我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
推山區巴
愛惜女友啫
補償過了
綠茶巴
五百七十一

過左陣,秋兒姐姐先柔聲道:「我明白,有時我自己都會覺得好攰。」

「嗯…」

「不過講個好消息比你聽吖!」秋兒姐姐有啲高興咁笑左出黎。

「嗯?」好消息?

「做左幾次化療之後,醫生話媽咪既病情改善左唔少,可能好快就可以好返!」秋兒姐姐笑道。

「真既?」我都笑左出黎,畢竟呢個真係一個好消息:「未來外母就快好得返嗱?」

「唔知呢,不過醫生咁講情況應該樂觀既。」秋兒姐姐笑答。

「希望快啲到未來外母康復果日!」我滿心期待,因為除左代表未來外母身體好返之外,亦都代表我呢種地獄般既搵錢生活可以完結。

「多謝你啊熙熙,我地加油頂埋佢!」秋兒姐姐諗到既,似乎都係同一件事。

我地真係有默契。

雖然我知道,就算未來外母真係完全康復都好,秋兒姐姐依舊會好忙,佢一樣要上堂、一樣要照顧康復中既未來外母、一樣要返工,但至少唔駛比未來外母既病情搞到牽腸掛肚,同埋唔駛搵咁多份私人補習幫補湯藥費先喇。

我都可以搵少幾份教職。

同埋...希望我地之後可以多啲時間相見喇。

去海〇公園果日既Re U既日子係星期五黎,果日我向兩個學生既家長請左假,落左堂就同阿威hea到夠鐘就一齊出發。

今次Re U只係得八個人出席,Cathy Alan兩個組媽奶爸就梗架喇,反而Simon就仲係唔見影。

講起黎都好耐冇見過佢,不過我自己都係好摺,冇咩資格話人。

而其他既組員就有阿威、肥仔賢、大波妹Amanda,肥妹仔Yuki,仲有個路人樣我都唔撚記得左佢咩名。

人少就冇乜所謂,呢班人反而係有時同阿威一齊食飯果陣會見開,感覺好似仲friend啲。

講起黎阿冰都冇黎。

不過唔關我事喇。

呢次係我人生入面第一次去海〇公園,內心莫名其妙咁興奮起黎。

唔得唔得,我要掩飾下先。

小學生咩?

買晒飛入場,我發覺啲報置好有啲萬聖節Feel。

好有氣氛。

「平時係咪咁報置架?」我問身旁既Cathy。

「唔係啊,呢啲係全城哈囉喂先會搞裝餘架咋...」

「哇!!!!」突然後面傳黎一陣嚇人既怪叫聲,Cathy嚇到即刻撟住左我手臂,我擰轉頭一望,係隻拎住電鋸,好似科學怪人既鬼。

本來佢嚇我我想屌柒佢,但見到佢呢個造型,嚇完我地之後又企響度側頭咁望撚住我,我就覺得好好笑:「哈哈...」

「嚇死人喇...仲笑...」Cathy抬起頭望住我,個樣猶有餘悸。

「咦,佢地呢?」我發覺比隻鬼嚇完之後唔見左其他組員。

「係喎……」Cathy回過神來,正東張西望,找尋其他組員的身影。

「睇黎係我地比鬼嚇果陣佢地行左先。」我搵極都搵唔到佢地。

我同Cathy行左一陣,都係搵唔到佢地。

「不如打比佢地吖?」我提議。

「嗯。」但Cathy並冇行動,個樣仲有小小呆。

我呢個時候先發覺原來Cathy仲撟住緊我隻手臂,於是笑道:「隻鬼走左喇,妳唔駛再撟實我隻手喇,我有女朋友架喇。」

睇黎Cathy啱啱真係嚇呆左,佢呢個時候先好似驚醒左咁,急忙放開佢撟住我既雙手,有啲不知所措咁講:「啊,Sorry,sorry!」塊面仲有啲紅。

Cathy其實都算係純情系既少女,佢而家既反應都好可愛。

佢面懵懵左一陣,然後先發覺要打電話,急忙拎左個電話出黎,道:「我…我打比佢地先…」

「咦,唔駛喇,前面咪佢地囉。」估唔到又失驚無神撞返班友。

「啊…係。」

不過我地兩個行過去之後,發覺班友響度行緊周圍睇緊有咩玩,玩邊樣先,根本冇發覺我同Cathy啱啱走失左。

連阿威都係。

阿冰冇黎搞到佢好似有小小患得患失咁。

雖然園區入面人山人海,買野食又好,玩鬼屋又好,甚至玩機動遊戲都好,都要排隊排餐懵,但我反而覺得咁樣先有果節日氣氛。

如果下年冇咁忙既話,我同秋兒姐姐都可以黎呢度拍下拖喎。

(待續)
Push
Cathy 真係好識玩
推推
有文要推
隔左年幾冇睇呢個故 都係咁好睇

快啲出文啦
好耐無入過嚟追故了一次過追晒好爽
dse考成點
不過不失 相信即將步熙哥後塵 或者奇蹟出現碌入暴大
屌 點解又要酒後亂性
可唔可以改寫結局
同秋兒姐姐幸福生活落去就算
入嶺南講真個體驗都唔錯,諗返當年真係好開心

不過現實啲,當然係祝你入到暴大喇
結局其實係乜嘢都有可能既
甚至乎淇淇都有可能
多謝你
推山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞