貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
我諗意思係based on “8oz裝入面附送既measuring cup”,唔係一cup裝到8oz。可能去寵物店問下,佢地會清楚d。
好,等我問下先
我都知凍乾貴,但我心諗一日$2xx味仲好伙食過我
包嘢8oz重量
但8oz measuring cup嘅1cup唔係= 8oz重量的, more like 體積
E.g. 1 cup water = 240g, 1 cup 麵粉 = 120g
1cup係大約30g, 同埋係冇送量杯嘅
之前餵過衣款
求入group有無好心人加

https://t.me/xkxkxk3
明白!咁就合理,姐係可能$30蚊一日就搞掂正!咁可以試下
想知push! 櫻桃鴨貓咪主食肉泥噗滋包 好唔好
有冇主子試過 Ogato Story?好唔好
想問生肉乾糧好唔好 同幼貓罐有咩推介 貓貓好似對汪喵隻營養罐敏感
想問下凍乾同一般乾糧既分別係?
生肉凍乾糧係好嘢,不過一定要確保佢飲得夠水。
幼貓已經可以食凍乾了,試下凍乾加水餵,幼貓餵雙倍份量,唔使理幼唔幼貓罐,凍乾夠哂營養~
凍乾糧係生肉以凍乾技術抽乾水份整嘅,基本加水就可以還原成生肉,有生肉嘅大部分好處,營養高,肉含量高,除左貴冇咩問題,適合想試下餵生肉嘅初階人士。
乾糧冇咩好,肉含量低,大部分用啲乜豆物豆嘅植物蛋白填高個蛋白質含量,不過夠平,粗養嘅貓食乾糧冇咩所謂,注意飲水夠就得。
想再了解多啲自己Google下啦
係咪即係google form入面既‘’生肉糧‘’ 係咪一般寵物用品店都會有 想買包試下2隻貓食唔食
係呀,生肉糧有分急凍生肉同冷凍脫水生肉,後者即係凍乾,你可以參考返個form,唔同牌子嘅凍乾口感形狀都有啲唔同,可以試下,唔啱食就上網二手賣返出去~
我上資料庫睇 好似得汪喵同埋怪獸罐啲營養係完全ok
但google落 又有人feedback台灣罐食到有膠

想問有冇啲咩推薦

貓~兩個月多啲

試過
汪喵
thrive
nature's variety instinct

除咗汪喵淨係食到四分三之外 其他都食得曬
平時餵開條食k9濕糧,佢一慢慢開始會放半個鐘先食,重要分兩次食,是咪代表佢已經食厭咗,要轉糧了
食凍乾糧係咪最好唔好食濕罐?
隔八個鐘就ok啦,腸胃比較好嘅貓就算唔隔開都冇問題的
想問下大家Nature's Variety Instinct 本能 貓糧 無穀物頂級蛋白質系列 好唔好?
我驚自己計錯...

5個月 2.5kg 幼貓

係280 kcal/day

一罐thrive 幼貓罐係54kcal/100g =40.5kcal/罐

即係6.9罐一日...?
貓咪每日卡路里建議撮取量為:(70 x (kg體重) ^0.75) × 因素。

因素
絕育 1.2
未絕育 1.4
不活躍 1
增重 1.8
減肥 0.8
幼貓 0-4 月 2.5
幼貓 4-12 月 2
中年 7-11歲 1.4
老年 11歲以上 1.6

你隻貓 = 70 x 2.5^0.75 x 1.4 = 195 kcal
Thrive幼貓大概70kcal/can(根據下面條link),即係每日齋食罐頭就要2.8罐。
https://purrmaster.com/brand/completewet/2753fa38-8165-4645-8f66-44f3a5847093
4-15月唔係乘2咩
係wo,咁係280kcal/day
不過我諗2.5kg實際上都係食得2-3罐,佢食得幾多就幾多lor,冇特別瘦又唔洗計到咁足既。
我見汪喵熱量會高d,一罐100kcal,如果你怕佢唔夠kcal可以試下汪喵先,之後再轉。
話說你睇除咗睇連登個貓糧表之外

仲會唔會查吓佢地戰fb/ig

我發覺得幾千like成日覺得好伏
放一包陪心寵糧無榖低敏貓糧2kg(鮮雞野莓味)
諗住比隻貓試吓新貓糧結果佢唔肯食
https://litomon.com/hk/product/airdried_catfood/

買左細包俾佢食,好鍾意食
我見介紹話係主糧,又話可以當零食
我估包野應該好濃味,同埋好細包
我唔想主人食慣左會唔食其他野

而家食緊wellness core
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞