貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
有冇人有比過凍乾雞頸比貓貓做零食?
見有人話可以清牙石
幫隻貓刷牙淨係刷到前面嗰啲
衰豬唔合作裏面好難刷
所以心郁郁想買比貓貓試下
食到幾多就幾多啦,養成個食濕糧既習慣第時就冇咁煩。
有d人會加水,但係如果佢冇話好快食曬,最好就唔好加啦,令到佢鍾意食重要d。食左落肚先吸收到營養同水分。
應該就效果有限,當零食咁試下囉。
不過骨類好多貓唔係好有興趣。
其實到頭來都係靠刷牙最有效。
收到,唔該曬
想入TG group,麻煩晒樓主

https://t.me/gabugabugg
有無人試過食韓國個隻 NATURAL SIGNATURE 乾糧 ?
我突然發現灰質 有成12%
會唔會用返ZIWI / Thrive / absolute holistic 好D ?
睇過幾款韓國糧都麻麻地。
Natural Signature(鷄肉南瓜配方)主要材料:
雞肉粉、鮭魚粉、有機大米、有機玉米、雞油、天然香料、有機糙米、有機燕麥、有機向日葵粉、有機大麥、有機甜菜漿、纖維素、有機亞麻籽、有機芝麻渣,氯化膽鹼, 蛋氨酸, 碳酸鈣, 有機葵花籽, 磷酸鈣, 絲蘭提取物, 賴氨酸, 有機綠豆, 有機蕎麥, 有機紅薯, 氯化鈉, 有機胡蘿蔔, 有機南瓜, 維生素預混料(維生素A, D3, E, B1, B2、複合維生素 B、菸酸、B6、葉酸、生物素、B12)、礦物質(鐵、銅、錳、鋅、磷、碘、鈷、硒)、鮭魚油、牛磺酸、有機南瓜籽、檸檬酸鹽、菊粉、低聚果糖、迷迭香提取物、維生素C。
https://honeypetshop.com/product/natural-signature-natural-ingredient-cat-dry-food-chicken-pumkin/#tab-ingredients-and-guaranteed-analysis

蛋白質都係肉粉同植物性蛋白,加埋一大堆碳水。所謂既南瓜配方,南瓜個成分少到幾乎可以忽略。
灰份值在食材中有一定的比例範圍,因此可以用來判定食品是否真材實料,以及作為礦物質營養的參考指標。一般來說,食品肉類的灰份比例約為1%,加工肉類會加入無機鹽等添加物,因此灰份比例就會高上許多,如火腿、培根約為3.5%。有些廠商標榜是新鮮肉類製成的飼料,灰份比例卻高於10%,就可能是肉粉所製成的,因為肉粉中不只有肉類,還含有骨類與添加物。
最近兩隻貓唔太食乾糧 之前一有糧就衝去食曬 食完比佢哋就望兩眼就走開 明明冇轉糧 連比罐都係咁
想問邊個網訂貓糧抵啲
試吓食凍乾糧
想入tg group
富士一隻生骨肉主糧係咪可以當主食?睇成份好似唔差
同問
咁師兄覺得 ZIWI / Thrive / absolute holistic 邊隻好D
咁師兄覺得 ZIWI / Thrive / absolute holistic 邊隻好D ?

感謝!!!
咁就睇返個list 我發覺碳水好多都係高過25%
隻衰嘢試過好多罐頭都唔係點食 聽日又要買多幾款睇下食邊隻
有無人試過kakato罐?(個罐有寫complete diet for cats)
買咗幾罐試,應該係主食罐嚟,但見個表無寫唔知好唔好
主子完全唔食肉泥罐同埋雞肉罐,但又勁中意食雞味乾糧/零食好味小姐罐都唔食
努力試緊唔同肉絲罐,暫時試咗thrive, canagan, 好味小姐, kakato, astkatta(劣評多,唔會再買) ,唔知仲有無邊個牌子可以試吓
absolute holistic唔係好清楚。
Ziwi, Thrive, Wellness Core, Instinct, 怪獸部落都多人食,無謂揀d冷門牌子。
最重要都係食多d罐頭,乾糧相對冇咁重要,用黎zip下唔方便開罐既時間only。
1. 減下乾糧份量
2. 兩餐之間相隔耐d時間
3. 肉醬唔得就試下肉絲
4. 唔好加水
5. 食味精罐都好過食乾糧

慢慢試啦,好多人試罐頭都試好耐,我都有一百幾十罐原封不動倒左落垃圾桶,不過肯食之後就健康好多,加油
大家有無成貓乾糧推介
stella&chewy 個生肉糧table係咪未update
freeze-dried 我見佢label寫>98% rabbit
應該冇碳水成份咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞