我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
見到靚仔阿sir梗係聽話
綠茶巴
就黎
五百五十七

「好喇,我地下星期二見喇。」補完習,我開始執野準備走。

一落堂周芷若終於鬆左口氣,然後即刻轉移話題:「余正熙~你踢波咁勁,得閒教下阿立踢吖~佢都係學校足球隊架!」

「妳不如叫返我余sir喇。」我皺眉道。

得一個人會係咁叫我全名,果條八婆個名叫鄭穎琳。

「我鍾意叫你余正熙余正熙余正熙~」周芷若嬌笑道。

「我叫妳唔好咁叫我啊!」我有啲嚴肅地喝鳩佢道。

「唓...咁咪叫返你余sir囉。」周芷若扁扁咀。

「唔,咁我地下個星期見喇。」

「哦...拜拜...余正熙~嘻嘻。」

……

算數。

「啊,余老師你走嗱?等我黎送你吖!」周阿嫲又走出黎。

唔撚駛喇啩...

不過周阿嫲都係堅持送我去搭𨋢,途中佢又同我吹下水:「豬女尋日又激走另一個老師喇。」

「啊,除左我,佢仲有第二個老師架咩?」我有啲驚訝。

「有啊...好似係補數學果啲科...哎呀,伯爺婆都唔係好知,但佢爸爸幫佢搵左兩個補習老師,其中一個就係你。」

「哦...」可能另一個老師係專補理科果啲?

「不過豬女睇落都好鍾意你。」周阿嫲望住我慈祥地笑道。

「係咩?」

「至少你鬧佢,佢會聽。」

我聳聳肩。

講起黎我都唔知平時既周芷若係點,又點比較呢?

不過睇佢尋晚響茶餐廳既表現,佢係咪應該係果啲大癲大肺既女仔呢?

諗起佢尋晚附和我對付自己既男朋友阿立就好笑。

呢個時候部𨋢都打開門,我同周阿嫲道別,就走入𨋢閃人了。

而呢堂之後我雖然都仲係覺得同周芷若補習辛苦,但腦海入面已經逐漸冇左果種唔想做佢補習老師既感覺。

「你一陣選拔比心機啊。」秋兒姐姐響電話度同我講。

而家係星期六朝早,係大學足球隊選拔既日子,而秋兒姐姐行緊去幫佢個學生私補,趁呢段短短既時間佢打電話比我,而我就去左我果層既後樓梯度接聽。

總覺得我地相處既時間每一秒鐘都好寶貴,我同佢兩個都好珍惜呢啲得黎不易既時光。

啊,不過其實以秋兒姐姐而家已經係正式老師既身份,佢係唔應該響出面幫啲學生私人補習,佢咁做真係偷偷地做架咋。

冇計,要搵錢吖嘛。

「其實我冇諗過自己入唔到,哈哈。」呢句係我既真心話。

老實講,我知大專盃既水平係幾高,當年黎講尤其是城大、理大同教院(而家既教大)甚至有唔少球員係踢緊甲組,但我仍然有信心以我既能力,就算去到邊一間大學都好,要入校隊應該都唔係問題。

「你個熙熙,做人要謙虛啊。」秋兒姐姐道。

「我講事實啫,哈哈。」

之後我地又講到未來外母既病情。

「佢啱啱做左第一次化療,而家都停左工...唉,我睇見佢成日都作嘔咁真係好辛苦...」秋兒姐姐嘆道。

「咁呢啲係副作用,都冇辦法既。」我安慰秋兒姐姐:「我會同妳一齊去面對架,放心,發生咩事都好,仲有我陪住妳。之前補習啲錢,我入左落妳戶口架喇,妳得閒就check下喇。」

果度其實真係得有限錢,不過幫得幾多得幾多喇。

唔。

唔係喇,我都係搵多幾份補習好啲,最好係每一堂即時出糧果啲。

「多謝你啊熙熙。」秋兒姐姐感激地道:「啊,我到樓下喇,你一陣踢波小心啲啊。」

「嗯,知道喇,拜拜。」

之後我地就cut左線。

唉,傾得咁短時間唔夠喉啊。

真係希望我地可以傾耐啲,但現實係有好多限制既...好無奈...

我嘆左口氣之後就返左房諗住換件波衫,咁啱阿威都同佢女朋友Jenny傾緊電話。

有時真係好羨慕呢個貌似王〇既大舊衰,可以咁自由地同自己既女朋友講電話。

我換緊衫既時候,條大舊衰都講完電話,望住我陰陰濕濕咁笑。

屌,笑乜撚野啊?

(待續)
熙哥真係成熟咗好多
最尾有gay味
有文要推
輕輕一推
有文要推
heihei幾時比組媽食?
有時真係好羨慕呢個貌似王〇既大舊衰,可以咁自由地同自己既女朋友講電話。

王喜?
王晶?
阿威好似之後做咗消防,所以係王喜

他徑直地對住你笑
Push
皇上是否日理萬gay? 搞到自己個人好虚脱呀?會犯啲咁低級嘅錯誤。🤣
評已正 推
頂,畫面出來了
王晶笑L咗
多謝John巴
始終經過咗斷腳、同秋兒又試過搞到唔瞅唔睬,都係時候大個返小小
五百五十八

「你又笑乜鳩?」屌你老味,我換緊衫果陣望住我鹹鹹濕濕咁笑,莫非條撚樣真係基佬黎?

阿威面上既笑意更濃,道:「冇呀,驚一陣間選拔果陣撞鳩死你。」

啊,原來佢仲諗緊上次傾計講撞唔撞得死我果個話題。

真心,如果你知我係邊個真係嚇撚死你,甚至會覺得自己講出呢句係幾咁天真無邪。

不過算喇,我都唔打算話比佢知。

腳都斷埋,根本無咩好值得炫耀。

之後我又寸下四肢發達,頭腦簡單之類咁大家互寸下,然後就一齊出發去大學canteen快食左個早餐,然後就去位於隔campus一條馬路既足球場。

果度除左我地兩個之外,都仲有唔少都係黎參加足球隊選拔既同學,我同阿威一早已經響hall換左衫,所以而家淨係換返鞋襪就ok。

跟住我地就去左搵啲老鬼點名同睇下我地踢咩位置咁,幫我地點名既係個黑黑實實大隻仔,原來佢就係隊長阿東,佢同我地講:「OK,你地熱下身先喇,轉頭會有分組比賽。」

分組鬥波……咁撚簡單直接既。

「熙仔?」有把聲從我身後傳過黎。

唔?

呢把聲咁熟悉既……?

但冇理由架,唔通我幻聽?

我一擰轉頭……

「陳sir?」我嚇撚左一跳!

眼前呢個肥肥地禿禿地既男人,正正係我響流○青年軍時期既教練,我既足球恩師陳sir!

「真係你!啱啱離遠已見到你!不過我地都幾年冇見,仲諗緊會唔會認錯人添!」陳sir道。

太耐冇見,我覺得陳sir個樣好似蒼桑左小小。

「都有成四、五年啦……係呢,陳sir你響度既?」我響呢幾年入面都仲有同啲舊隊友食飯聚舊,但陳sir又冇出席,我自己又冇私下再搵佢出黎。

諗諗下我都幾仆街。

「我而家響度做教練啊!我先估唔到你真係考左入大學,黎左呢度讀書!」其實我問得呢個問題都戇鳩,陳sir拎住塊板響度梗係做教練喇,唔通黎選拔咩。

不過我又冇收過風話陳sir唔教青年軍喎。

唔通佢秘撈?

「總之都叫做入左大學,都叫做冇做錯決定……」我把口就咁講,其實我不知幾想繼續踢職業足球,只係應承左秋兒姐姐啫……

陳sir笑一笑,道:「人各有志,見到你達成自己目標就好。一陣睇下你表現啦,睇下有冇生疏到。你熱身先啦!」

「好,轉頭見。」我點點頭,準備去自己熱下身。

不過講堅,自己事自己知,雖然爛船都有三根釘,但我都幾肯定自己跌watt跌左唔少。

當然,呢個係指我對比當年自己既隊友而言,而要入選嶺大足球隊,我相信冇乜問題。

「你識教練?」阿威突然開口問。

屌,我差啲唔記得呢條撚樣仲響我隔離。

「嗯,佢算係我踢波既其中一位恩師。」冇佢,就唔會有識用腦踢波既我。

「唔好靠關係入選呀~」

唉屌,你真係唔知我係邊個黎喎,你知我係邊個仲會唔會咁講野?

「一陣唔同隊既話你就知味道!數撚死你條仆街。」寸下佢先。

「哈哈,好驚呀我。」阿成扮到一副好撚驚既表情。

我哈哈一笑。

我開始自己響一面認認真真咁拉筋同熱身,話晒我都受過重傷,唔認真啲熱身唔得。

跟住阿東走過黎同我地逐個分組,我同阿威係唔同組既。

「等我一陣撞撚死你喇!」阿威行開之前仲要笑住咁同我講多次。

「好好好,我等你啊下。」我同佢揮手道別。

呼,好耐冇踢十一人場。

對上一次係中七學界,不過果啲Hea玩既比賽就唔好撚提喇。

我望一望周圍熱緊身既隊友,都係求撚其其咁,有啲就已經響度玩緊波。

技術望落參差不齊,不過好多野就要落到場先見真章既。

阿威果隊踢得先過我,我一邊熱身一邊望佢比賽,條友高高大大真係好頂得下,但腳下功夫頗差,仲有作為中堅黎講佢唔夠淡定,冇睇清楚周圍既環境作出判斷,好多時明明唔駛鳩清佢都要亂解圍……

啊,我唔應該用港青既目光去評審佢既。

我睇場入面四個中堅既表現,佢應該係最好果個黎架喇。

雖然最後佢地0比0打和,但阿威佢地算係比較受壓既一方,係咁比人吊高波入去,阿威有好多機會表演。

就咁睇,除非突然有幾個人勁過佢好多,否則如無意外佢應該入選到。

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞