貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
嚟緊帶兩隻貓去加拿大 有冇貓友有當地貓糧/罐介紹 Orijen & Acana心大心細中
我買幾罐試一試先

我都想入谷呀!感謝大家
接左隻野貓仔本身比人餵開kakato
見太多膠想幫佢轉糧
結果佢每次都挑哂d新糧出尼
而家反而最鐘意怪獸部落隻鮮肉糧
又話浪開嘅貓唔挑食嘅
希望其他牌子濕糧肯食
有人餵嘅浪貓好挑食,通常好心人買最平嘅罐罐都比較重味精,之前餵開個隻多人餵,好揀擇,有隻冇乜人餵就乜都食
Absolute Holistic 隻air dried好唔好?
我見佢低碳水又係生肉凍乾
想入tg grp🥺🙏🏻
iamairlol
想知有時隻貓跑跑跳跳完食完乾糧過一陣就會嘔番出黎
上網睇見人話可能食得太急
想知仲有咩問題
同埋屋企人話佢食主食罐唔可以食太多 通常食1 2羹再加水俾佢食
食太多都係會嘔 想知係咪腸胃有咩問題
仲有佢勁挑食 換左幾次罐佢先岩食 宜家食緊Thrive 戈隻主食罐
食食下呢排又唔多食可能要轉
想問下呢隻富士一生骨肉糧好唔好,喺寵物節見成份都ok,諗住加落主糧一齊比貓貓食
想幫屋企主子轉鴨肉或者火雞生肉糧,想問下大家prefer Stella & Chewy’s 定係primal?
就咁睇成份唔錯
可以一試
Primal 呢個牌子好啲
主要成份係肉骨內臟就冇咩問題 可以一試
凍乾伴食
我推介instinct
貓幾歲?
排除左係有病先
食太多 太快
食完就跑跳有機會嘔
食物過敏有機會嘔
太多毛係肚冇排出都有機會嘔

試下少量多餐咁餵
淨食濕罐?
乾糧試下轉凍乾睇下食唔食
好 唔該曬
唔介意嘅話可唔可以分享下點解?
made in USA
成份對比其他牌子冇咁多添加劑 冇加豆類穀類薯仔
7個月大男英短
之前醫生話佢太瘦
所以轉左隻instinct高蛋白比佢食
3星期由2.9kg升到3.5kg
而家肥左好多
但變到頭細身大
我係咪應該要停一停隻糧好
張excel 隻隻牌子都有1,2 個紅/紫 item, 其實有邊隻可以買
唔該曬
其實都唔算過重
平時多唔多郁動?
4歲就5歲
通常朝早先俾濕糧 (一兩匙羹主食罐再加d水)
因為屋企人都返工 所以一般都放長糧
呢排寵物展買咗啲乾貝同好似魷魚絲嗰啲佢都唔識
佢唔食雞同肉 中意食菜葉
Primal 好多都有Organic Pumpkin Seeds, Organic Quinoa 其實買唔買得? 定係要點樣控制個量?
好少 大部份時間訓
都係用逗貓棒撚佢先運動10分鐘到
主要係驚佢短時間增肥太快會有問題
每日keep住要佢郁下
轉instinct隻 raw boost
少量係可以既
乾糧我會盡量揀冇穀冇大豆根莖類同肉粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞