貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
屌一時大意喺寵物店買咗啲垃圾乾糧

平時會上excel睇吓成份

早幾日送唔切貨,去咗寵物店買

見唔算平諗住差極有限

點知睇返forest呢個牌子咁垃圾
係咪樂高寵物度買呢
我第一次買都俾佢水左,當零食罐都ok既,dum又有d浪費。
你點知的

佢呢間係咪所有野都賣貴啲
可能係 可惜我隻貓唔食
轉啦,乾糧好易轉既
價錢上d街舖都貴架啦,樂高又冇話再特別貴d既好似。罐頭我都係試既時候先去鋪頭買,之後都係上網買。

之前有人話樂高個老闆同forest、naturea有關係,所以d sales會狂sell
應該純粹係賺得多d所以特別推。
想問點知啲貓貓食得夠唔夠

養緊兩隻4月幼貓,黑白貓

白貓食得多啲,乾濕糧,水都算多

黑貓乾糧食幾啖就算,濕糧都唔夠另一隻多、水都飲少啲

想知點睇得出佢地夠唔夠

好驚其實係白貓食過量or黑貓唔夠飽
冇太肥又唔係好洗限制佢飲食既,仲要得4個月大,有小小肚腩仔好d。
試下轉糧睇下黑貓會唔會食多d lor,如果都係咁都冇辦法,有d貓係冇咁爲食。
有時病都會胃口差d,留意下。
已經轉咗4隻乾糧,濕糧都轉咗2款,連貓條都唔太食

黑貓食得唔多,但佢玩係幾精神

其實係咪有啲貓天生細食都夠營養
唔係同一日唔可以食乾同凍乾糧,腸胃消化生同熟嘅食物時間有唔同,怕影響腸胃先要分開時間食。都建議兩款糧分隔10-12個鐘左右啫
總之記得小心慢慢轉糧,太快好易肚痾架
佢地有keep住重嘅就唔使太擔心,去打針嗰陣會磅重嘅~記住幼貓都係暴風式成長,通常都唔會唔願食野
你可以留意下會唔會白貓成日去撩黑貓,或者食佢啲野,黑貓唔高興所以唔食etc
或者濕糧嘅質地,有啲貓食moose,有啲食肉絲罐
幼貓罐會多d營養。
其他肉泥/moose罐都食得既,肉絲罐就等牙生齊d有力d先試啦。
我汪喵 Thrive 怪獸 就有特別買係for幼貓嘅
普通主食罐都有買
其他牌子冇特別講明for幼貓我都照買
因為我想比佢食多啲口味試下 但又唔係隻隻牌子都有for幼貓 所以我都會照比佢食
唔該晒
各位點睇生肉糧?
我本身餵緊凍乾生肉糧,因為貓肉食動物所以覺得好合理,我有加水但太多水佢唔太食所以佢飲水唔夠,諗緊好唔好轉罐罐
最尾都係要食左落肚先計,如果佢凍乾食唔多都唯有試下罐罐
叫咁多人吹奏k9乾糧

想問點睇佢地既罐罐

K9啲罐唔似佢啲乾糧咁貴
我之前上網睇話

其實幼貓有牙仔已經唔洗再一定食幼貓罐

想問係咪真

佢d乾糧係凍乾嘛,唔會平得去邊。
我見罐頭成分都一樣,幾好呀。
罐頭比起乾糧少奇怪野,好多牌子都食得,睇下邊款食得多d。

本身好多貓糧都係寫全貓糧,佢咬得碎既基本上都食得啦。
幼貓糧係多d營養等佢肥得快d。
想問乾糧同罐係咪要喺佢細個嗰陣盡量餵唔同牌子俾佢食

等佢唔好咁揀飲擇食
罐頭食到清淡個d就最好,食完濃味就返唔到轉頭,由細要養成個習慣之後會容易d,當然如果唔同味都肯食就最好啦。
乾糧唔會好難轉,因爲本身就香脆d,乾糧好食都會搞到唔中意食罐頭。
我次次俾罐都溝水

算唔算變相清淡
咁就似乎佢肯唔肯食啦,如果係本身就食唔曬就唔好加水啦。
佢本身都需要足夠既蛋白質,你都要佢食埋罐頭入面d肉(肉本身都有好多水分),齋lam走d水其實都唔係好多水份。
加水唔鍾意食,結果走去等乾糧仲衰,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞