貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
早晚一罐 中間乾糧
有無人收汪喵鮮肉罐(165g), AATU包
隻貓唔賞面🥲 市價7折

https://t.me/ynnekenin
咁其實綜合咗大家意見 邊隻貓糧係最全面 基本上隻隻都有人話唔好 又話呢個成份唔得嗰度唔得
其實好多款都食得

乾糧:少碳水(<20%),多動物性蛋白質(非肉粉/副產品/衍生物/水解蛋白),少調味料,成分清晰簡單(唔好連咩動物/植物都唔寫)
Instinct, Wysong, ziwipeak, thrive, 怪獸部落...一大堆

罐頭:成分清晰簡單,無膠,少調味料,少碳水
罐頭相對容易保存,添加物少d,成分相對簡單,基本上肯食既都得(even味精罐都好過乾糧)
instinct
k9
ve
評價都幾好
我最近領養咗隻貓b, 兩個半月大(本身有另一隻舊貓啱啱一歲多幾個月大)
拎返嚟之後,擺喺籠到隔離咗幾日,宜家過咗兩個星期就開始放細貓出嚟自由活動,
但係發現細貓成日搶舊貓啲糧嚟食,無論乾糧定罐都會搶,跟住舊貓又會去食細貓啲幼貓糧
試過分開佢地兩個嚟食飯,佢地都會各自食自己嗰兜兩三啖,之後就唔食,走去食人地嗰兜

舊貓宜家食緊隻乾糧仲要係RC絕育嗰款減肥糧(舊貓啲乾糧我本身已經有用自動餵糧機定時出糧,但細貓一聽到出糧嘅聲就會同舊貓鬥快衝去食
我驚細貓日日咁食之後會影響佢發育

有冇人有差唔多情況,可唔可以分享吓點樣解決
隻貓7歲 之前食食下k9敏感 嘔到pk焗住要轉糧
依家食緊Astkatta + canagan 啲人話A好低脂肪我啲肥貓食完又真係輕左 C雖然大牌但又有人話佢有啲成份一般
想知thrive係咪都麻麻地 啲成份偏副食罐?
有冇一隻主食罐真係overall比較出色?想轉
請問有冇邊隻牌子嘅低敏糧最推介?
我自己餵生肉加乾糧
乾糧就餵inscinct 雞

盡量揀單一肉源既糧可以減低敏感
另外 鴨 兔 鹿 呢3隻肉都係冇咁容易敏感
inscinct同VE係唔錯
thanks!!
想問懷孕貓媽媽食咩糧好
可以食返BB糧,營養多d。
汪喵個營養罐都話適合孕貓食。
你都可以額外補充其他supplement俾佢既,都有奶之類既可以喂。
汪喵星球 幼母貓營養罐
Thrive+汪喵
6個月大既貓食orijen乾糧應該簡六魚定幼貓果隻好
3個月大餵緊汪喵營養罐
早晚餵半罐(細罐80g),晏就半夜有出乾糧
因為唔想佢咁挑食所以4種口味罐都餵
基本上係輪流咁餵唔同口味
日日唔同咁樣會唔會食貓唔慣?
佢好似成日對罐無咩咩興趣咁
放低會立即過黎食幾啖
但好快又行開唔食
過一排再餵佢又會肯食返
但就點都唔會好主動清曬成碟咁
其實係咪餵單一口味會好d?
冇軟便的話輪流食係冇問題既
但係口味方面唔食就真係要轉第二款
本身罐頭就冇乾糧咁香口,汪喵又再偏清淡d,好多食厭就唔肯再食
冇食落肚本身樣野幾有營養都冇用
你試下邊款佢肯食多d囉
6個月大可以餵成貓糧
大手入咗汪喵同怪獸bb罐但隻衰嘢唔食
另有幾罐instinct, open farm, almo
有興 https://t.me/theroamer
想問下有冇Animeal乾糧資料?
見香港出 好似都唔錯
唔該晒
我隻貓之前一日兩餐雞肉。兩餐乾糧
醫生話唔好淨係比雞佢食
我比太多了
但睇睇下出面d貓糧多數都有碳水
咁雞肉就少碳水好多
但醫生話貓糧多營養d
咁究竟keep住兩雞兩乾定聽醫生講好
我d雞肉係屋企一日整定幾日份量放雪櫃的
唔係出面d乾雞柳
你不如俾鷄肉罐頭啦,齋鷄肉係會缺少某d營養素,正如罐頭都有分主食副食。市面都有d保健品係俾你自己煮鮮食時加落去。
除非你隻貓好鍾意飲水(每日100ml+),否則齋食乾糧遲d你就要幫襯同一個醫生買處方糧啦。有d醫生心地係好差想你長期睇佢,有d腎貓要個個月復診食處方糧,個醫生都叫佢食全乾糧。
你隻貓而家係邊方面有問題?你照試醫生既建議都得既,下次抽血/驗尿時對比下咪知有冇問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞