我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
200正評已加更,希望大家繼續多多支持
又進入足球小將模式,留名支持
留個名先
皮已正
足球評述員——熙哥
推推
長啲啦
有文要推

睇完O Camp再睇返呢邊, 別有一番風味
唔好找錯處
得返把口
不嬲睇故唔駁故
可惜唔係職業波
五百五十九

本來諗住同阿威講幾句,點知條仆街認屎認屁完之後真係急屎,走左去廁所。

好,到我上場。

陳sir走過黎同我笑左一笑,道:「你唔會令我失望架呵?」

「放心,我之前間中都仲有踢下波。」

「咁就好。」陳sir微笑點點頭,然後走返出場邊,我就響自己半場玩下波。

啲隊友互傳既時候好似冇乜人想傳比我,唔知係咪因為見到我個樣細以為我廢。

冇辦法,我自己一個人射下波先。

啪!

個波火箭咁直飛右上角死角。

唔,還可以。

再射多球。

啪!

今次係左上角。

大家好似發出左一陣驚嘆。

呢個時候右面底線有個隊友向我大叫:「我斬比你試下!」

我舉手做左個「OK」既手勢。

啪!

嘩屌你斬得咁撚閪既?

又冇內旋又大力,仲要直上直落咁由個天空揼落黎……

仆你個街,我冇預你好似阿必斬得咁好,你都唔好斬得咁撚求其吖。

好彩都叫斬得起個波,而且斬得又高,我有時間判斷個落點再修正……

好!

我退後左幾步,然後瞄準個波,用左腳球不著地咁窩利抽射……

砰!

屌,中楣角!

以前左腳未受傷既我可能一野抽射入撚左。

不過呢一下已經引起左全場一陣哄動。

「好喇,好喇,兩隊過黎集合,準備開波喇!」隊長阿東對住兩面既球員叫左聲,然後隔離既老鬼隊友就向我地派龜背。

好!

開波!

*

嗶~嗶~嗶!

20分鐘既分組對抗賽眨眼間就過去。

呼。

我輕輕鬆鬆咁就入左五球,以五比零輕鬆取勝。

我既隊友走埋黎同我hi five,一臉輕鬆。

哈,佢地抱大腿梗係輕鬆喇。

「仲keep到喎。」陳sir笑道。

「差好遠喇。」呢句唔係謙虛,啱啱有兩三腳射波比著係以前既我應該可以入到。

「受過重傷,又冇keep住操,已經算好好架喇。」陳sir笑答。

「係呢陳sir,點解你會黎左呢度教波既?」我問。

「咪當搵多份兼職囉。」陳sir呵呵笑道:「而家我要做野先,不如遲啲同你食餐飯慢慢傾下?」

正有此意。

「好啊!」

「咁再約啦。」陳sir轉身行返過去阿東度同佢傾野。

而我地就休息下又自己熱下身咁。

今次多左隊友同我猜波,有啲仲走埋黎同我講:「屌,你好撚勁啊。」

我只係笑一笑冇答話。

好快我地又出場,今次對既係阿威果隊。

「等我陣間剷死你!」阿威好得戚咁搭住我膊頭笑道。

「睇下點?」我笑而不語。

你知我係邊個嚇撚死你啊。

我地兩隊步入球場,猜左幾腳波就開始我既第二場選拔賽。

呢場比賽比起上一場難左啲,因為有阿威響度,佢勁過啱啱果場既兩個中堅,不過話係難左啲,其實都唔係難好多,只要我啲隊友可以比個波比到我腳下,我就可以輕輕鬆鬆盤扭,想射就射,比人逼到冇位就傳返比隊友,始終呢度既水準高過中學社際同當年學界好多,我又受過重傷,冇可能一個扭晒對面十一個。

因為位置上係會正面交鋒,所以我同阿威有唔少次既正面對決,我睇得出佢係出盡全力想截停我,但係我同佢真係唔係處於同一水平,唔係話盡力就可以截停到我。

20分鐘入面同佢既交鋒入面,唔好話搶到我個波,佢連截停我都做唔到,好似雪糕筒咁比我話過就過,一開始既時候佢都好有氣勢,不過比我越扭越頹,踢到臨尾面都青埋,一副頹廢但有心無力既無奈表情。

哎呀,我好似太過出力,而家咁樣踢法,會唔會摧毀左佢既自信心?

老實講,其實佢除左同我1 on 1之外,其實表現還好,尤其是啲高波頭鎚好準,準到有一刻我諗起楊舒達(當然我既隊友都比唔到壓力同佢爭頂),所以佢其實係唔應該因為輸比我而咁頹,我驚會影響佢之後既表現。

二十分鐘既比賽轉眼間就踢完,我地呢隊輕易就以三球取勝,而三個入波當然都係我個人包辦晒。

見到阿威個樣好鬼死灰,我都唔係幾好意思,唯有行埋去拍下佢膊頭安慰下佢,希望唔好影響到佢之後既表現,畢竟我都好想同我呢個同房兼好友一齊踢波。

(待續)
有文出,正丫
熙仔真係成熟咗好多
有文即推!
有文即推
踢波篇就唔好停啦
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞