貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
食開thrives 點知呢期好似個個奶曬野
唔知轉邊隻比佢好
到期日2024年9月23日,2包全新未開,今年7月份在天下貓貓買,check返原來$205一包,現繼續2包一齊放$310,求有貓貓啱食嘅接手唔使浪費
上網睇 ziwi 罐碳水化合物高過10%
好似冇咁好?
有無人試過 Greenies 貓咪潔齒零食
上網睇狗果D 就食死狗
唔知貓有無事呢
我都諗緊 想係canagan轉過去
有一隻貓唔鐘意食canagan 另一隻食埋
So far 買左兩罐ziwi試 都肯食哂 所以諗緊轉過去
但見灰質同碳水都高左少少
有 食緊 不過我一個禮拜都食唔到2次
我主子 Thrive Canagan 2樣都有
雞之前買開 Thrive
下 round 轉埋 Canagan d 雞 試下先
想入group
想入group:~
佢地見係新野先食咋

到你諗住買一打兩打平啲 佢地食左幾次就唔食

Pk!
有冇巴打啲貓係食 orijen
係 已經中過好多次伏
次次買左2 3罐新鮮食得好開心
當買左一箱就唔食 仆街!
但ziwi我買大罐 雪過雪櫃都肯食 先諗住轉
本身兩隻死仔都要食新鮮 雪過唔食
屌 一9樣 k9罐 一半 一半要放雪櫃
Ziwi係泥燥質地?
以前食k9 但屙屎好臭
頂唔順 獸醫介紹食清啲先轉
Yes 似免治牛 免治雞 我覺得都幾香肉味
加熱完等攤凍聞到會喵喵叫催放飯
我兩隻啱啱領養嘅貓又係咁
揀飲擇食
一隻黃貓仔 好啲 無咁挑食
一隻虎斑女 好鍾意乾糧 罐頭好揀擇
但我想佢地主食罐頭 至少做到50/50乾濕
舊罐未清哂 見佢地唔多肯食 就轉第二款
買完 新鮮感過咗 又唔肯食

平時返工定時會比乾糧佢地
可能因為咁所以唔珍惜食物

宜家我開完罐頭
30分鐘唔食/食唔哂就拎走
中間唔餵 收工再放罐頭

唔想再煩餵咩糧
嘥錢嘥心機
佢地食唔哂 / 唔肯食
有時見佢地清哂會再加啲比佢地
加水純粹想清埋罐底啲渣
加少少 佢地多數會食

兩隻嘢好似無之前飲咁多水
但都KEEP住屙大篤尿
會加少啲水落罐頭

乾糧我講錯
每次應該係10g左右

宜家仲煩惱緊邊隻做主食
隻貓女比較鍾意食乾糧
有時要罐頭溝乾糧先吸引到佢食多啲

宜家決定狠心啲
開完罐唔食就收
唔同佢再糾纏
想問下有冇咩雞絲罐可以代替thrive 除咗canagan
想入group
佢有幾款脂肪太低,有啲就熱量太低只可以當副食罐,要小心揀,不過蛋白質係真係高,最好夾啲高脂低蛋白嘅平衡下

營養成分可以睇呢個網,佢啲資料都算齊:
https://purrmaster.com/brand/completewet/076eac4f-d005-4bc4-976b-f4ba1a68df74
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞