貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
試下先唔該曬
建議全凍乾糧定
一半凍乾一半罐?
聽左前主人講買左RC mother and baby 4kg
衝動買完第日已經後悔(餵兩餐生肉但中午食糧)
想知啲糧可以點處置平賣出去有無人會要
其實wellness core隻乾糧o唔ok㗎
或者有冇其他推介
我隻貓已經9個月
係咪一歲後要食成貓係嘅乾糧
家中隻英短7月大,之前breeder 同獸醫都推薦食RC 英短糧 由細食到依家,但網上見大家comment 成份一般,想問英短食Ziwipeak 糧o唔ok ? 定係大家有其他推介?
(平時除左食乾糧 比較少餵佢食零食,間唔中會整d 雞胸肉俾佢)
唔好意思想問幾多算超重
諗住買個磅幫佢磅重
5公斤以上?
未絕育suppose係咪輕過 絕育咗嘅成貓
正常係
貓仔岩岩7個月大4kg,見醫生時話佢一個月重左差唔多1kg都叫正常,呢個年紀係會食多啲。不過叫我絕育後要開始食少啲唔好變肥仔
我果隻感覺都好重手 不過未諗幾時絕育
唔同品種都有唔同嘅,另一個方法係由上睇落去,有冇腰身,網上應該有好多圖可以參考
或者摸唔摸到肋骨,有少少骨感就ok,摸唔到就過重
依家係食緊RC英短幼貓糧。有無話其他牌子既幼貓糧會好d ? 濕糧罐頭既話大家有無推薦
利申 新手,太多資料實在有d 眼花撩亂
都係要試,一來唔知貓食唔食,二係驚貓敏感。記住唔好一下轉濕糧,要慢慢加,留意有無爛屎。如果食開係乾糧,可以中間一餐食少少濕糧試下,乾濕糧中間最好隔四個鐘頭,有啲貓腸胃難消化,乾糧未消化晒食濕糧會發大會嘔。

我當初幫貓由乾轉濕試過以下牌子:
怪獸部落寶寶罐 mousse
Applaws
Canagan

最後隻貓鐘意食肉絲,就keep住食Canagan
我覺得canagan d雞睇落好霉thrives睇落新鮮好多,不過份量都少啲
我覺得佢地開始食厭canagan,遲下都應該要轉下罐
我係thrives 汪喵 怪獸 唔同味mix and match咁
想知我隻貓汪喵星球營養罐同怪獸部落寶寶罐都肯食
咁邊隻推薦D?
同埋要幼貓糧要食到幾時先轉主食罐好?
幼貓都可以食主食罐,上面寫住幼貓都食得就可以
感覺怪獸寶寶罐質地比較水
如果貓貓鍾意juicy d 就買怪獸
但汪喵有三文魚,鹿肉呢d 特別口味
我兩個牌子都交換餵
主子就黎1歲 完全唔食肉絲罐
想問下貓貓兩個月大 如果乾糧 wellness core 定 Instinct 幼貓糧會比較好?
因為睇過Excel 兩隻糧既成分都好似唔錯 營養黎講WC好似平均好少少 但灰質就比Instinct 高少少 請問巴絲打推薦邊隻多D? 或者有無其他牌子更好?
有無ching可以交換罐頭
買左thrive 吞拿魚&吞拿魚+三文魚味
隻貓完全無興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞