我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
Pushhhh
今日樓主好忙?
而家出
五百八十二

星期五果晚,我補完習返到去hall入到房,見到阿威攤左響張床好似呆左咁望住天花板。

「阿威,你係咪有乜野心事?」我問。

「吓?...吓?冇...呀?做乜野咁問?」阿威個樣完全唔似冇事。

咦?

我平時比人睇穿既時候都係咁既樣?

唔怪得連周芷若都睇得穿了。

「呢幾日已經開始覺得你好唔妥…尋日仲離譜,問你既野十問九唔應,好似變到野都唔識講咁。」佢可能自己冇留意,但響旁人睇黎就好顯眼了。

不過阿威諗左陣,都係搵左另一個藉口:「冇呀,我尋日發燒呀,病到short左。」

信你果個就真係short鳩左...

之後我同佢叫做爭持左一輪,佢都係堅持自己冇野。

唉,好撚攰。

我自己都有野心煩緊,你唔講我都唔理你唔撚逼你。

唉。

「唔緊要,到你想講既時候我會肯聽。」我唯有咁同佢講。

「哈哈,我都話我冇事咯!」阿威笑道。

但佢個笑容好撚勉強。

我聳聳肩,拎左啲衫褲就去左沖涼。

佢咁既狀態,聽日得唔得架?

*

第二日我同阿威仲有司徒一齊出發,同幾個隊友一齊食左小小野,之後就一齊搭隊巴出發。

我坐左響阿威隔離,佢成個人仲係遊緊魂咁。

「喂,一陣間上到場,唔好將啲唔好既野帶埋上球場啊。」我向阿威忠告左一句。

呢樣野好重要,我係無論球場外面發生左咩事都好,都唔會點影響到球場上面既表現。

「哦。」阿威望住窗口應左我一句。

唉屌,都唔柒知佢有冇聽入耳既。

落車之後我地成班走入更衣室,中途見到有個打扮得幾靚既女仔坐左響看台,見到我地對住我地展露出甜美既笑容。

包括司徒在內既身邊幾個隊友狗口長不出象牙,圍爐講左幾句調戲個女仔既說話。

阿威突然出聲:「喂,收下口喇,果個我女朋友黎架。」

哦?

原來呢個就係阿威既女朋友Jenny?

我望上看台,佢望落個樣同性格感覺上都唔差。

唉,阿威你搞乜鬼啊。

呢個時候阿威揮手同Jenny打左個招呼,而Jenny都有回禮。

司徒仲想再出言調戲既時候,我伸手拍下佢膊頭:「夠啦,入去換衫啦。」

「唉,好喇好喇。」司徒同幾個隊友走去更衣室,我再望向阿威,佢向我微一點頭。

佢個人好似冇啱啱咁呆。

女朋友黎左,所以個心理狀態好左啲?

好快我地換完衫熱埋身,正選陣容都公佈埋,我同阿威都係正選。

不過阿威個樣仲係有啲渾渾噩噩,真係令人有啲擔心。

今日場波我地個戰術果然繼續係用升級版既黑熊戰術。

陳sir同我地講戰術果陣,就真係冇青年軍咁仔細,只係盡量用顯淺既戰術去應付呢場比賽。

而阿東雖然腳傷未愈,但作為隊長既佢都有到場為我地打氣。

「今年我地實力好過上年,」就響差唔多開波要出場既時候,阿東將我地全隊聚埋一齊圍圈:「今次分組賽對住港大並唔係冇得贏既,今次,我地係以3分為目標,OK?」

大家一齊鳩叫:「好!」

對於自己既狀態,我自己心中有數,或者再冇可能可以回復返我港青時既水平,不過我依然要盡力踢。

阿東伸左隻手出黎,放左響圍圈中間,然後大家都將手掌搭上去。

「3分,OK?」阿東大叫。

「好!」大家怒吼:「嶺南!嶺南!嶺南!!」

我地正選球員全部散開。

我有啲擔心咁望一望阿威,佢好似僵硬咁個人行緊去後防位置,正當我想上去同佢打打氣既時候,今場既隊長,year 3老鬼既中堅森遜行左過去同佢打氣。

嗯…

睇黎注意到阿威有問題既唔止我一個。

激勵隊友呢樣野交比隊長喇,我專心爭取入波先。

森遜為阿威打完氣之後就走去球證度擲公字,最後係我地揀場,港大開波先。

森遜揀返我呢個背住太陽光既半場,所以我地唔駛郁。

港大首先開波。

咇!

球證一吹雞,港大既前鋒回後比進攻中場之後就向前衝,森遜已經望住佢地兩個衝緊上黎既前鋒嚴陣以待。

森遜嚴陣以待……咁阿威呢?

其中一個港前鋒已經向條仆街既方向衝緊埋去,條撚樣仲發緊吽哣!

(待續)
準備坦白了
Push
推推
威哥應該之後會俾人打柒
你緊係未睇ocmap故
唔記得劇情啦,都咁多年了
兩個出軌嘅男人要互相開解
都係最掛住呀冰
Push
綠茶巴
可能佢會響第二個故度再出場呢
好似好基咁
推山區巴
五百八十三

「阿威!」我響半場線附近嗌返過去!

「喂!追波啊!」森遜改變方向,冇理自己身後個前鋒,改為去幫阿威手幫佢包位,但睇黎已經太遲,港大前鋒已經過左阿威,眼看就要對住龍門一對一…

阿威突然間好似醒返咁180度轉身雙腳飛剷埋去……

啪!

阿威雙腳完全唔中波,而係中腳!

「啊!!!」個港大前鋒比佢踢到撻左響地下摸住隻腳慘叫。

仆街喇……

果然,球證諗都唔諗就衝埋去,直接向阿威出示紅牌趕佢出場。

屌……

我同班隊友都走上前睇下點搞好……

「喂,我唔係有心架,唔好趕我出場呀!」阿威衝上前同球證解釋。

屌,冇撚用架!

呢個時候幾個港大既球員衝過黎推撞阿威:「屌你老母!你條仆街踢波定踢人呀?」

有啲隊友走埋去推返開佢地……

不妙,咁搞法成班群抽,唔知會有幾多個雙方球員會食牌……

「屌你老母你講乜撚野啊!」仆街,阿威想還拖……

啱先踢波果陣又唔見你咁勇?而家先黎火上加油!

我即刻拉撚住條戇鳩:「冷靜呀!阿威!你想停多幾場賽?」

「佢屌我老母呀!」條友仲掙扎緊。

見到咁,我唯有大聲鬧鳩佢:「冷靜啊!你想累撚死我地!?你已經紅撚左喇!」

比我大聲咁喝一喝,阿威登時呆撚左。

我見佢停左手,就去分開其他同港大球員推撞緊既隊友。

阿威冷靜落黎之後抱住頭,跪左響度,然後再向球證求情。

不過諗都諗到,邊撚度會有用?

阿威死死地氣咁行出球場,經過後備席既時候仲同陳sir佢地道歉,陳sir淨係拍下佢膊頭。

唉屌。

不過雖然少左一個人,但場波都仲要踢既。

專心啊余正熙!

擾攘一輪之後,港大響禁區頂得到個罰球,佢地個10號球員擺好左個波準備操刀。

我本來想返去幫手回防,但陳sir指示叫我唔好,寧願企響前場等機會反擊。

都啱既,而家港大班友上晒去,如果我地守得住呢球做到個防守反擊,咁呢個就係一個絕好既入波機會!

守門員Steven已經擺好左人牆。

要守住啊!

港大10號退後兩步,靜待球證一吹雞就助跑,然後起腳!

好,呢球佢既射門軌跡唔算好靚,應該可以救到既……

Steven蹤身一躍,個波響佢手邊飛過……

啪!

入網。

……

開波只係幾分鐘,港大就已經領先一比零。

屌,呢下我睇得出Steven起跳果下已經慢左,加上佢既彈跳力唔夠同撲救既姿勢唔夠正宗,導致呢球應該救到既罰球就咁應聲入網……

唉屌,唔好怪佢,佢已經盡左全力。

我唔應該用熊輝同鄭定謙佢地黎做standard去同Steven比較……

「喂!醒神啊!一球咋!」我走返過自己半場拍一拍自己隊友,同佢地打下氣:「追得返架!」

「冇錯!」代隊長森遜都附和:「啱啱開波咋,大把時間追!」

「好!」大家既士氣好似恢復返小小...

我地將個波響龍門入面執返出黎繼續比賽。

由於我地太早就打少一個人,兼且又開波幾分鐘就失波,完全打亂左我地賽前既部署,我地本來想穩守突擊,但係而家為左追返一球先反而想搶攻,但整體黎講唔夠對手強又打少一個,亂咁攻上去反而係咁比人搶走晒啲波,斷送晒控球權。

陳sir本來想以不變應萬變,但係我地得一個中堅實在係令到門前險象橫生,結果失左波唔駛五分鐘佢已經當機立斷,將進攻中場俊仔換出,換入後備中堅阿全。

「踢少一個人,所以陳sir先要改變部署,唔關你事。」被換走既時候俊仔一副好落寞既表情,森遜上前安慰。

阿全就戰戰兢兢咁準備入場。

呢個阿全,同阿威完全係唔同類型既中堅黎,雖然有彈跳力、速度同埋奮不顧身既拼命精神,但波底算差,判斷力都唔好,要佢頂替阿東同阿威真係強人所難。

即使換左個中堅都好,都改變唔到我地比港大㩒住黎打既事實,而響缺少左一個進攻中場既情況之下,我地更加做唔到攻勢上前,但兩個中堅努力下總算成功保住一比零既戰果完半場,唔駛失多球。

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞