貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
用餵食機定時出糧係有幫助既,可以自己set到你開罐頭前5-6個鐘頭佢冇食過野夠肚餓先。
然後乾糧揀d冇咁香既,費事佢成日候住d乾糧,乾糧個份量都要慢慢減少。罐頭佢肯開口食下都算好啦,試下唔同牌子唔同味道唔同質地囉。唔鍾意食罐頭就切忌再加水。
不過體重黎講,其實應該係乾糧會肥得快d,因爲多好多碳水化合物。
佢咁瘦都可以喂多d零食既其實,少味精個d肉泥都可以補充多少水分,凍乾冇添加d乜野都健康既,同埋喂d IGG乳鐵蛋白之類。
等我再努力試下!感謝

想請問大家覺得呢隻乾糧點
Heromama定呢隻會比較好
Mr raw 生肉
2隻都差唔多,都可以食。
最近隻貓屙爛屎,所以幫佢由全乾轉全濕,食咗兩日又真係冇爛
但一計卡路里發現一日要食六罐先夠
隻貓5.5kg 左右,每日要大概300kcal
而家食緊thrive, 每罐得55.5kcal

一日六罐好似好多,但計卡路里又真係咁多先夠數,想問大家餵咁多罐有冇問題
加返張示意圖
我嗰隻三個月左右 得四百幾gram
食嘢淨係食幾啖 可以點搞
我諗3罐就差唔多,官方都係話2-3罐depends on size,你喂一排觀察下體重變化。其實都可以加小小乾糧既。計kcal計水份呢d,每次計完都要喂好多,唔知點跟。
有冇巴絲有肉絲質地主食較高Kcal罐罐推介?
貓貓依家係餵半乾半濕 早晚開罐 乾乾放題 10個月大
本身餵緊汪喵但依家佢完全唔食 淨係食肉絲罐 求推介
真,開左既話, 送比浪浪食,我之前都試過。
Canagan? 成份okay又好似幾好味吞拿魚我隻貓次次都清哂
怪獸部落 嗰隻鮮肉生食糧 係好似ziwipeak咁風乾糧 定普通乾糧黎?
你餵咩糧?
我貓第一日接番嚟1.65kg
到依家第17日 2.25kg

我餵生肉 同乾糧交替
朝早8點半餵生肉 40克
11點俾10克乾糧
下午 4點再10克乾糧[通常食淨少少]
夜晚 9點零 生肉 60克
屎一日一次。尿一日2至3次

Please
70幾度烘乾 熟食黎
但超低碳 你當係罐頭既乾糧版
1.8kg 500幾都唔平
個excel好似唔見有佢
食好d
伙食唔可以慳
我隻貓都食緊
幾鍾意食下,有時加埋凍乾雞零食食面,食得好好
最癲係連罐頭都剩係食怪獸寶寶罐...
想問下你會唔會俾乾糧佢食?定全罐罐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞