貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike

4個月大貓 食緊schesir幼貓糧
一食凍乾就肚屙
呢3隻試邊隻好
Orijen 有細包啲架,買太太包,佢唔食你都GG
凍乾可以太高蛋白所以會痾?
5分鐘食哂真係正 有時放工返黎攰個陣真係要開佢最鐘意食個隻先掂 唔係真係來來回回玩2-3個鐘先食完
屌 真心一樣我個隻大佬同你個隻 最痴線真係餵佢佢就食
已經突登買超高嘅碗都無咩用
Ching你隻貓食唔食雞肉罐我嗰隻淨係食吞拿魚 買咗一堆Thrive K9 Ziwi都唔食 餓咗一日都照撥 激死我
我嗰隻反而淨係食雞肉
我有total 20幾罐吞拿魚&吞拿魚+三文魚味
有無興交換
可以呀 不過我每個牌子買啲試 得幾罐幾罐咁 Tg傾?

想入gp
請問GrantaPet金罐交響樂有冇評價
一模一樣呀
入屋個幾月已經係咁 因為佢仲係幼貓 計過佢正常食一定食唔足
又驚佢食得唔夠 又驚佢挑食 搞搞下我同佢壓力都好大
利申: 準備放飛自我 佢食就食唔食就罷就
新手求救
幼貓兩個半月入屋一個禮拜
已經觀察到幾個牌子既罐罐都係半罐都食唔完
講緊已經係3oz既半罐 佢都係食半罐既一半
牛鹿雞山羊奶咩口味都係咁樣 食量好細 又好瘦好怕佢營養不良但佢鍾意飲水有安心返少少
有無咩方法可以逼佢食多啲
由細到大食diy生肉,而家唔肯食非天然零食
想入TG gp, thanks 🙏🏻🙏🏻

https://t.me/Phfcw

想入gp
想入Group
想入tg group
@katn1sst
好似幾好,但係200g太大罐,食唔曬要諗保存既問題。
多謝巴打(上次養貓新手都係你解答我問題,感謝你
想問埋你點評價Mjamjam(都係德國),想買純肉同白灼系列
GrantaPet同Mjamjam都幾好,都係冇膠/by-product/無謂既碳水,用新鮮肉類,罐頭成分簡單**。但係最重要都係隻貓肯食先得,多數健康d就冇咁香

**有時d食物為左降低某d劣質成分既排名,會用幾款類似既材料,等佢o係個成分表排得後d令人覺得佢用得少。

GrantaPet:
最健康-全產品保證無穀、無麩質、無膠、無人工防腐劑、無香料、無染色劑、無加糖
最美味-完整肉塊加濃醇鮮肉湯溫火烹煮,保留食材最原始味道與完整營養,美味多汁且提高嗜口性
最營養-高肉類蛋白、低碳水化合物 ,完全符合犬貓肉食性動物的營養需求

Mjamjam:
- 75% High-quality muscle meat, heart muscle meat, and 25% selected organs
- No animal by-products
- Grain free, gluten free. No sugar and lactose
- Completely abstain from animal testing
一日定一餐? 一日餵幾多餐? 睇番建議食用份量, 一日應該食到60-80g
佢得2個半月, 應該離乳冇耐? 慢慢適應緊固態食物, 胃口細, 少食多餐, 最緊要都係冇肚痾, 冇爛便. 同埋佢郁得多唔多? 運動量多咪會食得多d, 佢黎得一個星期, 可能仲適應緊新環境? 有d貓適應得快有d慢, 所以慢慢黎啦, 睇多幾個星期先

我隻細仔3個月接番黎, 而家養左個幾月, 一餐都係食唔到多, 20g左右濕, 但佢有時未食完濕就會走去食乾糧, 可能乾都係香口d同埋佢牙痕鐘意咬硬野, 雖然話乾濕唔好溝埋一齊, 但見佢都係靚便, 我就由佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞