我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
巴打記性真係好
Push
Push
Cathy 咁主動
Push
推推
Push
中左毒啊嘛
望住個樣已經中咗毒
綠茶巴
五百五十二

……

望咩啫?

Cathy妳唔係諗住我會陪肥仔賢一齊癲下嘛?

我唔會避開佢既目光,只係禮貌性咁向佢笑一笑算,自己繼續食野。

「我上到大學就咩都想試下。但係……上莊係咪真係好辛苦架?」大波妹Amanda問。

又一個腦殘。

睇黎波大無腦呢句說話係真既。

「都應該係架。」Cathy答道:「上年見我同房成日夜晚都要開會,有時連堂都走埋,我都有問過佢係咪好辛苦。佢既答案係上莊雖然係辛苦啲,但都有好多得著,同埋好多開心既回憶。」

Amanda點一點頭笑左笑。

啊,大波妹真係易氹。

「咁我預埋妳一齊上莊架喇喎!」肥仔賢雙眼發光。

「比我諗多一諗先喇~」Amanda仲要諗下。

但老實講,我覺得佢最後都係會上架喇。

Cathy呢個時候話:「係囉,其實你地可以去左招莊大會度聽下先,到時問下啲現莊先。如果你地想既話,其實我可以介紹我同房比你地識,佢叫Jessie,好好人,好易傾計架。」

Jessie……

Jessica我就知。

都好耐冇見過佢,唔知佢而家點呢?

「好啊,不如一陣食完飯就去囉?」肥仔賢急不及待地道。

「咁急?」Cathy笑左笑:「我問下佢一陣有冇堂先喇。」

結果Jessie條友一聽到有人想上莊,就即刻話冇問題,仲叫佢地快啲上去。

結果之後餐飯既主題就變左傾上莊既野。

其實都幾撚戇鳩,畢竟其實成枱人(包括Alan同Cathy)都冇人上過莊,最多只係做過下student helpers,但就響度用老鬼角度去分享上莊係點。

食完之後大家都散水,阿威佢有堂上,所以直接去左上堂走左先。

至於我呢?我就諗住返hall備課,預備今晚又有兩個學生要補習。

我地成班人響Canteen門口道別。

「熙仔。」係Cathy叫我。

「?」

「你過唔過黎一齊上我間房聽我同房講上莊啲野啊?」Cathy問。

「唔喇,有野做。」我都好撚直接。

再講,就算冇野做我都唔會去喇,上莊喎?咁撚戇鳩。

Cathy個樣有啲失望,不過都打起精神笑道:「唔緊要喇,下次有機會再上黎坐下喇。」

「阿熙,不如真係上黎聽吓上莊係點喇?入到大學,唔係唔燃燒GPA下嘛?」肥仔賢笑笑口。

「你要燃燒GPA係你既事,唔好拖埋我落水,我陣間仲要幫人補習,要備課。」我答道。

肥仔賢冇介意我咁寸,仲笑嘻嘻咁答:「哎呀,咁真係太可惜喇。」

「又補習?」Cathy問:「你好似尋日先補完咋喎?仲要補到好晏。」

「係啊,我興趣係教書。」我一本正經地答。

其實係鬼。

但唔通同佢地講未來外母有乳癌要睇私家醫生所以等錢洗咩。

況且我都唔想講咁多自己既私人野比佢地知。

「今日又補到好夜啊?」Cathy問。

「早尋日小小咁喇。」我答:「尋日補三個,今日補兩個。」

「都好忙喎,你咁辛苦,要好好保重自己啊。」Cathy關心地道。

其實妳估我想架咩?

唔幫人補習我邊有錢幫秋兒姐姐比湯藥費呢?

「哦,好啊。」都係果句喇,我唔想解釋咁多,所以都係求其應左佢一句算。

「好喇好喇,既然我地都齊人,咁不如快啲行喇~好想快啲聽吓上莊係點啊!」肥仔賢急不及待地道。

佢真係咁急住去燃燒GPA咁既款……

於是佢地就起程。

其實點解肥仔賢會咁想上莊呢?

我望一望大波妹Amanda既背影……

啊,唔通想上莊媾女?

不過雖然佢口才幾好,而且人又幾好,但佢果副尊容同肥大既身材……

嗯…

「啊,阿冰妳都想上莊?」肥仔賢興致勃勃地問。

我望返過去,見阿冰都同佢地一齊行緊。

阿冰又真係好靚女,所以見到佢都有可能上莊既話,肥仔賢就真係好興奮。

興奮過十年之後屯馬開通果條毒撚。

「唔係啊,我同Cathy媽媽住埋同一棟hall架嘛!乜你好想我都上莊咩?」阿冰伸一伸脷,露出個古古惑惑既表情。

「想架想架!」肥仔賢笑道:「做生不如做熟,多一個朋友一齊上莊總係好既!」

我都冇興趣再聽落去,轉身自己一個返hall(佢地住南宿,我住北宿)。

(待續)
Push
有文推一推
越嚟越感興趣Cathy點樣擒咗熙哥返嚟
Push
Push
睇到呢段好似番去以前讀書嗰陣
利申北宿人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞