我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
唔係想駁故,純粹因為唔飲得酒所以想知有冇可能
真實咪係借醉行兇
要求上帝視角戰況描述
咁要盞天花燈嘅視角先得
推推
push
Push
Push
醒左就執多劑當早餐先啦
葉開熙做過咩自己知啦!
今日唔得閒覆留言住,去故先!
五百七十九

我地兩個又陷入沉默之中。

「不如...我地著返衫褲先?」Cathy首先開聲說道。

「嗯。」我點點頭。

係應該快啲著返衫褲既,如果唔係Cathy個同房返到黎見到我地而家呢個情況就仆街喇。

我背住Cathy著返套西裝,盡量一眼都唔去望背後同樣著緊衫既Cathy。

Cathy當然冇著返套晚裝,佢是旦搵左套Hea衫著左,然後求其咁執一執地上面件晚裝,再將佢地放埋一面。

結果我地著返衫之後我坐左響凳度,Cathy就坐左響床上相對住地沉默。

我根本未遇過呢種情況,都唔知講咩好。

「放心喇,尋晚發生既事,我係唔會講出去既。」率先開口既又係Cathy:「我地就當冇事發生過咁喇。」

下?

冇事發生?

我抬起頭望住Cathy。

佢苦笑道:「如果唔係我係咁飲酒,根本唔會發生尋晚呢件事。」

「...」唔係我唔想回應,而係我根本唔知應該比咩回應好。

「我真係唔會同任何人講。」Cathy再三保證:「你返去要好好對你女朋友啊。」

點解……?

的確,如果Cathy真係咁做,對我係最好既……

但係……原因呢…?

「...」我雖然冇講任何野,但面上應該係掛住一副不解既表情。

Cathy諗左一陣,先再次開口:「熙仔…我…我…」深呼吸一啖氣,再道:「我鍾意你。」

「……」或者係因為尋晚Cathy都有啲酒後吐真言,我唔多唔少已經估到啲,所以唔算太驚訝。

但係由幾時開始既呢?

我由一開始已經響o camp表明自己有女朋友,之後都應該冇做過啲咩會令Cathy誤會既事啊?

「但係…你唔好誤會…我一開始已經知道你有女朋友,由始至終都冇諗過要同你響埋一齊。由我響海○公園見到你提起你女朋友既時候果副表情,我就知道自己係零機會。」Cathy繼續解釋道。

因為咁,所以我先覺得Cathy響re u之後,對我既態度好似有啲唔同?

「所以妳之後避開我?」我照將心入面既疑問講出黎。

Cathy點點頭,又道「我曾經諗…只要可以同你閒時傾下計…做普通朋友咁,可以得閒見到你一面,咁已經好足夠…」

「……」呢種表白,比起鄭穎琳想做我地下女友,好似更加卑微……

但或者由一開始大家保持距離做普通朋友,先係對大家最好既選擇。

「我……」我開口,但完全唔知點回應好。

「你唔駛諗住對我負乜野責任,尋晚發生既事……」Cathy緩左緩先再講:「雖然我既記憶有啲模糊,但我會當佢係一個寶貴既回憶好好珍藏……」

……

雖然Cathy講到好浪漫淒美咁,但實際上我只係想將尋晚發生過既事刪除晒……

「我淨係希望……我地以後都仲係朋友。」Cathy望住我講出佢卑微既要求。

既然佢女仔人家都可以當冇事,咁我仲可以點?

何況呢件事我唔講佢唔講,冇人知,唔係最好既咩?

於是我勉強展開笑容:「妳唔再避開我既話,我地梗係朋友黎喇。」

Cathy都勉強一笑:「唔會再避你架喇,今日我已經將我所有既心意向你講晒出黎,我清楚自己既定位架喇,我永遠係你好朋友黎。」

「嗯…」好朋友…其實…唔好講好朋友…我地仲真係可以冇事咁繼續做朋友咩?

我地又陷入沉默之中。

老實講,我仲係覺得Cathy既回應唔係好真實……

佢竟然會當尋晚件事係珍貴既回憶,又叫我咩責任都唔駛負,返去好好咁對女朋友?

唉。

就響呢個時候,房門突然間打開,一個細細粒幾可愛既女仔走左入黎,佢一開門就向住Cathy既個床位方向道:「我既好同房Cathy~我去完支莊既慶功宴返黎喇...」點知開門入到黎就見到我地兩個尷尬既氣氛,佢個樣都尷尬起黎:「啊…我係咪應該出返去先?」

「Jessie...」Cathy望住呢個細細粒既女仔道。

「妳入黎喇,我都走架喇。」其實再留響度我都唔知可以點搞落去,既然Cathy都已經結左案,個結果對我而言都係好既,咁我不如早啲返房,比自己一個人冷靜下。

Jessie尷尬咁走左入黎,望望我,又望望Cathy。

唔知係咪我既錯覺,我覺得Jessie望住Cathy既眼神好似有啲奇怪...

「啊,我地冇野架。」Cathy比Jessie望到唔係幾自在,急忙澄清道。

「再見喇熙仔。」Cathy向我揮手道別。

「嗯...再見。」

我一個人行出Cathy間房,望一望自己隻錶,原來先至朝早七點幾,唔係話Hall,連校園入面都冇乜人,我由Cathy棟hall返出黎既時候都冇乜人留意到我。

唉,今鋪點算好?

(待續)
準備全世界都知
Push
唉,斷估唔係過唔到自己嗰關同秋兒分手呀?
Cathy 係唔係處?
好似係
睇Cathy講係珍貴回憶,應該係處女
咁又未必嘅

呢句嘢似曾相似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞