貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
罐罐呢
罐頭應該係熟肉。
呢個牌子除左價錢應該都冇乜好投訴,成分好天然
幼貓兩個月 罐罐應唔應該隔幾個月轉牌子比佢食?依家食緊汪喵食得幾好 4隻味都有比佢試 換下口味咁餵 但見到有人講如果長期食同一隻牌子可能會挑食 但依家食得好地地應唔應該換牌子罐罐比佢轉下口味?
唔啱 幼貓糧營養好過成貓 方便佢哋發育
換 我就係食死汪喵 之前好地地 而家屌也不屌
轉下有新鮮感 無軟便就得
如果轉嘅話想比怪獸佢試下 轉嘅話應該全部換晒定係一日怪獸一日汪喵咁餵會好啲?
睇佢哋頭 睇下佢幾想食
新手 兩隻貓b 4個月 男橘白底 女虎紋白底
平時早晚開一罐80g汪喵幼貓鮭魚味
每餐一人半罐 加少少水 剩低一半放雪櫃留下餐 每日清
擺喺度由佢食 通常食幾啖就走開
隔一段時間又會食少少
一般都清哂 但唔係一次過食哂

每日定時餵2-3次乾糧 (Nutrience幼貓糧)
每次約20-30g
幾鍾意食乾糧 特別係貓女

正常大小便 無爛屎
係有時有少少軟身
唔知係踩到定係唔夠硬身
同埋啲屎唔算好大條 有啲係一粒
有放水機+水兜 兩隻平時都會飲水

感覺無想像中咁好胃口
有無咩方法改善
想入貓糧谷🫶🏻🫶🏻
https://t.me/ksc1002
想入tg group thx~

https://t.me/dajai
想入group
https://t.me/ricky96155
感謝
仲有冇咩牌子係咁?肉含量高,又好天然的?唔介意budget
請問大家知唔知有冇mousse 罐頭好似dr wish 咁好似水又好滑嘅質地?試過My baby+Astkatta mousse& 汪喵+怪獸部落肉醬罐& Thrive肉絲呢幾款,但要溝水先肯舔乾啲水唔食肉dr wish係副食罐,覺得冇咁好,想搵番啲主食罐。但見好多款都冇dr wish咁水
健康就少分泌,冇乜淚痕。
揀d天然健康,夠水份就得
Almo nature有款55g濕包個肉含量我見都幾高下 不過有1.5%飯係入面 睇你接唔接受到 始終價錢都算合理
我是但拎佢website第一款既貓糧黎睇。
頭一樣成分係魚乾/粉,之後一大堆碳水,唔知咩植物既蛋白(推高蛋白質),唔知咩動物既油脂(推高油脂)。
如果用一般碳水含量計法:100%-31%蛋白質-11%油脂-9%灰分-2.2%纖維=大概有46.8%碳水

結論係我唔會買。

Composition: white fish 42% (dried and finely ground), dried potato pulp, pea protein, sweet potato, poultry fat, peas, sugar beet pulp, brewer‘s yeast, salmon oil, linseed, dynamic micronized clinoptilolite (1%), cellulose, dried eggs, chicory extract, mannano-oligosaccharides (MOS), yucca extract, marigold dried (source of lutein).
Analytical constituents: crude protein – 31%, crude fibre – 2,2%, crude fat – 11%, crude ash – 9%, calcium – 1,2%, phosphorus – 1,0%, potassium – 0,7%, sodium – 0,45%, Omega-3 fatty acids – 0,59%, Omega-6 fatty acids – 2,42%.

Source:
https://naturesprotection.eu/dry-grain-free-food-for-adult-cats-with-white-fish
每餐一人半罐,兩隻貓,唔係就一次食一罐咩?
可以唔洗加水,如果雪櫃拎出黎坐返暖少少。
要好胃口d可能直接試下新罐頭,本身個口味可能厭左。
乾糧每次20-30g好似太多,放少d咁罐頭自然食多d,乾糧香口一定鍾意食/等食乾糧。
Almo nature呢個得鷄胸98.5%同飯1.5%,冇加其他任何必需礦物質維他命,唔可以當主食。其實同自己煮個鷄胸冇分別,唔好浪費金錢,55g $13,等於1kg $236 自己黎吧
想入tg group, t.me/fai6567
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞