我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
Push
LM
遲早食埋周芷若
禽獸老師
綠茶巴
周芷若?
多謝老細
周阿嫲?
五百八十一

「喂,余正熙~」補補下習既時候周芷若又叫我。

「咩事啊?」我都冇咁好氣。

呢條女教極既進度都麻麻地……

更何況我仲為緊其他野心煩緊……

「你今日係咪有咩事煩惱緊啊?」周芷若突然問。

「乜撚野啊?」我有啲愕然。

「你今日成日皺起眉頭,撩你又冇乜反應。」

啊屌?

我竟然比個大癲大肺既中四學生睇穿左?唔撚係吓嘛?

冇錯,係好多人話過我個樣好易比人睇穿,但我冇諗過連周芷若都可以睇得穿我喎!

「我成日都皺眉架喇。」我又皺眉道。

「乜係咩~」

「屌,妳快撚啲做野喇。」我指住周芷若份notes。

「係喇係喇。」佢又埋頭苦幹起黎。

周芷若雖然煩,但其實佢都逐啲逐啲有改善(至少上我堂係喇)。

做下做下既時候,周芷若突然又開口:「我同阿立如果鬧交既時候我會搵晴晴訴下苦~咁樣好快就開心返會笑返架喇!」

「如果妳知道阿立唔小心出左軌妳會點啊?」我突然間問。

「出軌就出軌喇,點會係唔小心出軌啊!」周芷若鼓埋泡腮答道。

「妳唔好理喇,我話如果啫!」

「哼,阿立夠膽咁樣做既話...等我閹左佢!」周芷若擺出一副好勇鬥狠既表情。

「...」

可能係有一刻我比周芷若既觀察力嚇親,我竟然會不自覺咁問佢意見,我真係痴鳩左線...

周芷若有乜可能正正經經咁答我...

「哦,余正熙,你出軌!」周芷若突然一副發現新大陸既樣。

「痴鳩線!妳快啲做野喇!呢題點啊?做左成十分鐘都未做完!」我指住周芷若份功課。

「係喇係喇,做緊喇做緊喇。」佢係做緊,但做做下又不時會奸笑咁望住我幾眼...

唉屌,我都冇佢咁好氣...

問周芷若啱啱果條問題既我真係戇撚鳩...

之後果幾日,我都仲係煩惱緊將唔將件事坦白比秋兒姐姐聽好。

我唔想有野隱暪住秋兒姐姐,如果唔係我地往後既相處我會好辛苦,就好似中四以前比罪惡感吞噬時咁樣。

不過呢件事唔係普通既事,一講出黎我同秋兒姐姐既關係隨時玩完...所以我都掙扎緊好唔好講...

畢竟如果照而家既情況發展落去,Cathy唔講我唔講,件事根本唔會有可能傳入秋兒姐姐耳入面,只係我心入面會一直有條刺咁解啫。

善意既謊言有時係必須既,就好似我都冇話過比秋兒姐姐聽我同Kitty姐姐做過愛,而Kitty姐姐都可以話係我既性愛啟蒙師添,如果秋兒姐姐知道左呢樣野後果真係不堪設想...

所以,響我下定決心之前,我都係決定乜野都唔好講比秋兒姐姐聽住...

呢個時候我反而有啲慶幸唔駛同秋兒姐姐日日見面了,如果以秋兒姐姐對我既了解程度,佢肯肯肯定會發現我有唔妥。

不過...

我發覺有唔妥既唔止我...

仲有我既同房阿威,佢好似有啲無精打采咁,星期四之後直頭成個人唔見左魂魄咁款...

就算我因為要補習好撚忙成日唔響房都好,我都留意到佢有心事,可想而知佢個樣有幾落魄...

睇佢個樣,佢個精神狀態仲要差過我好撚多...

我諗...佢都有啲心事...

呢個星期六就係大專盃足球比賽既分組賽第一戰,我地既對手係港大。

陳sir為我地額外加多左課輕鬆既操練。

由於阿東既傷都仲未好返,所以試陣既時候都係用阿威拍森遜做正選既中堅組合,不過阿威好明顯不在狀態,防守時錯漏百出,同上星期日練波既時候判若兩人。

睇黎佢既心事都幾嚴重影響佢發揮喎。

「知唔知威仔做咩事啊?」陳sir完左操練之後走埋黎問我。

佢作為資深教練,當然一眼就睇得出阿威不在狀態,只係幾日之前明明都仲係好地地,點解狀態會突然下跌咁多呢?

「可能係知道自己聽日要取代阿東踢正選有啲緊張啩?」我呢個擺明係鳩UP。

事實上我係佢同房,點會唔知佢最近好似神不守舍咁?

「唔...咁就煩喇。」陳sir道:「以實力黎講,威仔可以話係我地隊入面排第三既中堅,而且仲係同東仔同一類型既中堅,希望佢比賽之前可以調節到個心情喇。」

「嗯。我都試下開解下佢喇。」我道。

「咁麻煩你喇。」陳sir向我點點頭。

(待續)
有文啦! 推...
威哥好似係食完冰?
幾時到熙哥食冰
熙哥,睇個款似唔知點解會俾秋兒發現
唔會啦?應該
中出cathy
Push
Blue Monday精神食糧
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞