我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
分分鐘秋兒喺出面都有第二個
唔符合大姐姐嘅人物設定。
因為熙仔依家真係同秋兒拍緊拖,佢又真係好愛秋兒?
Push
到你有真愛嘅時侯,你就會明
幾樣嘢喇:
1. 熙熙仲玩緊女果陣先中三15歲,條撚行先,又不斷地小學雞迴避自己對秋兒既感情,去正當化自己玩女既行為

2. 佢細個時都有內疚同罪惡感,所以先唔敢踏出第一步,去正視自己對秋兒既感情

3. 佢經歷過中四斷腳同淇淇事件,到秋兒真係肯接受佢告白做佢女朋友,佢都升大一,19歲仔,其實都成熟咗好多

4. 但最重要既,係佢經歷過Jon狗事件,經歷過失去秋兒姐姐既一年,果一年佢好似行屍走肉咁,佢知道自己深愛住秋兒姐姐,唔想再失去佢

大概係咁寫喇
但咁樣做出黎先爆
五百八十六

「你要快啲休息下喇。」秋兒姐姐以呢句作結。

「妳都係,忙左成日都早啲抖喇。」

「嗯,我做埋小小野就會抖架喇,好喇,拜拜。」

「咁...唔好捱咁夜喇,拜拜。」

秋兒姐姐啲所謂夜小小,係指冇兩三點都唔會訓。

佢咁樣捱落去,我驚就算係連鐵人都捱唔住啊。

但以而家既情況黎睇,真係冇辦法。

我收左線之後熄埋燈,攤左響床上面,阿威而家都未返到,睇怕佢今晚都唔會返黎訓。

我諗返起啱啱個同秋兒姐姐傾既電話,以而家秋兒姐姐既情形,如果我揀響呢個時候再同秋兒姐姐講Cathy既事,咪盞令秋兒姐姐煩上加煩?

有時候,善意既謊言係必須既,我夠冇講過我同Kitty姐姐既關係比秋兒姐姐知喇,如果真係比秋兒姐姐知道我真係跳樓都唔掂。

而Cathy更加講過呢件事係唔會有第三個人知,咁我仲有咩好擔心件事會穿煲?

我響大學係個超級大摺友,就算果晚響酒吧啲人我好多都唔識,我啲野邊會有人有興趣知吖,咁諗都唔駛驚有絲毫既閒言閒語傳出去喇。

或者呢一刻,以不變應萬變,乜野都唔同秋兒姐姐講先係最好?

呢段時間唔駛見到秋兒姐姐,正好係一個好既時機比我沉澱下件事,等之後再同秋兒姐姐見到面既時候我可以表現得正常啲。

嗯...諗下諗下,我都慢慢訓著左...

當然,我訓得唔算太好。

自從發生左Cathy件事之後我都係咁,去到6點幾7點既時我已經自然醒左,本來想繼續抖下,但因為有啲急尿所以落床去一去廁所,但我一落床果下竟然見到對面張床有條友就咁撻左響度訓著左。條友著住嶺大運動校隊風褸,又高大又短頭髪,唔係阿威係邊個?

佢幾時返黎架?

凌晨?

我去完廁所屙完尿返到去條友仲未醒,我就上返床,本來想繼續恰下,但比阿威咁樣嚇一嚇我睡意全無,唯有起身搞下補習啲備課喇。

直到差唔多八點幾,我突然聽到身後既阿威有啲動靜,我擰轉身望一望,發覺阿威起身又睇手機又睇錶。

佢搞完一輪先見到我望住佢:「喂!屌你!嚇死人咩!」

屌你,我比你嚇撚死就真啊!

不過睇到阿威個樣好撚頹喪,面如死灰既表情,我估佢既心事都唔簡單……

佢係我好兄弟黎,可以話係繼阿必之後唯一既好朋友,我都想幫下佢……

至少,可以做個聆聽者,聽下佢講啲咩?

於是我坐直左個人,正經地問:「你肯講出黎未?搵個人分擔下煩惱,好過一個人自己屈住屈住。」

唔講猶止可,一講條大隻佬竟然響我面前爆喊起黎……

然後,佢就將困擾左佢呢一段時間既事,原原本本咁交待左出黎……

我聽完之後,覺得好撚震撼,估唔到件事已經發展到呢個地步,不過為左唔好撚劇透大家,有興趣既讀者請自行去o camp故睇下阿威既劇情發展係點。

我用自身既經驗向佢既煩惱提左小小意見,同時都忍唔住將Cathy件事話左比佢知。

其實阿威幫唔到我架喇,但將件事講左出黎之後,好過將件事屈響心入面吖。

的確,講完出黎之後我個心好似舒服返啲啲,而且我都好信得過阿威,佢唔會將件事亂鳩咁講出去。

「咁你諗住點?」阿威聽完其實都覺得難以置信,所以佢問我有咩打算。

「屌,你顧掂自己先喇撚樣。感情事我駛撚你比意見咩?」我好寸咁答佢。

其實我只係唔想佢為我件事分心,畢竟我覺得佢件事大撚鑊過我好多,屌下佢等佢專心搞好自己先,唔好分心幫我諗解決辦法。

不過估唔到我屌完佢之後,佢先係呆左一呆,但就仲好好語氣咁同我講:「湯藥費果度…其實我屋企都叫小康之家,如果…」

我估到佢想講咩,所以我即刻截住佢,拒絕左佢既好意:「錢我會自己諗計,唔駛你幫。況且,啲湯藥費唔係你想像中咁少,你屋企人唔會肯幫我。」

私家醫院既醫藥費好貴,我同阿威非親非故,無謂捲埋佢入黎,更何況如果佢知道左醫藥費既金額之後一定會嚇親。

佢只係個中產家庭既仔,唔係二世祖,邊有咁多錢?

不過阿威有咁既心意,其實我好撚感動:「不過…多撚柒閪謝…」

「屌,講呢啲。總之有野搵我啦,幫得到我一定幫!」阿威答道。

我地又閒聊左兩句,之後阿威提議:「去食早餐啦屌。」

我當然樂意,仲想趁機屈佢一筆...「屌,行啦仆街,你請呀,尋日一分鐘唔夠就比人趕撚左出場,踢撚死人咩?」

「屌,請咪請!」阿威都收起副死人樣,開始正常返小小。

哈哈,不過咁易就話請,呢條友真係易屈,哈哈。

(待續)
Push
記得威哥就係呢嘢畀人點返醒
威哥已經同阿冰爽完,ocamp故都差唔多完
有文出輕輕一推
自己衰就諗住人地都係衰
樓主真係寫得好貼地,以前啲女好似易溝好多
而家個個都好似芯芯咁樣
究竟點解
巴打講金仔個故嗰個芯芯?
阿冰先係真愛
呢個時間線叫阿威飛咗jenny同阿冰一齊仲趕得切
綠茶巴
斬下眼就完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞