我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
Push
Push
綠茶巴
幸福小賓周
佢知喇同組媽咁friend
五百六十一

「係呢,點解你星期六都仲響hall既?」Cathy好奇地問。

「今朝足球隊選拔。」我食住頹飯答。

其實仲有係因為要補習。

「咦,你踢足球架?」Cathy問。

「係。」

「咁你入唔入選到啊?」Cathy緊張地問。

做乜撚咁緊張。

我含住啖飯點點頭。

「嘩,你好勁啊!」Cathy好似真心為我高興。

其實以我既實力,入選到係基本中既基本,不過見到佢讚我又為我高興,我都笑一笑道謝:「多謝。」

Cathy望住我既笑容發呆。

「啊,係喎,阿威都入選左。」我突然醒起我個好同房。

「你地都好犀利!」唔知係咪我錯覺,雖然Cathy都係開心咁笑左下,但好似冇啱啱咁替我高興。

我冇深究,繼續急急腳咁食飯,一陣補習唔好遲到。

今日星期六,可能有家長響屋企,遲到就真係好撚樣衰。

「你真係好趕時間喎。」Cathy問。

佢當然冇我食得咁急喇。

「係啊。」

Cathy諗左一諗,側頭問:「趕住去見女朋友?」

「我都想啊。」我食埋碟入面最後兩啖飯,道:「要趕住去補習咋。」

「你真係好勤力喎。」Cathy關心地道:「好似見親熙仔你都係去同人補習咁既?唔辛苦咩?」

「辛苦都要做架。」我一邊起身孭起背囊一邊飲啖水:「我走先喇,妳慢慢喇。」

「嗯。」Cathy見我好似好趕咁,都唔阻我,淨係講左句:「多謝你陪我食飯啊。」

「大家咁話喇。」我笑道,然後揮揮手道別。

其實我又唔係講假既,我都真係有啲開心架,我自從中四同淇淇分手之後,返學都係自己一個食午餐多,冇乜試過有人陪我食lunch。

今日我同秋兒姐姐兩個都忙住同人補習,全日都只係互相send左幾個短訊。

我響屯門補完最後果個小學生已經七點幾,我是旦食左啲野就自己一個返hall。

星期六既夜晚,仲留響大學宿舍既人唔多,連啲鬼仔鬼妹交流生都出晒去玩,我就自己一個人好寂寞咁行返hall。

呢個時候我特別掛住秋兒姐姐。

...

...

...

不如返屋企?

咁咪可以見到秋兒姐姐囉?

...

咦?

好主意喎!

雖然而家都晏,但返到去應該都未夠十一點既,何況對大學生黎講十一點好晏咩?

聽朝雖然有補習,但最多早啲起身咪得囉!

好,坐言起行!

我本來都差唔多返到Hall,都即刻行返回頭路,向地鐵站行返過去。

我本身想拎個電話出黎話比秋兒姐姐聽,但最後都係決定唔好。

等我比個驚喜佢先!

我懷住興奮既心情返到屋企,然後鞋都未除就叮左個message比秋兒姐姐:“返到屋企未啊?”

“未啊,仲有兩個地鐵站先到”

兩個站?

啊,我即刻放低個袋衝落街,去到地鐵站入口,啱啱好見到秋兒姐姐行緊樓梯上黎。

佢一臉疲倦既樣,好攰好攰咁拾級而上。

「秋兒姐姐!」我對住佢大嗌。

秋兒姐姐聽到我把聲,有啲難以置信望下周圍,然後一臉驚喜咁望住我:「熙熙?」

我行埋去拖起佢隻手:「Hi!」

秋兒姐姐驚喜地問:「點解你返左黎既?」

「諗住比個驚喜妳吖嘛。」見到秋兒姐姐既表情,我就知自己已經成功左。

「你唔係夜晚先響屯門果面補完習既咩?」秋兒姐姐問。

「係啊。」

「你唔攰咩…?」

「見到妳,乜野疲勞都唔見晒喇!」呢句唔係假話,本身咁夜出黎都唔好話唔攰,但見到秋兒姐姐之後我成個人都真係輕鬆晒。

「我都係啊…」秋兒姐姐講完之後就將頭靠響我膊頭上面。

「我地行先喇,唔好阻住其他人出入。」秋兒姐姐突然發覺我地block住左個路口。

其實都咁夜,地鐵站都冇乜人出入。

「啊,好,我地行返去先。」我同秋兒姐姐十指緊扣,慢慢咁行返屋企。

「妳好似好攰咁啊。」我凝望住秋兒姐姐既面孔,雖然依舊係好靚好靚,但都好攰好攰咁,個眼袋都腫左唔少,又有黑眼圈。

最近既生活一定好辛苦。

(待續)
推推
返屋企有得扑
秋兒都真係搏盡了
小別勝新婚
真係扑埋嘅話,兩個人都會體力透支架!
咁嘅勢扑唔郁啦
留名 唔知葉開巴有無對住ocamp故咁更新呢?
Push
孝女
推山區巴
綠茶巴
Yau man
都珍
五百六十二

秋兒姐姐搖搖頭:「唔係啊。」

「仲話唔係?」我憐惜咁摸一摸秋兒姐姐既眼袋:「妳睇妳個眼袋,妳係咪每晚都好夜先訓啊?」

「唔係啊...」秋兒姐姐避開我既眼神。

咁即係係喇?

大白天要教書,放工之後又要幫人補習又要備課又要改簿又要返學仲要做功課溫書,屋企仲有個癌症病人要照顧,鐵人咩?點頂啊?

我冇拆穿佢,只係響佢面豬登錫左一啖。

其實就算我拆穿左佢都冇用,佢一樣都會係咁忙,倒不如比佢感受下我既愛意仲有用。

「不如我地去公園仔坐一陣吖?」我地行過果陣Christmas Ball我地兩個一齊練舞既公園仔既時候,秋兒姐姐突然提議。

「妳攰唔攰啊?」我問:「駛唔駛快啲返屋企抖下?」

秋兒姐姐搖搖頭:「都係坐一陣啫。」

「嗯。」其實一返到去我地就各自返屋企(因為我地屋企人都未知我地關係,無謂咁夜仲響對方屋企喇),所以其實我都想響公園坐多陣,見耐啲秋兒姐姐。

於是我地行左去公園仔,兩個並肩咁坐左響公園仔個滑梯上面。

秋兒姐姐將我靠響我肩膊上,響月色既照射同微弱既公園街燈既映照下,我見秋兒姐姐個樣真係前所未有咁攰...

好心痛。

「秋兒姐姐。」我拎左銀包出黎,再響入面拎左今日補習現金出糧啲錢:「今日出既糧啊。」

「唔駛咁快比我喎傻熙熙。」秋兒姐姐溫柔咁笑道:「你留返先,月尾用剩既先比我喇。」

「我夠用架喇。」我冇收返啲錢。

秋兒姐姐只係微笑咁搖搖頭。

「我見到妳咁攰好心痛啊。」我將心入面果句講出黎:「不如妳做少啲補習,等我負責搵錢比錢妳洗,妳唔好咁辛苦喇。」

我真係好心痛架。

秋兒姐姐將佢既玉手輕輕咁撫摸我既面,柔聲道:「你個樣咪一樣係好攰?你記住啊,你而家最重要既唔係幫人補習,而係讀好書順利畢業啊知唔知?一陣你掛住補習賺錢,啲成績下降畢唔到業既話,我都唔知點同叔叔交待好。」

「得架喇,我ok,妳要左啲錢先喇。」

秋兒姐姐望左我一眼,最後都從我手上面拎左啲錢,不過淨係拎左一半。

我望住佢。

「咁你都要生活架嘛。」秋兒姐姐微笑道。

佢既微笑真係融化左我。

所以我都冇再堅持。

「熙熙,見到你真係好。」秋兒姐姐靠響我膊頭閉上雙眼。

「我都係。」

「你講得冇錯,其實我真係好攰……」秋兒姐姐道:「但而家見到你,我就好似叉足晒電咁,覺得精神返晒喇。」

「嗯…我都係。」

見到秋兒姐姐呢副咁攰既表情,我憐惜地響佢嘴唇上錫左一啖。

「你今晚特登出黎睇我,我真係好開心架。」秋兒姐姐比我錫完之後,嘴角露出左甜笑。

「咁我以後個個星期都出黎睇妳,好唔好?」我問。

秋兒姐姐搖搖頭,然後睜開眼睛望住我:「唔駛喇,你咁樣個個星期都由屯門一出一入會好攰架。你聽日咪有個補習係朝早九點鐘既?」

「我聽朝最多咪早啲起身~」

「我唔想你咁攰啊…」秋兒姐姐憐惜地道。

秋兒姐姐真係一個好好既女朋友,如果換轉係鄭穎琳,應該一哭二鬧三上悠亞咁要我個個星期陪住佢。

「我唔攰。」

「聽話?」

「嗯。」不過對腳生響我度,我要返黎秋兒姐姐都擋唔住喇。

「咁我地都返去喇,媽咪都等我等左我好耐。」秋兒姐姐個頭離開左我膊頭,然後企左起身講左句:「叉足電既感覺真係好!」

「係喎,未來外母而家既病情點啊?」我拖起秋兒姐姐隻手行。

「佢啊…」

我地之後傾左陣未來外母既病情,知道佢接受化療之後病情有起色,但同時副作用都大,所以而家冇做野,只係響屋企休息。

咁都好既,病左就梗係要抖下架喇。

我地眨眼間就返到屋企,互相依依不捨咁道別。

我返到入屋,諗起老豆都差唔多收工返到屋企,不如等埋佢返黎先訓。

見到秋兒姐姐同未來外母而家咁,我都要好好珍惜老豆。

老豆一返到屋企見到我梗係好開心,仲話要落街買宵夜一齊食,所以我就陪佢一齊落街買外賣,返到屋企兩仔爺一路傾計,分享下我既大學生活咁。

老豆既皺紋多左,頭髮都白左唔少……

我希望佢可以健健康康,等我大學畢業之後可以等我養佢,佢就可以退休,專心享下福……

(待續)
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞