貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
同問 汪喵佢冇好鍾意食 可能食厭左
汪喵係會好快食厭,好多貓都係咁 尤其是成貓罐,挑嘴罐會好小小
唔食唯有買一堆黎試架咋,罐頭本身就係冇咁好食
想入tg group🙏🏻

新手養貓
想問下貓仔4個半月大
接左佢2個星期
本身protect既digest
依家轉食緊n&d 幼貓糧
但發覺佢成日都踩屎踩到周圍都係
仲要啲屎臭到仆街
想問下算唔算腸胃敏感
唔應該食啲咁高蛋白既糧?
如果轉汪喵生肉/ziwipeak糧會唔會唔啱佢?
Thanks
唉, 又一隻唔糧食...究竟個衰仔邊隻先肯食..

食開THRIVE濕糧但太油生粉剌, 之後試過INSTINCT, APPLAWS, CANGAN, ANIMODA, RC, K9, 汪貓 都唔食...而家發覺佢唔食肉醬之類既糧, 選擇又少了....就尼嘔血了. 而家最後希望係ASTKATTA..唔得真係唔知買咩好了.................
諗住幫主子轉成貓糧,食開instinct大家都話可能太油搞到有黑下巴,諗住轉ziwi風乾會唔會好d?

罐頭就應該繼續食怪獸部落/喵汪,台灣罐性價比幾高
我上網睇好似冇提及蛋白質含量同臭既關係,我見臭既主要原因係:
1. 唔夠水分 (喂多d濕糧,其實夠水分就解決好多唔同問題。)
2. 消化不良,例如太多澱粉纖維和果糖 (轉少碳水糧,不過你個隻糧都唔多碳水。可能幼貓腸道都會弱d既,唔知會唔會對乾糧某d成分敏感,你可以試下單一蛋白質來源既乾糧。)
3. 寄生蟲 (定期杜蟲)
4. 肛門綫發炎 (肉眼觀察下啦,呢個都關唔夠水事)
5. 腸道細菌不平衡 (試下益生菌)

踩屎係咪因爲爛屎呀,不如影d屎黎睇下(記得加密)。
轉糧真係好難,好似寧願餓死都唔食,冇乜計,加油
如果係幼貓,絕育/大個之後粉刺都會自動減少既。
同埋唔洗清得太乾淨,輕輕抹下就得,你抹得太大力刺激到轉頭又生返咁多出黎,沒玩沒了。
一路食開thrive都冇事, 係近呢幾個月d罐肉質變得灰左同油左後就開始生粉刺, 而家冇食thrive後就冇再黑咀角了. 不過其他濕糧又唔多食果下慘. 以前一日屙幾大篤尿而家食住乾糧頂全先後一日得一細篤. 唉.
咁我寧願俾佢食返thrive,唔夠水問題大好多,乾糧咁香口之後再轉返仲難。
上次打針檢查時獸醫話我隻一歲半喵子比正常體重重再dd
建議我為佢健康要減少下d糧食
除早晚各半罐濕糧
平時亦好少俾零食佢
日頭就只有返工前放適量乾糧佢
一般放工後返到黎都夜晚9點先俾半罐濕糧晚餐
不過佢每朝都會係我出門冇耐就同我全部食哂

我有睇過自動餵食機但又唔想佢細細個就習慣用
請問有冇邊隻乾糧係冇咁好味?

我見佢有時晚餐食半罐濕糧時會係雞肉而分開食
雖然最後都會食哂但明顯係冇咁鍾意食先慢慢食
魚類個d罐佢會勁快食哂
所以先想睇下有冇乾糧冇咁好味
希望佢拖長全日慢慢食

今日又試多2個牌子都係唔食....尾服買返THRIVE算
未試過呀, 見到買來試下先. THX
Thrive啲雞肉罐呢排係咪水咗油咗
唔知關唔關我喺hktvmall買事
呢一年半載都好多人話唔同左,我諗係厰問題。
我都轉左去德罐(Granatapet金裝),d屎靚哂大大條
但個excel無講佢,自己衡量
成份:
穀類(小麥全麥粉/玉米麵筋粉/中白糠/人參飼料/麵粉/脫脂米糠)/澱粉/肉(肉粉/雞肝粉)/油脂/脂肪(動物油/脂肪油)/海鮮(刨花)餐食/魚粉/ bon魚粉/啤酒酵母/甜菜漿/粉狀纖維素/馬鈴薯蛋白/牛奶鈣/寡糖/β-葡聚醣/絲蘭提取物/魚膠原蛋白/乳桿菌粉(糞腸球菌)/礦物質(鈣) /磷/鉀/鈉/氯/鐵/銅/錳/鋅/碘)/氨基酸(精氨酸/蛋氨酸/牛磺酸)/維生素(A / D / E / K / B1 / B2 / B6 / B12 /泛酮)酸/菸酸/葉酸/膽鹼/肌醇)/抗氧化劑(迷迭香提取物)

成份表:
水分(10.0%以下)/蛋白質(27.0%以上)/脂質(14.0%以上)/粗纖維(5.0%以下)/灰分(9.0%以下)

貓係肉食性動物...d碳水化合物多到呢...小小新鮮肉都冇,加香料就鍾意食架啦。
就算係有腎病既貓都係要食罐頭/處方糧而唔係食呢d,正常貓更加不了。
我建議喂垃圾桶。
唔關事, 我係唔同鋪買都係油左同灰左. 禽日又買左罐雞比佢試結果一開又係灰色個衰仔完原唔食. 睇來可以放棄THRIVE了
試過餵好多唔同牌子嘅罐 兩隻衰貓都唔多食 暫時得一隻牌子肯食 但兩隻夾埋淨係食到大半罐 (講緊85g嗰啲罐頭) 唯有比乾糧做主食 間唔中食罐頭
之前食nutrience有增到重 (有隻唔食入面啲凍乾) 但大便最尾嗰段會有少少軟便 所以轉左做oven-baked 已經食左一段時間 但食嘅份量唔夠 (計過每日要食60g先夠卡路里)有冇其他糧推薦想佢地食肥返啲
5個月英短
1.8kg係咪算過輕?
剛出世:100g~150g
1~2個月:250~1000g
2~4個月:1~2kg
4~6個月:2~3kg
6~12個月:3~4kg
12個月~成年:4~6kg

係太輕,5個月應該要2.5kg。
加油 啲貓真係勁濕鳩 身在福中不知福
最近領養左隻2歲貓女 營養不良得3.1kg
義工話佢乾糧食開rc kitten所以仲食緊
貓貓淨係鍾意食乾 罐罐早晚餵 但每次食兩啖又走 全日加埋都食唔到一罐85g

請問我係咪應該轉番成貓糧俾貓貓/用餵食機定時出糧好啲?
濕糧點樣可以令佢食多啲講緊連汪喵挑食罐都唔食
想佢肥番多番啲營養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞