我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
守得著算係咁
打風出多篇
最衰仆街威
爭42個正皮到300
五百八十四

「阿威搞乜野啊!」被換出場既俊仔梗係好唔忿氣。

而家係半場休息,我地圍返響自己既後備席度等陳sir既戰術指示。

而阿威?佢比球證趕左出場之後,按球例係唔可以返後備席既,所以佢上左看台同佢女朋友Jenny一齊睇波。

「算喇,個個人都有犯錯既機會,今次咁啱係佢啫。」我幫佢出左聲。

「係囉。」司徒身為阿威既friend梗係附和我。

或者係我響球隊入面都有份量,所以我咁講完之後俊仔都冇再講野。

「熙仔講得冇錯,過左去就過左去,我諗威仔都唔想既。」陳sir呢個時都出聲,然後又鼓勵下球隊士氣:「其實大家上半場都守得好好,失果球都只不過係死球,只係人地射得靚,唔關我地既防線事。」

陳sir把口係咁講,但我相信佢同我一樣,係睇得出呢球波唔係真係完全救唔到。

響大專Level可能叫射得靚,但放落港青Level就真係爭得遠,阿必中二中三就已經射到呢球波。

「我地講吓下半場既戰術。」陳sir道:「我地下半場再直接啲,唔好再經中場傳個波上去,如果解圍既時候盡量瞄準熙仔,佢拎到波就自己帶上前,豐仔同軒仔你地兩隻翼上去支援佢,如果佢回後比你地就盡量再搵機會傳個波比佢。至於其他人呢個時候就收入中間,如果兩隻翼傳唔到前就再回後,你地即刻彈個波上前等熙仔哨。」

呢個戰術根本就係進化版、有啲變化既黑熊戰術……不過太複雜既戰術,又真係唔啱佢地既。

呢個時候半場休息時間都差唔多完,我地都準備出場:「好!最緊要既係千其唔好咁快失波,如果唔係場波會變到好難踢。」

我地十個人又返回球場上面圍圈打氣:「嶺南!嶺南!嶺南!!!」

下半場一開波,港大就繼續瘋狂搶攻,結果我地好快頂唔住,阿全彈跳力雖然好,但搶點搶得慢,對面9號力壓佢既情況下頂破Steven既十字關。

下半場開波唔夠10分鐘,我地落後至零比二。

仆街喇……呢個時候再失一球,簡直係致命既打擊。

隊友們都垂頭喪氣,得返我同森遜鼓勵大家,但係我睇得出,森遜咁樣做,都只係因為代隊長既責任,而唔係因為仲相信我地追得返。

……

我由前場衝返去龍門度執返個波出黎,係咪得我仲未放棄?

可惡,如果我隻腳係冇傷既話……

不過總算隊友們定返落黎都冇忘記陳sir既戰術,響下半場三十幾分鐘,森遜大腳解圍,咁啱落正我前面,由於港大既球員都攻晒上去,得返兩個中堅響後場,我輕易就扭過佢兩個入埋禁區,挑過埋龍門射入,將比數追返近小小既一比二。

入左呢球之後,我即刻響港大龍門執返個波出黎,對住自己既隊友大叫:「睇到未啊,唔好放棄啊!而家放棄就真係輸架喇!」

或者係受到我入波同鼓勵既刺激,追返一球既我地如夢初醒咁士氣大振,雖然踢少一個人,但響最後呢十分鐘竟然㩒返住港大黎砌,而港大因為失左呢球反而進退失據,好似唔知應該繼續攻好定全力守住呢一球好。

不過我地做慣捱打果隊,我啲隊友們要主攻既時候唔係太知點做,佢地都係響前半場盡量搵禁區入面既我黎比,但港大既教練已經即時指示搵兩個防守球員重點防守我,變相好多球響傳送到比我之前已經比港大解圍。

當然我都有幾下搶點係搶贏對手,但始終距離入波都係爭果少少。

傳送唔到比我既時候,我啲隊友都有嘗試自己起腳,例如司徒都有響禁區前小小起腳遠射,但係就射左個藍天射門。

最尾十分鐘,陳sir都調埋後備席上面既兩個前鋒Oscar同Daniel入黎搏殺,但以前鋒黎講佢地兩個真係好撚屎波,又扯唔開條防線為我製造空位,仲塞撚住晒響禁區入面,所以根本冇乜作為。

黎到補時最後一擊,豐仔響左路大腳傳中,唔擅長頂波既我都盡力奪身頂埋去,好彩我個點搶得好,響個後衛到之前已經預好個位爭頂到個波。

啪!

啱啱好頂中網側...

然後...

咇~咇~咇~!

球證冇等港大既守門員開埋個龍門球就吹起哨子鳴笛完場...

唔...

我仰天嘆左口氣。

而家既我只可以帶領球隊做到呢個程度?

(待續)
Push
推.....!
打風唔出得街,宜家重轉埋十號波添...
好撚悶啊 !!!
好熱血
幾年無睇呢幾日由熙仔中三追到而家讀U

我懷疑Kitty姐姐當年係被中出完無食藥

去到英國做單親媽媽
Kitty 姐姐啲性伴一個接一個,應該係有長期食避孕藥習慣嘅,因此可以肆無忌憚咁叫啲SP中出佢。
到出佢個故(應該到2046)既時候你哋咪知囉
多謝支持,希望唔會令你失望
五百八十五

陳sir勉勵左我地幾句之後,話聽日星期日練波會同大家講下今日既比賽大家踢成點,而阿威都有落黎同大家道歉。

而大家返入更衣室之後,大家都顯得有啲頹。

畢竟上次輸比理大係意料之中,但係今次我地踢少個人都淨係輸一比二,踢落雖然大部份時間都處於劣勢,但最後追返一球就㩒返住港大黎砌,比數都反映我地唔係冇得踢既。

「如果唔係踢少一個我覺得我地會贏到囉。」又係俊仔,佢響更衣室大大聲咁講,完全唔理阿威都響更衣室入面:「本來我仲覺得有左阿熙我地今年有機會出線四強,點知睇黎都係要踢名次賽架喇...希望唔好連名次賽都冇得踢喇!」

睇黎佢真係好唔忿氣因為踢少一個人要加強防守而比人換走呢件事。

阿威當然冇聲出喇,不過唔止我一個有出聲安慰佢,正副隊長阿東、森遜,宿舍好朋友司徒都有出言安慰,所以俊仔都冇再出聲。

之後我地就搭返隊巴返Hall,少數包括阿威(佢帶住女朋友)在內既隊友就自己走。

我坐左響隊巴入面休息,今日因為比賽既關係,我向所有補習既學生都請左假,本來我可以返屋企,順便搵下秋兒姐姐,但我呢一刻都仲未確定自己應該用咩心態去面對秋兒姐姐,所以我就send左個短訊比秋兒姐姐,話佢知我今日比完賽有啲攰,隊友又約食飯(呢個唔係吹水),所以想返Hall休息。

秋兒姐姐隔左陣先回覆我冇問題,仲叫我食完晚飯之後好好咁抖抖。

唉,其實我好掛住秋兒姐姐,但做錯事既我,可以用心態去面對佢吖?

返到Hall休息左陣,我同司徒兩個join埋其他住hall既隊友去左屯門打邊爐。

我好少打邊爐,不過間中咁樣同班隊友一齊出黎食個飯都唔錯,只係場波一完左之後我既心思又返左去我同Cathy果晚件事度,都幾心煩。

我個人不嬲都唔係幾出聲,所以隊友們都冇發覺我有啲咩特別,佢地吹水既時候都有啲唔甘心,不過俊仔唔響度,所以都冇人屌鳩阿威。

食完餐飯,我地都各有各散水,咁啱返北宿既得我同司徒。

平時佢條友都算幾多野講(無論係同阿威定其他人),但唔知點解得我同佢既時候就好似有啲驚我咁唔係太多野講。

我諗起係咪因為我第一次識佢既時候佢入左我間房坐左我張凳比我黑鳩佢面?

「唉,阿威今日表現走晒樣,果下發夢之餘仲要雙腳從後飛剷,咁梗係紅牌喇。」兩個人行北宿條陰司路,總冇可能完全唔出聲,而首先開聲既係司徒。

「係啊。」

「唔知咩事呢?我一陣可唔可以跟埋你上房睇下佢啊?」司徒問。

「好啊。」

「好。」

...

我地既對話又完結左。

其實我又唔係唔想同佢傾計,但我都唔知同佢傾乜好。

雖然都識左司徒一輪,但係多數我地相處既時候都有阿威響度。

我地返到Hall既時候,Hall都已經冇乜人,我地直接返左我間房,房入面一片黑暗,阿威擺明未返。

「未返喎佢。」我打開燈。

「係囉...唉,希望佢冇乜野。」司徒道。

佢都幾關心阿威,不過阿威係幾易同人打成一片既。

「佢好似要停兩場?」司徒又問。

「好似係。」我點點頭。

「如果佢返黎既話你話我知喇,我再黎搵佢。」既然阿威唔響度,司徒都走人。

「嗯。」

不過果一晚,阿威都冇返過黎。

佢同左女朋友出去,點都冇咁快返。

不過以佢而家呢個狀態去見女朋友,有冇問題架?

講起女朋友,我自己個女朋友又點呢?

不過,就算今日都係唔返去見秋兒姐姐,我都諗住打比佢傾陣電話。

幾分鐘都好。

我真係好掛住佢。

最後我等到秋兒姐姐落完堂,佢應該差唔多返到屋企果段路既時候打比佢。

「熙熙?」秋兒姐姐把聲好攰,但因為聽到係我打黎所以又有啲高興:「我以為你訓左喇。」

「掛住妳所以訓唔著啊。」我答。

呢個唔係作野既,但係當然有個更加重要既原因喇……

就係Cathy件事。

「傻熙熙,我都好掛住你啊。」秋兒姐姐笑答:「你今日踢波攰唔攰啊?贏定輸啊?」

「輸啊,冇計,我地……」

最後呢幾分鐘既話題入面係環繞我場波……

關於Cathy單野,我都係冇開到口。

應該話,我唔知應唔應該開口好。

(待續)
其實真係可以分咁開, 未拍拖之前食咁多女無感覺, 拍左之後就會咁內疚.... 現實難啲

可能都會有內疚既, 但對比太大好似有啲唔合理
熙仔之前食女係冇心理負擔㗎!
我知丫,所以話而家唔覺意食左組媽咁大反差,巿啲唔現實啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞