我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
五百七十三

響小巴度望下望下風景,我竟然不知不覺訓著左。

*

「熙仔,起身喇,我地到喇。」

一把甜美既聲音將我從睡夢中叫醒。

我睜開雙眼,原來係Cathy叫醒我既,佢就好似乜事都冇發生過咁拍左拍我膊頭叫我起身。

可能我訓著左既時候架紅van又chok左佢個頭去另一邊,所以佢訓醒之後都唔知自己啱啱有挨過個頭落黎我膊頭度。

如果唔係佢實會有啲好可愛既反應,哈哈。

我地幾個響大學正門落左車就揮手道別,因為得我一個係住北宿,其他人都係住南宿,我地響正面就分別。

雖然我隱約覺得身上面殘留左小小Cathy既香味,但我有啲眼訓,都冇再細思啱啱架紅van上面有冇發生過咩事,一返到房我涼都冇沖就撻上床訓著左,第二朝練波仲要係阿威摷醒我,如果唔係我自己分分鐘訓過龍波都練唔到。

之後既幾個星期對我黎講都冇乜特別,不過大學校園就彌漫住一種選舉既氣氛。

連我呢個經常唔響campus既摺友都感受到。

好似係叫做promotion period,啲唔同系仲有宿舍既幹會候選內閣都出晒黎,響大學入面周圍鳩叫鳩唱,叫投佢地一票,有時連上堂既時候佢地入埋黎,叫啲lecturers比啲時間佢地宣傳。

真心,我係覺得好撚戇鳩。

但係我見到做緊社會科學系會候選內閣既主席既肥仔賢笑得好撚開心。

有一日落堂之後佢響campus撞到我,笑口噬噬咁走過黎問:「熙哥。」

「乜撚?」

「我地係同組黎架嘛,係唔係?」佢油淋淋既肥肥面上露出個油腔滑調既笑容。

「係。」我醒覺佢想做咩:「得喇得喇,我會投你地一票架喇。」

「咁就得喇。」肥仔賢笑笑口續道:「仲有呢…我地呢排幫上莊宣傳緊我地系既annual dinner啊,我地同組黎架嘛,係咪?你會報名架嘛,係咪?」

「Annual dinner?」

「係啊,週年晚晏,我地會響XX酒店book個廳,好似去飲擺酒咁食飯,又有抽獎果啲活動,我諗住我地成組都會一齊報一齊去食架,你唔係唔黎下嘛?」肥仔賢一輪咀咁講。

成班朋友去飲咁又的確係幾吸引……

「哦,都好既……」

「熙哥,你都覺得好喱?」肥仔賢笑問,然後講左個日子比我聽,係個星期四既夜晚,但我要補習……

肥仔賢見我唔出聲,佢自顧自說道:「咁我當你參加架喇。」然後響袋拎左張隨身攜帶既紙同筆出黎,響上面寫野。

「下?」我都仲諗緊補習啲野……

回過神來肥仔賢已經寫左我個名落張紙(應該係報名表)上面,然後向我笑道:「搞掂,到時準時到啊。」

「喂,我都未話……」

「啊,仲有,報名費盛惠三百蚊,特價左架喇,係社會科學系既學生先有咁平咋。」肥仔賢笑道:「我知你可能冇咁多現金響身,我幫你出住先喇,下次你記得還比我啊。」然後佢望下錶,飛快地道道:「啊,我仲要趕去下一堂,Professor King好好人咁比我地響開始上堂之前宣傳下,係咁先!唔駛唔該我架,下次還返錢比我就得架喇!」

我再一次回過神來既時候肥仔賢已經唔知飛左去邊...

我既感覺就好似同個朋友傾傾下計,清醒返少少既時候已經比個朋友呃左成副身家咁...

之後夜晚返到hall果陣,阿威問我annual dinner既事,我就答佢今日晏晝既時候肥仔賢已經幫我報左名...

騙案式既報名...

不過都係因為阿威都有興趣去,而且仲諗住借錢比我報,所以原本都仲猶豫緊去唔去好既我決定順下肥仔賢意喇。

其實如果我真係唔想去,佢就算用騙案式既報名方法幫我報左名,我都係唔會去架喇...

但係我就自己比返錢肥仔賢算,佢今次又唔係請我,要還既就不了。

呢段時間入我自己既補習都幾辛苦,尤其是踏入左學期中,好多科都又要present又要Mid term甚至要開始寫essay,自己成十個學生又要備課,我精神上既負荷都幾重。不過我大部份學生都算聽教聽話,就連周芷若都有啲啲進步(啲啲咋),雖然我最初做補習老師都只係為賺錢,但見到自己既學生有進步,其實都係件開心事黎既。

唔怪得秋兒姐姐會想做老師喇。

至於我想唔想做老師?

唔喇,雖然話有滿足感,但其實我都唔係太想應付啲學生...

講起秋兒姐姐,我同佢都係老樣子喇,見面次數、甚至電話短訊都好少,但係我覺得我地兩個既關係都係好穩固既,雖然只係一齊左幾個月,但已經有種老夫老妻,可能係因為由細到大都好親密既關係喇。

不過話雖如此,但係我依然係好掛住佢,關係穩固還穩固,唔代表我對秋兒姐姐既思念會減退。冇得成日見面同聯絡,只會令我越黎越想見面。

只係我諗我地經過左咁多難關先可以響埋一齊,一定可以好好地一齊白頭到老既。

我當時真係咁諗。

(待續)
我當時真係咁諗

咁難得先可以同秋兒一齊
唔係要分手啊嘛
由十幾追到而家五百幾
除咗葉開爸生咗bb嗰陣有恭喜晒之外
平時都係靜靜地咁追住睇
但係可唔可以唔好拆散佢哋兩個
唔好令到我對姐弟戀美好嘅幻想咁就破滅啊
Push
一定會白頭到老㗎
你睇吓個標題 都係我和鄰居大姐姐
睇嚟熙哥做錯事了
都幾慶幸做到嶺南人 依家再辛苦 有時回味下以前4年hall life都會會心微笑
有文
希哥幾時屌組媽
唔好咁心急
我果陣3年
但真係好開心,可以話人生最開心最無憂無慮既三年
橙了
我和鄰居大姐姐(分手)的故事
帽事既
綠茶巴
多謝多謝
但我唔劇透太多喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞