貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
想問點睇乾糧加水

見佢地食到jar jar聲
佢肯食就得啦,你知佢地實際吸收左d咩落肚既,唔好加水加水搞到吸收少左營養,貓貓都要小肥先健康。
不過普通乾糧好似唔係好吸水,加完淋左好似好難食
乾糧加水就一定差過直接食濕糧,乾糧點都有加碳水去幫助成形,濕糧就唔需要。
想問下咁多位
如果貓貓只係食濕糧(罐頭加水)
而唔食乾糧
會唔會對佢牙仔有影響?
我果隻啲乾糧潮濕少少 放耐少少已經唔願食
要刷多d牙,因爲容易zip左係度,睇你自己勤唔勤力啦
用喂食機每次放少量就得啦,擺係度一日應該都唔好食,耐唔食都係要倒
有冇無線乾糧機推薦
市面都係有線/斷電先用電池電

水機有少少想買感應式 但係得淘寶
佢依家係有食 但佢每粒都好似食1啖咁 即係咬到碎哂
呢排都係餵住罐頭+少少乾糧俾佢先
終於有隻佢算勁LIKE嘅罐頭
THX 巴打
咁仲好啦,唔洗鍾意食乾糧。
食多d罐頭,夠水真係少病好多。
貓貓下個月就7歲,開始老。上年開始做body check 都好健康, 醫生建議換糧(Hills)。睇左excel,由Triology換左做wellnesscore嘅室內貓糧,諗住佢食少啲蛋白質(條友仔好少郁),但隻衰貓唔食,要勁餓或者溝舊糧先食。想問下有冇啲咩糧岩開始老嘅貓食?唔知大家有冇好介紹

希望有人可以答下我老母
負擔到就奇境(有埋凍乾,食到屎好靚)如果想平啲就thrive/wellnesscore
醫生話hills冇咁多蛋白質,對老貓比較好。自己都覺佢少郁左,所以轉冇咁高蛋白質嘅糧但hills一食冇回頭,好難甩唔想佢健健康康咁快食呢啲糧
其實點解hills糧咁高碳水都可以做處方糧?
想入貓tg group thx

https://t.me/rrrrrroiiiipppp
求推介老年貓糧
買左好多怪獸部落寶寶罐165g但隻貓唔食
請問有冇人想收留?3種味都有各4罐 原價放$25@1
https://t.me/hialienrex
貓貓1歲之前都食開wellness幼貓乾糧,想問下其實keep住食幼貓糧得唔得?幼貓糧d營養係咪其實多過成貓糧

如果係成貓糧既話orijen定k9會好d?求推介
正常幼貓糧好似係肥d 所以佢大左仲咁食會大機會變肥

屋企大佬食緊orijen 幾好 屎靚又唔覺佢有咩病痛
巴打你大佬係食orjijen邊隻味啊?
橙色個隻 好似係雞肉
唔該晒巴打
Hktvmall今日買夠450入code RUFJESTO 有88折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞