我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
諗太多
五百六十九

不過雖然我咁諗,覺得大學生比o camp搞到真係當左自己係人地老豆老母好似好戇鳩,但Cathy係個好人,對我都算唔錯,所以響佢再三要求下我都簡單咁避重就輕地(例如冇提過去日本試腳呢件事)講左以前啲足球史比佢聽。

「你真係好勁,我都未聽過身邊有人係代表過香港出去比賽架!」Cathy讚嘆。

我本來想講係妳見識少,但見佢讚我既語氣真係好真誠,我都係將句說話吞返落肚。

「OK喇。」

「咁點解你之後會唔踢既?」Cathy好奇地問。

噢。

妳真係問正我既痛處……

「嗯,我應承左女朋友要專心讀書。」我咁答都唔算係呃佢吖……

「嗯…你對你女朋友真係好好,好重視佢。」

「當然喇。」我狼吞虎嚥咁食埋啲野,然後望望錶:「我都差唔多要起程喇,唔想補習遲到。」

「嗯。」

「總之好多謝妳呢餐tea喇。」我露出左個陽光既笑容向Cathy道謝。

真架,有人請我食野我真係好開心。

下次如果係食自助餐仲好,哈哈。

「唔好客氣。」Cathy都笑左一笑。

因為我趕時間,所以留低仲未食晒野既佢,自己一個人趕住走先。

本來唔駛咁趕既,因為Ivan既出現所以眈誤左啲時間,今日學生既家長都響屋企,好彩最後冇遲到啫。

搞掂晒全日既補習之後,我拖住疲累既身軀搭鐵返屋企。

或者係太耐冇比賽既關係,我今日真係有啲攰,第一次真係覺得咁樣出出入入好攰,有小小想返hall休息下。

其實……

疲累可能唔關比唔比賽事,而係日累月積咁黎。

第一個禮拜日日上堂落堂練完波就去幫人補習又要備下課,冇乜休息時間,初初梗係覺得冇乜問題,但呢種日子一耐左,我精神上同肉體上都開始有啲疲累既感覺出現……

不過我係咁樣,平時生活更加繁忙既秋兒姐姐更加辛苦。

所以我今日一定要返去見佢。

差唔多夜晚十一點,我終於見到秋兒姐姐。

每次我地相聚既時間得果十分鐘左右,但每次我地都會想好好珍惜。

不過今日睇得出,我地兩個都好攰。

可能真係太早起身,又踢左一場九十分鐘既比賽,之後仲要燒腦幫兩個學生補習,我同秋兒姐姐響公園短聚既時候,我竟然忍唔住樁眼訓。

「熙熙,你其實係咪好眼訓啊?」秋兒姐姐既聲音將我從釣魚既狀態中稍為喚醒。

不過佢呢句既語氣係充滿住對我既關心,好溫柔,並唔係有任何不滿咁。

「啊,sorry。」我搖一搖自己個頭:「我真係離譜,妳講講下野我竟然爭啲訓著。」

「冇事。」秋兒姐姐露出佢果個溫柔既微笑:「其實我都有啲攰,不如我地上返去?」

「嗯。」我企起身拖住秋兒姐姐隻手起行,再道多次歉:「Sorry...」

「真係唔駛sorry啊,我知你好攰,你補完習就即刻返黎接我,我好開心。」秋兒姐姐笑住咁望住我:「但係你如果真係太攰,可以唔駛出黎架,我都唔想你咁辛苦騰黎騰去。」

「我唔辛苦...」

「不如你下次休息下,隔一個星期先返黎?」秋兒姐姐提議。

「但係...我想見妳...」

「我都想,但見到你咁攰,我會心痛啊。」

我地響公園門口停低左腳步,我望住秋兒姐姐,佢個樣其實都係非常非常攰,個眼袋前所未有咁腫,真係我見猶憐。

我攬住佢,秋兒姐姐周圍望左眼,見冇人,都回手攬住我。

「你休息多啲,補習都唔駛咁辛苦,而家夠晒架喇,唔好再搵喇,醫藥費方面我暫時都冇問題。」攬左陣秋兒姐姐離開我心口說道。

「我想幫妳多啲。」

「我知,但你聽我講,你有時間都休息多啲,好唔好?」秋兒姐姐柔聲道:「你係我而家既心靈支柱黎,如果連你都倒下,我真係唔知點算...」

「唔好擔心我喇,其實係我好擔心妳啊,妳先係要好好照顧自己身體啊。」我見到而家秋兒姐姐咁樣,又何嘗唔心痛吖?

「咁我地之後都要休息多啲,好唔好?」

「嗯。」

我相信秋兒姐姐係真心唔想我咁辛苦,寧願見少我一日,受下相思之苦,都唔想我咁攰同咁辛苦,所以雖然唔係幾想,最終既結果就係...我開始連星期六都冇返屋企了。

(待續)
有文
因為係真人真事
睇嚟就快開始越嚟越攰,然後開始見都見唔到了
Push
綠茶巴
正常人都會攰
故黎架咋
推山區巴
五百七十

阿威試過同我傾計既時候提到女朋友既野,亦都有問過我點解好似要成日出去補習搵錢咁,不過我對自己當前既難處都冇提起過,因為我唔想咁多人知道,更加唔想人同情。

我個人不嬲都係咁,除左對秋兒姐姐會打開心扉之外,乜野都係收埋響自己個心度,除非你可以好似大表姐咁勁,發現到我有心事,又氹到我講出黎,如果唔係既話我係乜鳩都唔會講既。

我會同阿威可以傾到小小呢啲野,都算係當佢係好朋友了。

所以...我比左啲勸告佢。

不過葉開葉開話唔想響度講太多另一個故既野,所以詳情請去睇《我和一個o camp女女的故事》。

阿威都有同我講話組媽Cathy會唔會對我有野,老實講我同佢真係唔算太多交集,係唔知點解成日會撞到傾下計同上次佢請我食tea,呢啲都係好普通既人際交往活動。

經過上次周芷若單野我會錯意(但好彩我冇表露到出黎)之後,我唔會咁易就斷定有冇人會對我有野呢啲。

況且佢對我有冇野根本唔重要,因為我係對秋兒姐姐一心一意既。

呢段時間,我都係上堂補習練波,晏晝有時會同阿威食下午餐,未去補習之前又會食下tea咁。

我雖然摺,但慢慢地都開始建立左個network,其實都係靠阿威,佢個人話玩到好癲又唔係,但總係可以同啲同組既組mates、同宿既hallmates、足球隊既隊友相處得唔錯。

可能因為咁,開始啲組mates有時想一齊食野問完佢之後都會問下我去唔去,咁有時間既話我就多數都會去既,中學既中後期個個同學都已經有自己既圈子我融入唔到,而家就好似所有野都從新黎過咁,從新識過朋友咁,其實都係一件好事。

日復日,機械式既生活其實都真係好攰,補習都唔係想像中咁易,尤其是同中學生補習,真係要燒腦……

人地落堂可以玩可以休息可以hea,但我就冇得抖要做野,仲要搵時間同同學一齊傾present,甚至乎有時返到hall仲要搞present啲野……

撞正果日同周芷若呢個問題少女補習就仲攰……

佢依然係唔專心上堂,有時又係咁撩我講呢樣講果樣,對嫲嫲都仲係咁冇禮貌...

佢啲成績再冇進步既話,我諗我都真係唔好意思繼續補落去喇。

轉眼間就到左十月,o camp組又話搞Re U,今次仲勁,佢地諗住去海〇公園全城哈囉喂。

對上一次有人邀請過我去海〇公園已經係中一升中二果個暑假,淇淇佢地約我去果次,而我因為冇錢所以冇去到。

隔左成七、八年,雖然我都係好想去,但我同樣以冇錢為理由,推左呢次Re U既發起人Cathy既邀請。

我同秋兒姐姐講完之後,佢叫我同啲家長請下假去同啲同學玩下,享受下大學生活,不過我話搵湯藥費緊要,再睇下點先含糊左過去。

不過除左Cathy問我之外,仲有第二個人黎問我,睇黎好想我去咁。

佢就係阿威。

佢問我唔去係咪因為驚左Cathy,我嚇左一跳,心諗你係咪痴撚左線,自行腦補左咁撚多野?

「冇錢呀屌。」我最後咁答佢。

老實講,我又唔係講大話喎,咁我啲錢係拎黎比未來外母救命,唔係比我拎黎玩。

不過聽到係因為錢既關係去唔到,阿威竟然提出請我去Re U...

屌,真係有錢仔黎喎。

講起黎,上次響cafe Re U啲錢我都未還...

我循例講聲會還喇,佢就話無所謂...

咁...

我唔客氣架喇。

「阿威話請我去。」我響去海〇公園哈囉喂之前果個星期六出返屋企,去接秋兒姐姐。

其實自從上次秋兒姐姐講過話不如大家都多啲休息之後,呢次先係我地第一次再見面。

生活逼人,我都冇諗過我地要咁難先見得上一面,仲要相處既時間只係得十分鐘左右。

我地又係坐左響果個公園度傾下計咁。

「咁好啊?」秋兒姐姐依偎住我,微笑地道。

「係啊,我覺得佢都幾好人。」好耐冇人比到一種朋友既感覺我,佢係最近第一個比到呢種感覺我既人。

我諗雖然我把口死都唔認,但我其實係好渴望有好朋友。

「你大學都適應得唔錯吖。」秋兒姐姐笑道。

「都係...不過就好攰囉。」我講完先發現有啲講錯野咁,連忙道:「我唔係投訴啊!我對於要補習賺錢呢樣野完全冇問題!」

秋兒姐姐淨係溫柔咁望住我。

(待續)
推推
身體補償ok?
Push
熙哥求生欲都高
有文就推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞