貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
隻貓早星期大病完
冠狀病毒 貓感冒 胰島炎
脫水好利害
成星期都無去大便
喂佢食藥又咬到人爆哂血
呢期食糧都淨係lam哂啲汁
有邊隻貓糧比較濕啲 佢易食多啲
可摸耳建議下 今晚去買俾佢試下會唔會開胃啲
淨係想佢快啲柯到大便出嚟
成個星期冇大便可能要睇醫生wo,就算飲水都未必自己排到出黎。
同埋濕糧唔係睇邊隻濕d,係睇邊隻佢肯食㗎咋,去寵物店每款買一罐試下啦,隻隻都係70-85%水份。如果你帶佢睇醫生就順便拎d開胃藥試下。
餵藥如果係藥丸,可以買d透明膠囊餵,咁佢就感受唔到d苦味冇咁辛苦。
佢星期二先出院因為 我諗住今晚最後佢都唔柯聽日就帶佢睇醫生啦 同埋試下買膠囊裝俾佢食先 之前強硬少少喂完佢 佢依家好抗拒食野 唔該哂巴打
唔食唔飲要幫佢打皮下水
三隻貓食緊Ivory coast 食左年幾
一直都無問題 但佢而家轉左新包裝 又貴左
應唔應該轉糧? 會唔會佢地食慣左唔適應
如果一直冇病冇痛又未必需要轉,不過乾糧會比濕糧易轉,d貓對乾糧冇咁揀擇,轉糧期間腸胃需要時間適應。
Ivory碳水比較高,加左好多豆同埋植物性蛋白質,轉就轉多d動物性蛋白質比較好。不過多d肉既多數貴d,你對價錢有concern的話,可能都係keep返算。
因為我三隻貓,消耗量都比較多
所以價錢都係一個考慮因素
如果動物性蛋白質有邊一隻推薦,我都想參考一下
Wellness Core, Instinct, Thrive都可以望下。
如果經濟能力許可既話就喂多d罐頭啦。
想問有邊隻幼貓罐推薦
食梗好味小姐
Salican啲罐罐係咪好唔得
見到個list直頭冇寫
隻衰貓突然間唔食好味小姐肉泥罐, 想請教下有無啲差唔多質地既其他牌子罐介紹黎試下?
想問下K9罐幼貓岩唔岩食? 一隻3個月一隻5個月
兩隻食完冰島A字頭就屙
有膠都是垃圾
想入group謝謝🙏🏻🙏🏻
t.me/xlgrande
"主成分係雞肉,粟米(平價飽肚物,引起消化疾病同糖尿病),飯(純填肚用,或減少貓血液中牛磺酸含量),飯蛋白,甜菜漿(純糖填充劑-導致糖尿病/上癮),油(無寫來源),氯化鈉(鹽-可引起腎臟和心臟病,高血壓-用於鼓勵貓喝),粉末纖維素(平價纖維來源,疑包括回收紙板),寡醣(類似水溶性膳食纖維的功能,改善便秘,太多易引起腹瀉),甲硫氨酸補充劑(人工合成物,較低質貓糧(部分為植物蛋白)作額外補充蛋白質用,即少肉類蛋白/另一用途係降低尿液pH低,令其變酸,本身肉/魚類含有甲硫氨酸,因此正常食肉貓咪尿液係微酸,不需額外補充),硫酸鐵(不良鐵質來源),亞硒酸鈉(人造硒來源,可能對身體有害),絲蘭萃取(減少糞便氣味),檸檬酸(天然防腐劑),成分不佳不建議食用
|
無寫符合咩營養標準"

其實Excel有,成34%碳水,不建議食用。
有冇話邊隻好
其實食多陣都生曬牙,可以轉成貓糧。
你跟Excel買就得啦,試下Wellness Core/Instinct/Thrive。
怕腸胃適應唔到軟便就慢慢溝糧。
細個容易d接受新食物,你試下食多d濕糧啦,大個等有泌尿問題先轉就好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞