我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
熙哥屌打全部人
Push
足球小將你停呢啲位
出文可唔可以長少少,live緊好頂癮
綠茶巴
而家po
正常既
都經歷咗好多了
五百六十

每隊三場既分組比賽轉眼間就踢完,黎選拔既新人入面其實好多波底都麻麻,真係好波既都唔係好多,好彩既係阿威並唔係果堆人入面,我覺得佢(連埋最後果一場)表現算唔錯,尤其是佢啲頭鎚,響呢度呢班人黎講真係好屈下,不過腳下功夫就真係要練下。

啊,條仆街個樣好似食撚左屎咁。

唔係真係比我摧毀左佢自信心下嘛...

你開波之前仲好撚寸架喎,唔係咁玻璃心下嘛?

「喂,你其實踢得OK喎,唔好頭dup dup咁喇。」踢完晒之後,我地集合埋一齊,見到條仆街咁撚灰,我唯有行埋去安慰下佢。

但佢好似真係頹得滯,完全冇留意我講緊咩。

陳sir講完啲門面野,又話就算入選唔到都歡迎跟操,之後就開始宣佈入選名單,而如我所料,我同阿威都係入選左既。

我望一望佢,諗住同hi five慶祝下...

「啱啱係咪有人叫我個名?」阿威突然間好似先回過神來問我。

吖屌。

睇黎佢唔止連我講既野冇專心聽,連教練講既野都冇聽到。

「好心教練講野你就專心啲聽啦。你之後練波果陣乜都唔聽踢到Pat屎咁唔關我事。」我都冇佢咁好氣。

阿威呆撚左咁。

「屌,睇黎你真係乜春都冇聽到,叫左你個名,你入選左啊。」

「哦?」條戇鳩仲係一臉難以置信。

「又哦乜撚野啊?」

阿威哦完仲係一副蠢樣。

不過點都好過啱啱果副頹樣既。

於是我笑一笑咁同佢握下手。

我同阿威選拔完之後一齊返hall,臨走之前我約左陳sir出黎食飯。

打鐵趁熱吖嘛,最後我地就定左聽晚食飯。

響返hall既路上,阿威不斷咁吹捧我。

「估唔到你咁勁。」佢收起左寸寸貢既語氣。

都話左佢知道左我係邊個之後佢唔夠膽寸我架喇。

不過嚴格黎講佢其實都仲未知我係邊個,佢唔知我係東亞少盃神射手、曾經係球壇入面最耀眼既超新星……

往事如煙啊…

唉,一諗起呢度,我就無奈地笑道:「唔勁喇。」

「我之前真係大言不慚,哈哈。」

我仲回望緊自己既回憶,心情有啲複雜。

「喂,做咩唔出聲?」

阿威將我由回憶之中扯返出黎。

諗起佢啱啱頹廢既樣,我歎左口氣,同佢講左聲sorry:「我見你啱啱比完賽之後好撚頹。其實我應該一早同你講我以前入過港青同踢過流○青年軍,咁你就唔會好似啱啱咁嚇一跳,表現應該可以再好啲。其實我估你都會入到選,但萬一你真係落選既話,幾驚你會嬲鳩我。」

「哈,講呢啲。你啱啱出盡全力先至叫做對對手既尊重吖嘛!」阿威走埋黎笑笑口咁搭我膊頭,問:「咁你之前唔同我講既?」

「屌,你都冇問,又寸寸貢咁款。」我甩開阿威搭住我膊頭隻手,笑道:「得啦死基佬。幾驚你會嬲鳩我。」

「我似啲咁小器既人?」

「似。」

「屌你。」

我地返到Hall之後沖左個涼。

「喂,食唔食野?食埋先返屋企?」阿威問。

「唔喇,我趕住去補習,你都快撚啲返屋企慰妻喇。」我笑鳩佢。

「屌你。」

「你基我唔基。」

「哈哈。」

*

我之後諗住響canteen求其食個頹飯就出去補習,點知又比我響canteen前面撞到Cathy同阿冰。

「熙仔!」係Cathy發現我先。

「哦,Cathy媽,阿冰。」我向佢地打招呼。

阿冰都好好笑容咁同我打招呼。

「我地諗住去富○(大學隔離條屋邨,意指屋邨商場)食lunch啊,之後就返屋企,熙仔你一唔一齊?」Cathy問。

我擺擺手,道:「我趕時間,下次先。」

Cathy好似有啲失望咁。

呢個時候阿冰突然間好似醒起啲野咁,道:「啊,我爭啲唔記得左男朋友約左係食lunch!」然後雙手合十一臉抱歉,一面唔好意思地笑道:「唔好意思啊媽媽,啱啱先醒起,要放妳飛機添!」然後轉過頭同我講:「阿熙,不如你同媽媽食吖!」

我望一望佢兩個,答道:「我真係趕時間……不過,如果係響canteen食都ok既。」

Cathy好似有啲意外又有啲開心,點頭道:「咁...就響canteen食喇。」

阿冰就企左響我地隔離,唔知點解對住我地露出左一個古古惑惑既笑容。

(待續)
阿冰一定係估到啲嘢...
我地返到Hall之後沖左個涼。
有文要推
「食埋先返屋企」
勁撚醒
夾熙哥同Cathy食飯之餘,令Cathy有條件認為熙哥唔想有電燈膽
阿冰搵Cathy睇住熙哥 佢就上hall同威仔happy
朋輩為姦啦!
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞