,飲啲咩啊?」

「水得喇唔該。」我答。

我最後呢個學生Sindy係中四既學生,新制DSE考生,住響屯門一個居屋入面,地方唔算太大,但都有兩房,不過一眼睇晒成間屋就係得佢同佢阿嫲。

咁我呢個學生究竟響度做緊咩呢?

...

...

...

佢響度玩緊電腦,由我入屋開始,唔好話冇打招呼,佢連一眼都冇望過黎,我淨係望到佢散響膊頭上面既長直髮。

好撚冇禮貌。

「豬女,過黎喇,要讀書喇。」阿嫲走過黎比左杯水我,然後走去拍一拍Sindy既膊頭:「妳老豆同妳請既補習老師黎左喇。」

「妖,唔好阻住我傾MSN喇!」Sindy非常唔耐煩地撥開阿嫲隻手。

「豬女...」阿嫲再拍佢膊頭,仲想講多幾句。

「妖!」Sindy今次直頭好大力咁甩左阿嫲隻手,搞到阿嫲腳步有啲不穩,向後退開左兩步。

我睇唔過眼,有個對自己好同親切既屋企人不知令人幾妒忌?於是我企起身指撚住Sindy屌撚左出黎:「屌妳老味啊!果個係妳阿嫲黎架!妳咁撚柒大力推佢,佢跌親點算啊!」

兩嫲孫似乎都比我既呢一聲大喝嚇到呆撚左。

不過Sindy第一個回過神黎:「你邊個啊咁同我講...野?」

佢句野差唔多講完之際先擰轉頭望過黎,但當佢望到我個樣既時候表情突然有啲呆呆地。

以學生妹黎講,佢個樣都幾唔錯,個感覺似純情學生妹,只不過行為上就非常惡劣。

我仲以為佢真係成隻豬咁撚樣。

「望乜撚野望啊𡃁妹!」我怒道:「仲唔同妳阿嫲講sorry!?」

阿嫲都比我嚇親,忙道:「算咯,算咯!阿豬女都係一時唔小心啫!」

「乜撚野唔小心啊?」我加多把口:「唔小心會推完一下又一下架咩?阿婆妳爭啲跌親啊!」

「冇相干囉…」

「𡃁妹,我叫妳道歉啊!」我再一次向Sindy大聲道。

(待續)
100正評已加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞