貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
麻煩曬巴打
請問有冇mr raw罐分析?我見佢話係唯一生肉主食罐?
想入group 謝謝
https://t.me/sunflowersfate

另外會唔會加埋台灣牌子數據,好似catpool/HeroMama?
我細佬岩岩帶返屋企養個隻食緊RC幼貓糧,日日都有靚便屙,仲大得好快
我發覺係schesir糧出事
換左wellness無屙了
兩隻貓貓本身食緊凍乾,啱啱到英國冇耐,早兩日開始轉糧 (都係生肉,但急凍嘅,始終比較affordable)。

本身兩隻都唔肯食,之後用零食引佢地等佢地肯食啲新糧落口,增加接受程度,依家其中一隻肯食新糧,但另一隻依然唔食,連加咗零食粒都唔食。

因為本身唔比帶肉入口所以都冇咩舊糧,做唔到慢慢增加ratio咁轉。同埋本身嗰隻貓好硬頸同食野都算揀擇,就係係舊糧加咗可能一茶匙唔夠嘅新糧喺側邊都已經唔想食,所以就算慢慢轉比例都未必有用。

早兩日做法係每12個鐘會比少少舊糧佢 (好少,1/3餐嘅量),防止個肚長期空住。依家就用生肉公司比嘅sprinkles試用裝,佢就會喺我加完食兩啖就走,都係make sure每12小時都有野落肚。

想請教係咪可以keep住睇多幾日/一星期?因為佢每日食得嗰少少,應該係肚住嘅,想肚多佢一排睇吓食唔食,但主要擔心脂肪肝問題,有冇人有意見可以比到
兩隻貓貓本身食緊凍乾,啱啱到英國冇耐,早兩日開始轉糧 (都係生肉,但急凍嘅,始終比較affordable)。

本身兩隻都唔肯食,之後用零食引佢地等佢地肯食啲新糧落口,增加接受程度,依家其中一隻肯食新糧,但另一隻依然唔食,連加咗零食粒都唔食。

因為本身唔比帶肉入口所以都冇咩舊糧,做唔到慢慢增加ratio咁轉。同埋本身嗰隻貓好硬頸同食野都算揀擇,就係係舊糧加咗可能一茶匙唔夠嘅新糧喺側邊都已經唔想食,所以就算慢慢轉比例都未必有用。

早兩日做法係每12個鐘會比少少舊糧佢 (好少,1/3餐嘅量),防止個肚長期空住。依家就用生肉公司比嘅sprinkles試用裝,佢就會喺我加完食兩啖就走,都係make sure每12小時都有野落肚。

想請教係咪可以keep住睇多幾日/一星期?因為佢每日食得嗰少少,應該係肚住嘅,想肚多佢一排睇吓食唔食,但主要擔心脂肪肝問題,有冇人有意見可以比到
sorry bug 咗回覆多咗次
佢冇病冇痛純粹唔鍾意食,加上個環境轉曬,係難d。
你怕脂肪肝的話,不如是但揾一款佢肯食既喂住先,罐頭又好,乾糧又好,等一兩個月之後再慢慢試你想佢食既生肉。
有無增肥/嗜口性高既乾糧推介?
主子6歲 飲食都正常 都為食
但就係唔係點長肉 而家都係3kg左右
上個月病咗睇醫生 醫生話佢太瘦
所以想轉下糧
本來食緊怪獸雞肉糧 開頭都中意食 食食下就興趣麻麻
反而中意食另一隻太空糧
但都想睇下巴絲有無推介
麻煩晒
有冇人試過petssion貓餅?我隻貓仔(5個月)而家帶住個罩咩都唔肯食
問寵物店拎左好多sample, 得呢隻肯食
我喺貓糧資料庫唔見有呢個牌子
麻麻地,計落有40%碳水,Potato+peas+beet pulp。
另外又有glucosamine, fructo-oligosaccharides。
minerals度冇寫有lysine,正常貓糧有就唔洗額外補充。

不過你話得呢隻肯食,咁你都唯有俾佢。
之後就轉第二款啦
多謝巴打
但係食開左之後可以點逼佢轉架?我見佢會挑哂d好味既黎食,剩返個d死都唔肯食
係咪真係要忍心餓到佢食哂?
貓貓一歲,本身食開怪獸部落寶寶雞,但突然間無興趣,人手針筒餵又肯食,試過比canagan既罐淨係肯食吞拿魚,但食親都肚屙,請問有無邊個牌子罐可以介紹同埋如果長期淨係食吞拿魚罐有無問題?
而家戴住罩/身體唔舒服係食欲會差d,之後慢慢溝囉
乾糧應該唔難轉架wo
想入tg group

Hero mama嗰隻益生菌凍乾晶球糧好冇?
wellness core 幼貓糧 食到我兩個仔肥肥白白
醫生建議控制下體重 有無話轉邊隻糧好d?

1隻美短 10個月4.35kg 已絕育
1隻英短 5個月 2.9kg
想入TG GROUP

應該大部分都係咁。好難突然之間轉另一款就即刻肯食。
生肉糧推薦會推薦邊個牌子/邊款?
女女一歲半,冇食過生肉糧,係加拿大無毛
想入tg group

https://t.me/hihioal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞