貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
想問下大家Go Solutions嘅低敏鴨肉貓糧好唔好
隻衰仔皮膚敏感要食低敏糧 但又唔想再比佢食Royal Canin
你地啲貓平均一日食幾多個罐頭?
我都有啲好奇
7個月大貓仔,一日食3-4罐 80g(有時其中一個轉湯/mousse罐)
覺得佢好似肥左
咁擦得
我一日一罐+ 40g 左右乾糧咋
我果隻一日兩罐
每6個鐘餵半罐比佢
有冇人有用新鮮好喵招嘅活性碳淨水片?有冇用架呢唔知
我隻仔都好常飲水
但阿女飲水冇聲,又唔係好見佢行埋去部水機度,有d擔心佢唔夠水
平時靠夜晚餐鮮食幫佢補水
另外求入group謝謝
https://t.me/CMS20230515
有冇咩副食罐好有吸引力
隻閪貓依家唔食罐頭
肉泥都唔食

每餐剩係食乾糧
其他唔好食佢都唔食 肉鬆就即食
肉鬆1:1甚至2:1溝罐都係食幾啖就唔再掂
新鮮雞以前好中意食 依家聞完調頭走
有時煮海鮮餵少少龍蝦同蟹
佢直頭會係隔離等
餓佢就玩對抗 可以三日每餐都係食幾啖
餓到冇力都唔食

利申唐橘女 仲要好大運動量
我隻8個月仔,每日3罐~得3.56KG我妹隻女仲重過佢
2-3個星期係咪好仆街1個月1次零食
因為佢食乾糧已經好肥 個肚仔dup哂落嚟
唔係就係因為食得多乾糧先肥咩?
Hello

請問可以加我入tg group嘛?麻煩曬
[url]https://t.me/gabugabugg[/url]

同埋我想請教下,bb貓由幼貓糧轉成貓糧洗唔洗兩溝幾日先?同埋貓貓隔離完仲洗唔洗開個籠係度比佢自由出入?唔該曬
原來係咁
唔食罐夠水份咩
如果係乾糧都會慢慢溝成貓糧嘅。
你講隔離完嘅我assume 本身有原主貓,都可以打開籠門,等佢有個安心嘅地方可以返入去。最好慢慢做introduction。
唔夠水分好易有腎病,多數罐頭都健康過乾糧,好多乾糧咸過罐頭好多。
罐頭只係一種保鮮方式,唔好以爲罐頭就等於人類果d午餐肉五香肉丁咁唔健康啦。
其實就算係人類既罐頭都唔係全部都唔健康,例如番茄罐頭仲健康過街市買既新鮮番茄。

食多d罐頭少d醫藥費呀。
收到巴打 感謝各位
謝謝樓主
想入group,感激

https://t.me/louislam0807
因為RC好咸 佢地兩隻又唔鐘意飲水所以先諗住轉另一隻低敏糧比佢地試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞