貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
請問有無推薦? 我想當主糧早上喂, 我睇咁多個好似得汪貓星球成份最正常,但係間野又好似成日有問題
乾糧instinct

凍乾
vital Essentials /feline natural
如果溝少少落乾糧一齊喂做早餐係咪冇問題?
冇問題
我有時都係凍乾混乾糧咁餵
屋企5隻英短
分別係1歲半 1歲3個月同3隻5個大
因為bb貓會食兩隻大貓啲貓糧
所以依加一家大細都係食trilogy kitten糧
諗住到bb都夠一歲先再轉成貓糧
但近排發現佢地有黑下巴
所以想試下幫佢地轉糧
instinct / orijen邊隻會比較好?
P.s. 幾隻貓腸胃都比較敏感

instinct單一蛋白系列
依加係咪都應該買kitten糧食住先?
到bb大哂再轉成貓糧?
5個月大都可以成貓糧
我會額外加離胺酸 牛黃酸呢啲補品
長期食一種係會食厭
貓1歲?
每日都俾零食?
食啲咩零食?

試下vital Essentials / instinct
肥貓要減肥 有冇咩減肥貓糧推薦
見好多減肥貓糧既蛋白質其實同食開既差唔多
原本食緊orijen 全貓糧
有無人嘅主子食開汪喵嘅主食餐包 佢哋話售完不補
偏偏主子好偏食又淨係鍾意食肉絲type
求推薦差唔多嘅食物俾佢
Ps而家仲有食canagan魚罐但食得耐會厭要定期俾唔同牌子食物佢食
試下astkatta
canagan魚罐唔好長期食
水銀含量超標

或者轉生肉糧
試試先

個表唔見有呢隻PRINS VitalCare
有冇人知呢隻好唔好for幼貓
啲細胞鹽+草本係咪真係有必要
17%風乾走地雞肉+5% 鲜雞肉+風乾南極磷蝦(等於62%鮮雞肉制做),玉米,玉米麩質,動物脂肪,大米,水解雞肝,豌豆蛋白,全蛋粉

咁多植物成份唔建議揀
17%風乾走地雞肉+5% 鲜雞肉+風乾南極磷蝦(等於62%鮮雞肉制做),玉米,玉米麩質,動物脂肪,大米,水解雞肝,豌豆蛋白,全蛋粉

咁多植物成份唔建議揀

呢隻cat mix 係咪已經夠營養
定係每隻營養分開買會比較好
想問下貓貓本身食緊BOREAL-無穀物鮮雞肉全貓配方
但香港依家好似冇得買了?
巴打絲打有冇相近既可以推介
想問有冇人嘅貓食Orijen魚糧我嗰隻本身好鐘意食 呢2個幾月就開始唔食 買咗5.4kg宜家剩低一半唔想曬咗佢 想要可以用罐罐或者其他貓糧平換
想請問呢款同Nutrience subzero 比較扁連會好啲?
見instinct得單一肉類,但係Nutrience有唔同肉
同埋見份表得雞肉+火雞+海魚味,想問下全魚配方好唔好,屋企貓貓鍾意魚肉多啲
唔該曬

*邊款
屋企貓貓體重正常,本身食緊nutrience grain free 全魚配方
試下買另一款糧
混落去咁餵就唔會嘥
大約7:3既比例試下得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞