貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
有冇人用過Go Solution 鱒魚+三文魚 個隻糧

https://www.hk01.com/%E5%A4%A7%E5%9C%8B%E5%B0%8F%E4%BA%8B/579481/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%8C%87%E8%B2%93%E5%92%AA%E9%A3%9F%E7%94%A8-go-%E8%B2%93%E7%B3%A7%E8%87%B4%E6%AD%BB-%E9%9B%BB%E5%95%86%E6%80%A5%E4%B8%8B%E6%9E%B6

我個隻轉呢隻糧冇耐,呢排屙軟便又帶少少血,咁岩又見到有篇報道講呢個牌子出晒事
咁要轉啦,有時唔係材料問題,可能包裝/製造/運送過程出問題。
不過佢話有d貓食完腎有事,膀胱結晶,呢d就似係唔夠水份引致,大陸好多人餵貓都係全乾糧。
想問下貓貓長期食高蛋白既糧 會唔會食到肝臟有問題?
貓係肉食性動物,如果根據個excel黎睇,高動物性蛋白質並唔係導致肝臟問題既主因,因為貓係有辦法消化。
有問題既可能係植物性蛋白質,貓係野外既食物從來都唔係呢一類,消化植物性蛋白質既能力比較差。
所以揀貓糧時儘量揀d動物性既蛋白質,齋睇蛋白質含量未必知道。同埋15g 40%蛋白質既糧咪又係等於10g 60%蛋白質既糧,食幾多其實都係由你控制。
我又唔係好搵到話食高蛋白質會導致肝臟問題既文章,你搵到的話post出黎討論下,我見好多講肝臟既都係強調要吸收優質既蛋白質對肝臟好d。有d話肝臟有問題之後消化唔到蛋白質,所以要減少蛋白質攝取(但冇話肝問題係高蛋白導致)。都有d話其實應該食更多優質蛋白質,因為肝臟效率低左,要吸收消化率高既蛋白質,身體先夠蛋白質。

http://www.catiscat.com.hk/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=224

https://www.lovecats.tw/貓咪的肝臟疾病與日常照護/amp/

https://www.hk01.com/寵物/773891/貓咪脂肪肝症狀-治療及預防方法-造成脂肪肝的兩大關鍵是這兩樣
加上低d既蛋白質既糧,往往少左個部分只係轉左碳水化合物,咁似乎問題更大
如果本身個牌子係ok的話,咁冇咩問題,只要佢肯食。齋食一種食慣左唔肯食其他仲麻煩,第時食厭就款款都唔食。
想入貓group thanks!
https://t.me/kcanz819
食緊n&d 溝ownat
N&d 適口性高 ownat高肉量無肉粉
你可以睇下
點睇ASTKATTA罐罐?見佢係真係有肉絲,又有d海鮮又有啲蔬菜,好似感覺均衡啲,口味都好多下
我隻貓肯食呢款的
我都想知
ownat超高碳水化合物,計出黎差唔多40%。
係就係冇用肉粉,但係都係得36%。
有46%係呢d豆/麥/飯(maize+wheat+barley+peas+rice)。

Meats 36% (dehydrated meats 26%, fresh chicken* 10%), whole maize* (20%), chicken fat, whole wheat* (9%), whole barley* (7%), whole peas* (5%), whole-grain rice* (5%), maize proteins, brewer’s yeast* (1.5%), hydrolysed chicken protein, dehydrated fish, fresh apple* (1%), salmon oil, beet pulp, malt extract, fructo- and mannan-oligosaccharides, botanical herbs 0.02% (fennel*, camomile flower*, green anise*), yucca schidigera. *Natural ingredients
https://www.pet4people.com/en/classic/38-87-ownat-classic-cat-daily-care.html#:~:text=Vitamin%20A%2015%2C000%20IU%2C%20Vitamin,)%2030%20mg%2C%20Iodine%20(potassium
15kg = 40 Euro = HKD340 = HKD23/kg
價錢反應質素,太平其實都唔洗點考慮,d用料一定差,肉咁貴。
好似係香港公司黎,冰島只係gimmick,泰國製造。
不過材料上冇乜奇怪野,會比Thrive/Canagan傑身小小。
上次有人講過脂肪太低。
如果冇咩大問題訂返箱先
諗住同汪喵/怪獸/乾糧溝住喂
出去買幾罐試下先啦,同怪獸/汪喵唔同質地味道。
唔想你轉頭又要放返出黎
我喂過幾隻味俾隻喵食佢都肯食
我果隻貓勁為食,次次都秒清
我上網睇咋
哦,呢幾款就ok,佢平個d line就咪搞啦。
真係要specific某一款出黎講先知
請問唔介意預算嘅話最好係咩罐
隻衰豬食食下隻乾糧無啦啦又唔係好肯食 明明前面買嗰陣都食
依家淨返1/3 無啦啦咋嬌唔食 加D凍乾又淨係食凍乾+少少乾糧
係咪可以換第2隻俾佢試了
跪求巴打幫幫手
可摸耳用標準量杯量一量一杯K9 糧有幾多g
8個月大食開instinct幼貓糧,呢排屁屁會痴屎 少少軟便,早排直頭爛食左止痾就好好多,其實食開既糧都會出現唔岩食既情況?有比益生菌 有杜蟲,之前食呢隻糧d屎勁靚
想問吓依加貓仔3個月大到
而家乾糧就放長糧食緊wellness core 幼貓糧
但佢就唔係好肯食乾糧
次次都係等我哋番到喂罐先係咁食
罐方面就餵唔同牌子 k9,ziwi,Canagan,怪獸,thrive….
罐早晚喂佢食到幾多就比幾多
Keep到靚屎嘅

而家我有少少想比佢試下急凍果啲生肉糧
但睇po話同一日又唔可以食乾糧 怕搞到腸胃敏感?
咁如果我去旅行有段時間唔係到係咪可以照餵番乾糧?
另外就係如果同一日乾糧唔得,咁可唔可以凍生肉糧+罐罐
Thank you
Ziwi?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞