貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
見kakato有主食罐
唔知得唔得
想入貓貓group thx !!!

三文魚+ 青口嗰隻一打開陣味勁腥
Ocean fish嘅話Thrive嗰隻望落好似好過佢
其他口味唔清楚
我本身比開thrive既雞罐同埋吞拿魚罐
佢地2個食
但係唔知做乜thrive自己轉左雞既formula?
宜家雞罐隻色同味都唔同左
亦都油左好多
我果2隻貓都唔肯食
所以物色緊新既雞罐比佢地
但係本身吞拿魚果隻都仲ok
canagan 既吞拿魚+青口都ok
請加我入group,唔該晒
請加我入group,唔該晒

https://t.me/EUNJI8964
請問大家catpool 罐罐點睇?
求救
有邊隻貓糧係啱2~3個月貓B 食?
依家餵緊依隻

隻貓唔係唔食但似乎唔鍾意食
有見過佢食
餓到極先會食咁

頭先係咁喵
又去望個碗 但又唔係
一開罐頭就衝左去食

我自己比緊呢隻
RC早D換走比較好
我隻貓都係咁,以差都幾鍾意食,依加有時嘔埋都唔肯食
收到
隔望新手貓po 有人講換wellness core 既糧
打算買依隻試試先
其實我D貓食緊呢隻D carbs都係有D多
不過之前每次想同佢轉wellness core都斷貨
同埋wellness core都唔係每一隻都岩
我都係跟返個excel望下
邊隻少D紅色就揀邊隻
貓貓 上星期開始有血尿 1歲幾 女仔

照左x 光 同驗尿 醫生見到膀胱有石

比左hills Rc 叫我試下比佢食1個月睇下會唔會融到啲石

我都買左飲水機 同多啲牌子濕糧比貓貓試希望佢飲多啲水

知道上面情況都好多貓仔會有,想問吓有冇人分享吓

上邊個處理方法係咪都係正常? 因為知道hills 評價都

唔係太好
有石就要食處方糧,冇辦法。既然佢生得石,都某程度代表佢本身就係唔鍾意飲水,亦都好難逼到佢走去飲咁多水。貓貓唔鍾意飲水而主人唔喂濕糧,基本上尿石係必然既結果。
長遠都係要靠食物度補充水分俾佢,最好80%以上濕糧啦。如果佢唔肯食,咁你唔好揀d太清淡健康既罐頭啦,食味精罐都好過乾糧,起碼真係有吸收到水份,佢呢一刻最需要係水份而非油糖鹽既問題,其實鹽都可以令佢口渴飲多d水。
唔嚴重既係可以靠食濕糧解決,生到石咁嚴重就麻煩d,跟醫生指示去做啦,有機會要開刀,冇石之後再睇下可唔可以唔洗再食處方糧,之後就要靠改善飲食以免再發生。
明白🙏🏻
canagan 啲雞仲灰
竟然係咁
岩岩開幾罐 Thrive 雞 又冇灰
Dllm 開盲盒
有咩牌子同Ziwi差唔多?我都想買多個牌子間唔中轉下
wellness太健康我兩隻b都唔係好食
想入group thanks
t.me/sleepfirstbye
想入tg group
想入貓貓group thx !!!

https://t.me/Legosssss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞