貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
貓貓食厭咗thrive 吞拿魚有乜罐好轉 又唔想佢齋食吞拿魚
貓貓四個月大細個食royal,知道成份唔好就轉左thrive幼貓糧,食得好好,但係長期軟便,罐罐又突然咩款都唔食,已經試咗冇數個牌子,有冇罐罐推介?乾糧應該比益生菌定係轉糧好d新手上路好無助屋企太多人,大家都有唔同意見就快鬧交
點解kakato定位做副食罐?謝謝
請問有無mousee 主食罐可以推介?
貓貓淨係lam汁汁,所以唔食肉絲同肉泥。
台灣汪喵同怪獸都唔鍾意食
貓女4個月,上手餵RC濕糧,早排開始想幫佢轉罐
第一次失敗,試換汪喵 instinct wellness罐都唔肯食,後來獸醫話成罐咁換法可能佢腸胃不適,食欲唔好
第二回合開始按比例溝舊糧新糧,1:9、2:8咁樣加新糧,最初佢食得好地地以為要成功,結果去到8:2左右佢又開始唔食新糧只食RC
最近再加劇左,直情開罐都無以前入屋個時咁興奮、極速清,個心掛住玩玩到啲野凍哂先返黎食,通常分三次先食得完;有時訓覺skip埋餐飯
我見有啲人話可以夠鐘就收飯,我地都試過,但好似無咩好明顯既效果,佢都係嘆慢板唔知係咪執行得唔夠嚴格

想問下大家:
都明白要花啲時間試新糧睇佢鍾意食咩,有咩野食吸引到令佢覺得重要過玩早排買左汪喵肉蓉罐話target畀鍾意咬既貓,估隻貓可能鍾意因為佢似麻麻地mousee ,但畢竟唔係幼貓罐好似唔太夠營養。有無類似肉粒/肉蓉既幼貓糧推介?

換糧失敗再轉牌子時,大家會按比例重頭用小小新糧溝返舊糧抑或會成罐隊畀佢食?

貓唔肯食野真係令人好頭痛,但睇左資料話單貓可能係會有呢啲問題…
貓貓最近腸胃炎 醫生叫佢食hills隻處方罐頭
一食完d屎靚左好多 近排餵返自己罐頭 屎又開始軟
除左hills 大家有冇推介咩罐罐係岩腸胃易敏感既貓貓

利申試過凍乾 都係會keep軟便
好頭痛
慢慢轉返自己罐定一次過轉?
要慢慢轉返自己啲糧
一餐係hills 一餐係自己罐
但hills罐都吸引太多 佢地都唔係幾肯食
想等食hills
想問有無人有研究過proplan濕糧😢
成份好嗎?
貓貓好嘴刁 係呢隻比較肯食🥹
不過係excel表見唔到有呢款🙏🏻
要兩溝慢慢減少hills既比例
想入tg group
係咪口味問題呀?同一罐試幾次唔得就可以試第二款,同埋真係要佢真係肚餓先試新嘢
濕包?麻麻地,加米/麥/玉米蛋白呢d cheap嘢黎降低成本。
佢有分主食同副食
可能係thrive d味唔同左
屌佢老母 隻雞罐冇啦唔轉左
完全唔撚同味

求入group🙏🏻🙏🏻
我隻仔腸胃敏感
又想保護佢關折
有咩糧好選擇
關節你就分開食supplement啦,專for某d功能既糧多數都好差,選擇又少,加丁咁多就話for某某功能,冇乜意義。
有d話for腸道健康,加左咩膳食纖維,其實同普通糧比d膳食纖維咪又係差唔多,反而多一大堆碳水,只係d gimmick野,唔好信d宣傳,直接睇成分。
隻唐貓啱啱好六個月勁揀飲擇食
本身食緊怪獸嘅無膠罐,有次試吓俾佢哋食KAL KEN一細包嗰啲濕糧佢哋之後怪獸就食勁少
依家搞到瘦猛猛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞