貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
ZIWI 罐頭食唔食得過?
你果啲雞只能當零食唔可以當主糧
如果單係計營養嚟講 醫生冇錯
假如你自己好多時間同心機就上網搵下資料自製生肉糧[骨肉內臟]但比例要較得好準
如果冇乜時間嘅話可以考慮現成嘅生肉糧
有無幼貓罐推介?
基本上係一日只食一餐濕
其餘時間有餵食機出乾糧
食開汪喵但哩星期都唔肯食
開完食1-2啖就走左佢
但唔知點解有時又會食到半罐
已經係控制開罐前5-6個鐘無其他野食
上網睇汪喵好易食厭
有搵過thrive 但最近質素好似下降左
想入TG群 @HKTG1999
請問貓貓保健品 (牛磺酸、益生菌、魚油、酵母粉) 應該邊間買好d? 係咪唔好好買綜合個隻?
口味問題,真係買一大堆俾佢試,冇乜計
肉泥唔得就試下肉絲
既然佢幼貓罐都唔食,可以唔洗限住一定買幼貓罐
食左落肚個d先係營養
幾多個月大?
3個半月大
試下instinct 幼貓罐
咁其實而家營養最好嘅牌子係邊隻糧
如果想比生肉(冇內臟冇骨)係唔係加營養粉都可以做到足夠/全面營養?
隻貓最近有腎病,要轉糧,但係我今日溝少少比佢落啲舊糧到佢完全唔肯食
有冇巴絲有經驗可以點樣順利過渡?定真係餓佢兩日就得?

PS呢幾日要餵藥,如果佢唔肯食都要比返啲舊糧佢食住先之後再慢慢轉
成貓餓兩日呢招應該唔會好work
舊糧同新糧係咪同一口味 [雞,牛,羊]?
如果舊糧食開牛 你轉新糧係雞 咪有機會唔食
腎病去到咩程度?
冇最好嘅
我個人覺得比較好
mr raw生肉
mush 生肉
VE凍乾
instinct 濕罐
現成生肉糧唔洗加
如自製生肉一定要加 骨同內臟
動物內臟本身天然有好多營養素可以俾貓吸收
營養粉額外好多添加劑或人工合成物 有冇大影響唔知
如果每日都當主食好似唔係好理想
想請問一下換濕罐駛咪好似乾糧咁慢慢溝等佢習慣?
落曬貓沙點睇啲尿健唔健康?佢有時會屙爛屎
本身食開orijen 6種魚,依架呢隻係早兩日獸醫到買,Hills 嘅c/d
第一次發病,帶佢睇醫生照xray 同us 見到膀胱入面有啲碎石,醫生開左藥同要我轉糧
唔駛
直接換
真係完全唔食先再諗方法
每日屙尿次數 會唔會好多好密
顏色正常呈淡黃
有冇帶血
尿塊會唔會異常地大舊
間中爛屎腸胃唔適應 消化不良或有敏感
用白色/米色貓砂,尿顔色濃就缺水分,血尿就要睇醫生。
次數唔好多,最好一次過暢順地去曬。
如果去5-6次or每次拖好耐先屙小小就可能有問題。
謝謝回答,咁應該次數無咩問題,都唔細篤尿
處方糧係咩肉口味?
腎病係長期缺水所以慢性腎病?
處方糧有限定一日3餐都食足定可以一日1餐/2餐?
先試下比原定餵食時間遲1個鐘左右睇下佢肯唔肯食
如果唔肯食照俾番原先乾糧先 唔好餓親佢
腎貓建議直接轉生肉糧
首推 馬 兔 羊 高蛋白低磷高水份
不過首要搞左有石呢個問題先
有石就冇選擇啦,至少都要食到冇曬沙石先可以擺脫處方糧。
試下撈零食引佢食埋,有時真係唔肯食第一啖,食過冇問題就會繼續自己食。
乾糧真係揀返家禽類淡味d會好過魚,魚類太香好難轉其他。
有冇話第幾期?
如果仲係初期嘅話其實唔駛咁早轉處方糧
二期維持around中蛋白都可以
如果你隻貓都係食濕糧嘅話
一般腎處方罐頭蛋白質都係6-8%
我自己畀屋企腎貓食嘅罐頭都係落係9-11% crude protein(唔駛計dry matter,因為wet matter exactly就代表佢食緊幾多g蛋白質落肚)
主要係減輕少少佢個腎嘅負擔
依年幾指數都冇點樣變差 食住醫生畀嘅supplements同胃酸藥生活質素都算唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞