我和鄰居大姐姐的故事(20)

1001 回覆
277 Like 2 Dislike
your face your fate
時光機
五百八十七

同阿威傾完之後,我都下左決定要去點樣去處理Cathy呢件事。

阿威當然冇比任何意見我,係我自己同佢傾完計之後既一啲體會黎。

阿威有自己唔想失去既野,我都一樣有。

我唔想失去秋兒姐姐。

所以我決定...

...

...

乜都唔講,當冇事發生。

唔好鬧我賤格住(雖然連我自己都覺得係),其實我真係有考慮過所有因素先決定扮冇事發生過,選擇將果晚發生既事埋藏響心底。

你地諗下,秋兒姐姐呢幾個月既壓力已經好大,又要照顧患左癌既未來外母、又要搵多幾份補習幫補湯藥費,自己仲要返工教書,收工又要去讀教育文憑課程,返到屋企又要備課,溫書做功課,如果我響呢個時候對住佢實話實說,我諗佢既壓力一定會爆煲,隨時崩潰。

秋兒姐姐而家既心靈慰藉,就係得返我一個,如果我將Cathy件事講左出黎,佢咪連唯一既救命草都冇埋?

更何況……我果陣都係飲醉左酒,將Cathy當左係秋兒姐姐先會同佢發生性行為啫,我個心根本冇離開過秋兒姐姐,都唔叫出軌吖?

而且Cathy都話佢唔會將件事講出黎,我都信得過佢,咁即係唔會有其他人知有呢件事發生過喇,我係可以暪到一世架喎,咁做咩唔暪呢?

有時善意既謊言係應該既,何況我唔係講大話,只係唔講野保持緘默啫。

嗯,就咁決定喇。

好賤?

係,我知,甚至乎我好驚以前果種罪惡感會湧現返出黎……

但我有得揀咩?

我唔想失去秋兒姐姐啊。

既然做好左決定,之後果幾個星期,我都收拾好心情,打比秋兒姐姐既時候都比起之前自然左。

我發現遠距離戀愛既最大好處,就係當你做錯事既時候,唔駛即時面對面咁對住自己既另一半。

我比好多人講過,我呢個人其實好撚易比人睇穿,如果發生完Cathy件事之後我要即刻面對秋兒姐姐既話,我一定會比佢發現有問題。

不過而家一個住宿舍,一個住屋企,而且現實生活各有各忙,我同秋兒姐姐就算係平時都唔會有好多時間聯絡,變相就比左一個緩衝期比我去消化件事。

罪惡感係唔會消失,但經過中四果時既經歷,我深知比罪惡感吞噬係冇用既,重要既係搵方法去彌補。

所以我一樣好比心機咁去私補賺錢,一樣兩個有時間就會交流下(短訊又好、電話又好),而拜連續幾個星期既星期六都有大專盃比賽所賜,我每個都有藉口太攰又或者約左隊友而唔返屋企,變相比我消化件事同自己決定既呢幾個星期唔駛直接面對秋兒姐姐。

順帶一提,之後兩場既大專盃比賽,我地第一場輸左比勁旅城大2比5,但第二場就以直落三球淨勝科大,仲有一場分組賽對珠海書院會響考完出年年頭踢。

我地暫時一勝二負排小組第三,除非港大出現重大既失誤而輸左比科大或者珠海,如果唔係我地都應該冇機會出線四強。

響呢幾個星期入面,我都盡量唔去諗返Cathy件事,希望自己真係可以當乜事都冇發生過咁,而Cathy似乎真係好守承諾,我呢幾個星期入面完全冇人向我打聽果晚究竟發生咩事。

老實講,其實我覺得Alan、Yuki同埋啲唔撚柒記得乜撚野名既其他組mates可能會知知地發生咩事,但我唔敢去問佢地果日發生過咩事,一陣原來佢地本身真係乜野都唔知既,我問完之後挑起左佢地好奇心去尋根究底,我就真係仆街喇。

至於Cathy,講真我真係覺得有啲對佢唔住。

呢幾個星期入面,佢都真係冇特別再避開我,雖然冇特別再約出黎,但間中響Campus入面撞到佢都有同我打招呼甚至傾下計,反而係我覺得有小小尷尬,不過反正我本身都唔多野講,所以對住佢唔係太出聲,響外人睇黎應該都冇乜特別。

對唔住啊Cathy...

我心入面有個好好好重要既秋兒姐姐,加上我從來冇對Cathy動過心,我根本冇可能回應到佢呢份感情。

即使我地曾經共度春宵,但畢竟係響飲醉酒既情況之下發生,我甚至對果一刻毫無回憶,只係誤記得同我做果個係夢中既秋兒姐姐……

(待續)
Push
推爆佢 !!!
push
Push
Push
路過一推
真係?
Push
Push
幫推
就快爆啦,再推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞