貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
睇成份同instinct唔太大分別
單一肉係相對冇咁易敏感
如果貓本身冇敏感 食多種肉源既糧冇咩問題
我覺得牛羊雞呢類肉會比較適合
因為之前見有講法係單一肉類容易厭?貓貓冇特別敏感,不過比較鍾意食魚多啲,咁睇黎nutrience雞肉+火雞+魚好似好啲?
想問下點解牛羊雞會好啲,係咪因為魚重金屬含量有機會比較高?唔該曬你
交替咁換唔同肉種既糧就得

我自己餵生肉
魚嚟講係缺乏鐵鈣鈉 維他命B同E
另外尿道問題同甲狀腺問題同長期餵魚有啲關係
我諗重金屬都係其中原因
如果冇話特別缺某樣,買呢d都ok。(其實正正常常時唔食supplement都得)
睇醫生話需要某某成分先買單一成分啦,唔缺既時候補太多都有反效果。
腸胃冇問題的話,唔同肉都冇問題。
你濕糧如果係魚,乾糧就食返雞啦,均衡d,始終乾糧冇咁易厭。
食多d濕糧,乾糧做補充就算。
好,唔該曬
乾糧而家都淨係早餐喂,其他時間都係濕糧,濕糧就食ziwipeak雞肉多,照你咁講咁樣餵冇咩問題,唔該曬
好 唔該曬
我試下多謝你
有冇人屋企隻貓唔食雞
好挑食,宜家淨係食ziwi 牛/鹿
其他罐唔食,食野又食幾粒鐘
本身佢地野外食d野唔係蛋白質就係脂肪啦
太少脂肪反而身體會唔健康添(毛髮特別明顯)
正常咁食冇問題,唔好睇到脂肪咁邪惡
食乾糧d碳水仲唔健康更容易致肥
我養緊隻11個月既布偶女,由八個月開始養佢就食開Pro nature 既乾糧,但啲屎真係好臭

佢有習慣自己飲水,但就唔肯食濕糧或者自己煮既雞肉

想問下有冇邊隻雞糧食完啲屎冇咁臭?
乾糧啲屎通常都勁臭
想冇咁臭可考慮轉生肉糧
台灣啲品牌一向都唔平
可能係肉既質感問題
我隻貓食雞 鴨既乾糧
但唔鍾意食雞 鴨既生肉
生肉糧即係自己整俾佢嗰啲?
商業生肉糧
例如 mush/ Mr raw /Dr B/Bigdog呢啲
pronature垃圾糧黎㗎,主要材料基本上係碳水化合物(雖然係成份表第一位係肉,但係只要用唔同種類既碳水就可以將碳水個排名推後d),加上雞肉都只係用肉粉,又有味精。
純肉食性動物係度消化碳水化合物,痾出黎唔臭就假,本身就唔啱佢消化系統。
全乾糧水一定會飲,唔飲幾日就死左啦。重點係飲幾多囉,好多貓就係飲個夠生存既份量就算,長期處於脫水狀態,好容易引起唔同疾病。
你真係要諗辦法令佢吸收多d水份啦,唔係遲下唔少醫藥費要俾,加上係名種貓本身就弱過家貓。
有意
請問有冇for成貓的mousse 罐推介?
astkatta
有冇人發現最近呢隻Orijen 糧大粒咗?
之前買開同一隻都係細細粒圓形
今次大粒咗好多同埋形狀都唔同嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞