我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
撞正有文
必?
似係la
必出場!?
推推推
必仔有咁叻讀到大學?
應該無?
但可能係識英雄重英雄
你又啱喎,咁我估會唔會係令到大麻熙4年前斷腳嗰個兇手
啲大學有運動員計劃㗎嘛
又吊癮
話時話見到阿冰同阿威又諗返起
果陣睇阿威要繼續同果個jenny一齊返真係好慘
呢條女的確好鐘意阿威
但又成日喊 又情緒勒索 又成日傾電話粥
仲要勁痴身
真係好撚憎呢啲女
Dllm仲要最後好似結埋婚我屌
同埋到阿冰一齊都寧願散啦講真
我覺得Jenny好正喎
真係愛個男人愛到畀晒個人生自己
可能我自己覺得根本唔應該鐘意一個人去到畀哂成個人生對方
Jenny係知道葉開威出軌先至成日喊咋喎咁都計佢錯?
煩到仆街 最憎依啲女人
是 自己就係同過呢啲一齊
散完先知自己可以好自由
其實係
定時定候報平安都真係幾辛苦
好似坐監咁
真係觀點與角度
其實冇對錯
係睇兩個人相處接唔接受到
五百六十八

「你...係咪余正熙?」城大男行到我地張枱隔離,然後開口問我。

「我係。」我望住佢:「你乜水?」

「啊,講你都唔會識我架喇。」城大男尷尬一笑:「我叫Ivan,以前都有踢球會青年軍架,90 91年出世果屆,有邊個唔識你啊?」

Cathy好似比城大男講既野吸引左咁,眼甘甘咁望住佢,好似想佢繼續講咁。

「我咁出名架咩?」我自己果陣淨係專心踢波,再加上見黎見去都係同水平既隊友,都冇乜諗過自己出唔出名。

其實諗返當年我踢到可以簽J League青年軍,又接受報紙訪問,又拎東亞少神射手,應該都真係幾出名既。

「你香港隊青年軍神射手喎,點會唔出名啊。」城大男Ivan索性坐落黎當同我聚舊。

「熙仔,乜原來你咁犀利架?」Cathy一臉讚嘆既表情。

我聳聳肩,不置可否。

「你果陣冇踢之後,好多人都覺得好可惜……不過見到你而家踢得返波,而且都仲有返咁既表現,我都覺得個心好過啲。」Ivan面上有種鬆左一口氣既感覺。

我心念一動,問:「你果陣踢邊隊?」

「你……可唔可以同我出黎一陣?」Ivan唔好意思咁問,順勢望左Cathy一眼。

「妳等我一陣。」我對Cathy道。

Cathy有啲奇怪,但最後都點點頭。

Ivan同我一齊行到出餐廳門口窒左一窒,然後先吞吞吐吐地道:「我…我踢…公…公○…」

我無名火起,爭啲想打鳩Ivan!

「對唔住,對唔住!」Ivan搶先過我開口:「果場波我係踢後備架咋冇出場!」

我目露凶光咁望住佢。

「我地都係聽教練既指示,而且你知唔知我地之後成隊都好過意唔去,成隊都好內疚,阿昆佢果場波之後直接掛左靴,連波都冇再踢喇。」Ivan急忙道。

「阿昆?」

「踢你果個……」

係條仆街23號!

「信我,佢真係冇心架!佢都估唔到會踢到你咁!」Ivan又解釋:「教練都係,佢響果場波之後就直接辭左職,我都冇再聽過佢有教波喇。」

我望住佢,一聲不出。

「即使我冇份出場,但我想同你講對唔住好耐。」Ivan又道:「唔止我,係我地成隊人都好想同你親口道歉。」

我諗起當年陳sir好似真係比左張公○全隊既道歉卡比我。

Ivan續道:「啱啱響球場,我都想走過黎同你道歉,但係……我鼓唔起勇氣咁做……所以響呢度再見到你,我先下定決心要同你講對唔住……」

我望住佢,都漸漸冷靜落黎。

Ivan都冇份踢我,關佢咩事?

何況件事都過左四年,而家就算打佢一身又可以點?

「你知唔知,你地既戰術差啲摧毀左我成世?」我諗起果段黑暗既日子。

如果唔係淇淇既話,我仲企唔企得起返身,連我自己都唔知。

「對唔住……」

我嘆左口氣,道:「算喇,都過左去咁耐,我而家都叫冇穿冇爛,只係踢唔到職業波啫。」

Ivan望住我,唔知點回應好。

「你返過去同你啲隊友食tea喇。」我無奈地道。

「你原諒我地?」

我望住佢,半响先點一點頭。

仲可以點?

就算捉左阿昆出黎打鳩佢一身,時間都返唔到轉頭,我同職業足球呢個職業,總係有緣無份。

不過Ivan聽到我親口話原諒佢地,就顯得有啲高興,然後比左個電話號碼我:「如果有咩想搵我幫手既隨時出聲,幫到我一定幫。」

我心諗我會有乜撚柒野搵你幫手吖,不過我姑且都拎部手機出黎記低左佢電話(但我冇比自己個電話佢),多謝左佢一下。

「我返入去先喇,都唔阻你同你女朋友。」Ivan講完就同我道別走返入去。

女朋友?Cathy?

佢搞錯喇,不過是撚旦喇,我都廢鳩事解釋。

之後我都返左入去。

「傾咩呀?」Cathy微笑住問。

「哦,冇聚下舊咁。」我唔同佢詳細講喇,費事又提起傷心事。

「係喎,不如講下你以前踢波啲野比我知吖。」Cathy好似對我以前好有興趣咁:「唔係撞到啱啱個男仔我都唔知我仔仔踢波真係咁勁!」

我仔仔……

玩o camp玩上腦咩。

(待續)
絕對係 我自己唔鐘意呢套
但你受呢套jenny咪正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞