貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
其實識睇佢地個成分同營養表就ok,佢地幾多like同廣告內容都唔重要,唔係最受歡迎就等於好,RC應該最多貓食添啦。有d加丁屎好嘢就用黎宣傳,另外90%垃圾成分又唔講。
好個d多數係成份簡單,理解到加落去係對貓好就得。白飯豌豆薯仔植物性蛋白呢d我諗有加黎減成本推高某d營養既都唔會特別提及。
想入群 麻煩大家

https://t.me/tyfxvvb_dtyhb
你可以自己食一粒,係人類理解到既肉味,唔係其他普通牌子既腥臭味,其他牌子我諗肉含量少,所以冇咁香。佢冇額外加調味料,我覺得keep住食冇乜問題。當然如果佢食完唔鍾意食罐頭,咁你都可以考慮轉。
新手想問
我隻貓女7個月
平時7am 8pm 50g濕糧
之後我8am 同10pm就會放少少乾糧比佢
而家想幫佢轉罐同乾糧轉凍乾糧

我唔係好知要點轉
通常轉罐頭會買新罐頭幾多罐先
同埋係喺我平時餵開嘅濕糧裏面溝落去定係俾一羹佢試吓?
點睇purpose隻新糧
多數新罐都係買2-3罐試,唔得就下一款,成箱買唔食的話好難處理。
佢唔肯直接食就溝下。
幾好,蛋白質都係動物性,碳水化合物含量低。
睇佢蛋白質數據 鴨最少40% 雞最少48%
唔講口味 即係雞好過鴨?
有冇link,你實際睇緊邊一款
其他營養成分數字都一樣,咁應該雞好過鴨,我諗因爲鴨肉成本貴d。
不過本身鴨肉個d微量營養素同鷄肉又唔同既,例如鐵質同維他命B會高d,呢d係個表度睇唔到。Overall我覺得分別唔大。
想要wellness貓屋 買左兩包湊數
送到黎先見到 8/2024到期

食唔哂 有冇人想收留一包
未開原價9折放 wellness core 火雞+鴨
https://t.me/catfood111
想問吓Unicharm 啲罐頭喺邊度訂會比較齊全啲
因為google 都係推介返petchill,但係呢間嘢風評好似唔係幾好咁
有25罐Nu4pet 罐頭
我隻主子唔肯食 $400全放😢
隻貓食厭左
有一包全新未開ziwipeak風乾羊肉1kg ,$400放
唔想浪費
想問一下溝糧問題🙏🏻
睇完資料庫後會轉thrive無穀雞胸主食罐俾隻貓食,但我見隻糧脂肪偏低,諗住會俾埋wellness core 95%無穀火雞肉醬主食罐,想問依個做法對隻貓好唔好。如果可以嘅話,會係一餐A糧一餐B糧好啲,定係每餐都兩隻糧撈埋一齊食好啲?同埋係咪佢轉糧/溝糧之後一個星期嘅屎都正常就代表冇問題?唔該曬🙏🏻🙏🏻
呢隻已經係我貓貓既長糧
我係7:3咁溝 nulo 比佢食
幼貓濕糧主食罐有無推介
都係罐頭,溝唔溝都冇所謂,視乎佢點樣先肯食多d姐。
一星期後冇問題就可以長食。
汪喵就得啦,反正之後都轉,口味本身又唔會太濃。
其實pack好左果d急凍生肉糧夠唔夠營養
餵緊mr rawz 見佢個成份表咩都冇
商家配好左比例做一pack, 正常就夠營養既,
有d人想平d會自己買生肉黎配, 咁就要買預拌粉補番不足既營養
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞