我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
推推推
推推!
立flag#wail#pi老豆係咪準備出事
又未必要咁tvb?
大麻𤋮真係大個仔,睇到有啲老懷安慰feel
大個咗小小喇
可能真係咁cctvb都唔出奇
推山區巴!
五百六十三

「熙仔,上車吖。」星期日練完波之後我就響球場停車場上左陳sir架車,然後直接出左旺角果面食飯。

泊好左架車之後,我同陳sir去左間樓上鋪打冷。

「陳sir,估唔到會響大學呢度撞返你。」我幫陳sir斟左杯啤酒。

至於我有冇飲?

因為當年同Jessica酒後亂性過一次,所以自從果次經歷令我之後好少再飲酒。

「都兩年囉,果陣咁啱有朋友介紹話嶺南搵緊個足球教練,又就到時間,球會又OK,咪過黎當搵多份兼職囉。」陳sir慈祥地笑道:「呢度教波都冇乜壓力,真係純粹係開心足球。你都幾叻仔吖,考到入大學。」

「OK咁喇。」

啲飯餸好快上桌,我地又傾左陣其他隊友既情況,少不免提起阿必。

「必仔而家好叻仔啊,已經逐漸響甲組企穩陣腳,都好多正選既機會。」

「我知吖,我有睇報紙新聞。」

陳sir又飲左啖酒,嘆左口氣:「果陣我響球場執你地兩個返黎,就係諗住有朝一日可以睇到你地兩個可以一齊可以響甲組拍住上,一齊踢正選,入選埋港隊,不過真係世事難料……」

拍住上……

我又回想起同阿必果段一齊征戰青年軍既日子。

我苦笑搖搖頭:「冇計喇,受左傷。」

陳sir笑一笑:「你而家都唔係踢得好差啫,駛唔駛我同垃生講幾句,比你試下返甲組跟下操啊?」

我都想,但接近四年既真空期,我諗我而家既實力同佢地應該爭好遠:「咪玩喇,預備組都唔知踢唔踢得掂喇,仲甲組。」

陳sir微笑道:「唔試過又點知呢?」

我想,但秋兒姐姐唔會想,諗起佢尋晚既倦容,佢而家都夠晒煩惱,無謂再搵佢傾呢樣野令佢煩上加煩,所以只好婉拒。

「係喎,介唔介意我問你一個問題。」陳sir突然問。

「唔介意。」咩問題咁撚巴閉。

「你同必仔之間係咪發生左啲咩事?」陳sir問。

嘩,我又冇諗過陳sir會問呢樣野。

「點解咁問既?」我有啲驚訝陳sir會問呢樣野。

「其實由你話唔再踢流○開始我已經覺得你地好似有啲野。」陳sir答道:「你地以前兩個感情好好架嘛,你退役之後我就想向佢打探下你過成點,仲有冇踢衞生波之類,點知佢十問九唔知,仲話已經冇乜同你聯絡,問多幾次佢都唔肯講發生咩事,連其他仔都唔知你同佢搞乜,咁而家見到你,就想睇下你地之間係咪發生過啲咩事?」

「說來話長,唉。」

我諗左一陣,最後都決定將呢件事同返陳sir講。

其實呢件事都埋藏左響我心底入面好耐(連秋兒姐姐都唔知詳情),其實我都想搵個人傾訴下。

陳sir靜靜地聽我講完,嘆左口氣:「估唔到你地呢啲年紀都會為左女人而嘈。」

「我都估唔到。」我根本冇諗過佢會話自己鍾意淇淇。

「不過件事都過左咁耐,你地應該好好傾下喇。」陳sir飲左啖酒道。

「我都知,但佢都唔會肯見我喇。」同親舊隊友食飯佢都唔黎,擺明係主動避開我。

「我覺得佢心底入面仲當你係朋友既,面子問題啫。」陳sir道。

「係咁就好,但如果係當我朋友既話,畢左業之後呢三年就唔會冇搵過我。」我嘆左口氣。

「你咪一樣冇搵過人?」

我抬頭望住陳sir。

「佢唔破冰咪你破囉,係咪?」

好似有種一言驚醒洛克人既感覺。

「但係...佢都唔想理我...」

陳sir見到我既反應,笑一笑,又道:「咁喇,冰都唔駛你去破喇,我搵日約埋你同佢出黎食飯喇,到時大家揸個手,咁咪咩事都冇晒囉!」

「係咁易就好喇。」我嘆口氣。

「咁我話晒都係佢青年軍既教練,佢都應該會比返幾分薄面我既。」陳sir又飲多啖啤酒落肚。

「嗯。」

之後我地就繼續講其他野,講下青年軍啲回憶,我走左之後球隊係點,我又係點考到入大學,總之乜都講一餐,直至到飲飽食醉,陳sir先車我返宿舍。

對我而言,今日都有一個唔錯既得著,雖然把口我唔會認,但我其實好想同阿必從修舊好,再做好兄弟。

希望有咁既機會喇。

(待續)
陳蛇飲完酒揸車
突破盲點
垃生
我都第一時間諗到醉駕
推推
會唔會撞石 比狗托出嚟
下集就係醉駕撞斷手,係醫院見到外母
今集重點:陳Sir 醉駕
有文要推啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞