我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
push
push
准備背叛秋兒
😢😢
Push
準備
推推
推推
推推
瞄撚準備
綠茶巴
推山區巴
五百七十六

「哈哈,妳又輸左喇,飲喇!」三唔識七男係咁同Cathy猜枚,而Cathy已經連續輸左六、七鋪。

Cathy拎起杯亂鳩咁溝既酒一飲而盡,然後笑道:「再黎!」

可能成個場都冇乜靚女(數到盡應該得幾個),加上三唔識七男同Cathy越玩越大聲,竟然越黎越多人行埋黎我地果枱睇下我地玩乜。

肥妹仔Yuki同緊另一條友玩緊,而Alan佢地就戇鳩鳩咁睇住Cathy佢地玩,仲有兩條仔自己猜枚。

其實都有其他女仔同學走埋黎諗住同我傾計,但我雙眼掛住望實組媽唔得閒理佢地。

「喂,我都想同Cathy玩啊!」又有個男同學走埋黎。

「咁你同佢玩陣喇。」三唔識七男笑笑口行開讓位。

「飲!」Cathy又輸,笑笑口咁飲晒成杯酒。

連現場咁暗,我都睇得出佢塊面紅晒。

Alan呢個時候都出聲勸Cathy:「Cathy妳係咪開始醉啊?不如抖下先喇?」

Cathy搖搖頭,笑道:「我冇醉。」

咦,係咪飲醉左既人都會話自己冇醉?

咁即係Cathy已經醉左?

「係囉,Cathy都話自己冇醉咯,你唔好阻住佢飲喇!」準備同Cathy玩下鋪既男仔屌鳩Alan。

「係啊~我邊有醉!」

「但係……Cathy妳……」Alan一時之間語塞。

於是呢個無恥男又猜枚贏左Cathy,Cathy拎起杯酒一飲而盡。

Cathy個人就算坐響度都搖搖晃晃咁,表情又傻笑咁,妳唔好話比我聽妳冇醉啊!

話時話Cathy有冇咁黑啊?好似真係玩親都輸既!唔係特登架啩?

下個男仔又排上去同Cathy猜枚,然後Cathy又輸又飲,本來Alan都開始同人傾下計飲下野,但佢似乎又放心唔落,所以周不時回過頭咁望下Cathy,不過佢比啱啱個無恥男寸完之後似乎冇聲出,只係得個睇字。

至於我?

我好似都係金睛花眼咁望實Cathy……

我唔係特別想𥄫佢,但佢由一入黎酒吧開始,就好似唔係好正常……所以我不自覺咁留意左佢多啲,畢竟佢都係我其中一個比較傾得埋既朋友,因為咁,就算有其他人想搵我吹水玩飲野,都比我視而不見。

「woo~Cathy又飲喇,好飲得喎妳!」下一個男同學又笑住灌Cathy飲酒。

「好,我飲~」

呢個唔係平時既Cathy,唔止,簡直係一啲都唔似佢。

之後又有下一個男同學……

……

……

……

我漸漸覺得呢班人好過份。

好似成班人響殘廁前面排隊打攪伯母咁。

終於見到而家呢個男同學又贏左Cathy,我忍唔住企起身走埋去搶過Cathy手上杯酒,道:「唔好飲喇。」

Cathy醉醉地咁望住我,然後突然道:「熙仔?」

屌,妳唔撚係醉到認我唔到啩?

「係啊。」我沒好氣地道。

Cathy定睛咁望左我一眼,突然想搶返杯酒,道:「我都唔係你女朋友!你去搵你既女朋友喇,唔駛理我啊!」

此言一出,我真係嚇左一大跳。

我望一望其他人,我識既除左Alan仲有間中望住我之外,其他人都已經不知去向,有啲應該去左第二枱度玩,而Cathy呢一下大聲既聲音,都令到Alan望過黎,同我面面相覷...

點解Cathy會講句咁既野既?

唔會係因為……

趁我諗緊野唔為意既時候,Cathy由我手上搶返杯酒一飲而盡。

「Cathy真係飲得喎!」

「梗係!下個!」Cathy擺出一副自信滿滿既表情。

唔得,唔可以比Cathy再飲落去。我直覺話比我知,再比佢飲落去佢真係醉晒既話真係會出事。

比人執屍強姦都話唔埋。

我唔理得佢啱啱句野係咩意思,作為朋友,我呢一刻都要保護好Cathy先。

「輸左,飲喇Cathy!」

「好!」就響Cathy諗住放杯酒入口之際,我再一次伸手搶左佢手上杯酒,道:「仲飲,飲撚死妳啊!唔準飲!」

「做咩唔比我飲啫!你去關心你女朋友喇!你女朋友都唔係我!我要飲!」Cathy已經有啲語無倫次。

「係囉,輸左都要飲架,人地Cathy都話要飲囉,你係佢邊個啊!」贏左Cathy條友咄咄逼人。

「飲啊!」Cathy又伸手想搶我手上杯酒了。

呢個時候,我做左件事。

一件事後令我好後悔既事。

(待續)
嚟到戲肉先停
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞